Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 apr 2012 - Anul XVII, nr. 81 (4986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Marginea

Om de afaceri de succes, la 34 de ani, vrea primar în comuna cu cei mai mulţi „stranieri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Marginea, comuna cu aproape un sfert dintre localnici plecaţi la muncă prin toate colţurile lumii şi cunoscută atât prin ceramica neagră sau olărit, cât şi prin solidaritatea sătenilor care, în 2009 de exemplu, au construit un pod într-o singură zi, sătui să aştepte autorităţile care se chinuiau de mai bine de un an de zile să-l ridice pe cel distrus de la inundaţii, sau care, lunile trecute, au pus mână de la mână, de la cel mai sărac la cel mai bogat, şi au ridicat din temelii patru case  mistuite într-o noapte de incendiu, un tânăr în vârstă de 34 de ani vrea să ajungă primar.

Petrică Grigorean este unul dintre miile de mărgineni care şi-au „rupt spinarea” prin străinătate şi, întors acasă de câţiva ani, s-a săturat de neputinţa autorităţilor locale şi vrea să schimbe imaginea comunei natale fără trotuare, apă, canalizare, drumuri bune, cu zeci de case fără curent electric etc.

 

A plecat în Grecia la 19 ani şi astăzi este un prosper om de afaceri

Petrică a plecat de acasă de la 19 ani şi s-a dus la muncă în Grecia. În construcţii. A învăţat limba şi în câţiva ani a reuşit să-şi deschidă propria societate de construcţii peste hotare. Împreună cu ceilalţi patru fraţi ai săi, s-a întors acasă, în România, şi a înfiinţat societatea Baxcom, astăzi una dintre cele mai importante companii de construcţii din zona Moldovei, cu aproximativ 100 de angajaţi.

Cu sediul în Marginea, Baxcom are deja în portofoliu lucrări importante, de la ridicarea Centrului Economic Bucovina, construirea unui complex rezidenţial de 200 de apartamente în Băneasa – Bucureşti sau a sediului unei importante firme din domeniul tipografic şi al serviciilor IT, la lucrări de anvergură în infrastructură, cum ar fi pasajul de la Chitila, de pe centura de nord a Bucureştiului, pasajul suprateran Pipera-Barbu Văcărescu din Capitală sau lucrări de construcţie de poduri şi pasaje la autostrada Bucureşti - Ploieşti (pod peste râul Prahova, pod peste râul Ialomiţa).

La cei 34 de ani ai săi, Petrică este un om înstărit, cu o avere considerabilă, astfel că, zâmbeşte tânărul om de afaceri, „nu vreau la primărie să fac bani, să mă îmbogăţesc”.

E decis să intre în campania electorală singur, fără nici un partid politic în spate. „Oamenii s-au săturat de partide, de doctrine, de promisiuni. Vor soluţii. Vor să vadă cu ochii lor schimbarea. Eu vin din mijlocul tinerilor din comună care au plecat în lume să îşi facă un rost în viaţă. M-a ajutat D-zeu şi am reuşit să-mi asigur un trai bun şi vreau acum să încerc să fac ceva pentru comuna noastră”, povesteşte Petrică Grigorean.

E căsătorit de aproximativ nouă ani, iar acasă îl aşteaptă soţia şi trei copii ai lor, o fată şi doi băieţi, cu vârste cuprinse între doi şi opt ani.

„Şi la ei (n.r.-copii) mă gândesc. Nu vreau să ajungă să plece din Marginea, la mii de kilometri de casă, să stea departe de cei dragi, aşa cum am făcut-o noi. Au o şansă aici şi pentru asta eu, vecinii, toată suflarea comunei trebuie să facem mai mult”, continuă tânărul candidat.

 

„Sunt mulţi oameni care au idei foarte bune, dar nu are cine să-i asculte”

Ca om de afaceri, şi încă unul de succes, Petrică Grigorean are printre proiectele sale şi o viitoare zonă industrială la Marginea, mai ales că localitatea este pe locul al doilea ca număr de societăţi comerciale înregistrate în mediul rural de pe raza judeţului, după comuna Şcheia.

Dă ca exemplu o regiune din nordul Italiei, unde primarul a oferit cu titlu gratuit utilităţile şi o suprafaţă de teren firmelor care vroiau să investească în zonă şi să se dezvolte. În scurt timp, s-au creat numeroase locuri de muncă, iar bugetul local a crescut considerabil din taxele plătite de societăţile care au achiesat la oferta primarului, putând fi demarate alte investiţii în folosul comunităţii.

„Sunt societăţi multe la Marginea, e drept, dar puţine care fac producţie. Cunosc agenţi economici care au plecat din zonă, pentru că în altă parte erau condiţii mai bune, sau firme care, din aceleaşi considerente, au ales să-şi facă sedii în alte comune din zona Rădăuţiului. Vreau să-i aduc la aceeaşi masă pe toţi investitorii din zonă şi să găsim soluţii să dezvoltăm Marginea, pentru că e în interesul tuturor. Sunt mulţi oameni care au idei foarte bune, dar nu are cine să-i asculte. De asta e nevoie de tineri, pentru că venim cu alte forţe şi cu altă viziune”, adaugă Petrică Grigorean.

 

„Cu atâtea utilaje în comună, accepţi să vină o firmă cu trei lopeţi şi patru roabe să-ţi facă drumuri de mântuială”

În Marginea, aproape 200 de case, situate în zone periferice ale comunei, sunt fără curent electric, iar de-a lungul anilor autorităţile au ridicat din umeri, dând vina pe costurile ridicate pe care le-ar necesita rezolvarea acestei probleme.

„Numai pentru una dintre zone respective s-a făcut un proiect, prin care nu ştiu ce specialişti susţineau că e nevoie de o investiţie de un milion de euro. Chiar zilele trecute am vorbit cu un om de afaceri din Suceava care are nişte hale şi a adus două transformatoare de 600 de Kw cu 25.000 de euro. De ce costă un milion?”, se întreabă retoric tânărul.

Problema curentului electric e o prioritate pentru el, la fel ca şi cea a creării unor locuri de agrement, a unui bazin de înot şi a unei grădiniţe cu program prelungit.

„Trebuie făcute trotuare în comună, pentru că oamenii merg pe stradă, iar când plouă sau ninge, e o adevărată aventură pe marginea drumului. Nu avem o maşină de pompieri în toată comuna. Atâta forţă economică şi trebuie să vină pompieri din alte comune sau de la Rădăuţi ori Suceava, în caz de o nenorocire. E nevoie să găsim soluţii pentru infrastructura apă-canal, ruta ocolitoare a comunei, să facem cumva să depăşim faza de schiţă pe hârtie, un cămin cultural nou... sunt multe de făcut. Trebuie schimbată legislaţia, nu poţi să-ţi permiţi ca în comună să ai utilaje pe care nu le are un judeţ ca Botoşani, de exemplu, şi să accepţi să vină o firmă din alt judeţ, cu trei lopeţi şi patru roabe, şi să-ţi facă drumuri de mântuială”, răbufneşte Petrică Grigorean.

 

Şedinţe de Consiliu Local, pe internet

Dintre toate însă, cel mai important lucru, continuă aspirantul la funcţia de primar, este transparenţa, deschiderea faţă de comunitate: „Sunt mii de tineri mărgineni care muncesc în afară, în străinătate. O parte s-au întors acasă, din cauza recesiunii, dar nu pot face schimbările pe care şi le doresc, pentru că nu fac parte din sistem. Eu vreau să fiu portavocea lor, să intru în sistem şi să încerc să schimb ceva. Să le explic consătenilor pe ce se duc banii din bugetul local, ce probleme avem cu proiectul „x”, când terminăm proiectul „y”, ce mai trebuie de făcut. Să discut tot timpul cu comunitatea, să înţeleagă exact de ce aia s-a făcut şi aia nu, ce soluţii sunt, să vină cu propuneri, să le analizăm, să punem mână de la mână şi să demonstrăm că Marginea e o forţă. Am dorinţa de muncă şi voinţa necesară să arăt că se pot schimba multe lucruri în bine în comuna noastră”.

Petrică Grigorean se gândeşte chiar să transmită pe internet şedinţele de Consiliu Local şi altfel să fie accesibile şi mărginenilor aflaţi la sute sau mii de kilometri distanţă de casă. 

 

„Cu toţii au aceeaşi replică: bani puţini. Nimeni n-a spus, însă, că-i minte puţină”

Tânărul om de afaceri speră să primească sprijinul societăţii civile din comuna Marginea, al sătenilor care nu mai departe de acum câteva luni au strâns donaţii de 55.000 de euro, au achiziţionat materiale de construcţii şi, în câteva săptămâni, au ridicat din temelii patru case făcute scrum într-o singură noapte, de la un cablu electric deteriorat. „Zeci de oameni, penticostali şi ortodocşi deopotrivă, au muncit cot la cot atunci şi au ridicat acele case, dând încă un exemplu al forţei comunităţii de la Marginea, care nu stă cu mâinile în sân atunci când greul vine peste noi. Şi eu sunt din mijlocul lor şi vreau, împreună, să ne mobilizăm şi să facem din Marginea comuna pe care o merităm”, e motivat Petrică Grigorean. 

S-a săturat să tot audă de la autorităţi justificarea că nu sunt fonduri „Cu toţii au aceeaşi replică: bani puţini Nimeni n-a spus, însă, că-i minte puţină. Poţi să ai bani cât de mulţi, dacă nu ai minte, n-ai făcut nimic”, concluzionează viitorul candidat de primar. 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Om de afaceri de succes, la 34 de ani, vrea primar în comuna cu cei mai mulţi „stranieri”.
 Vizualizări articol: 1310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Om de afaceri de succes, la 34 de ani, vrea primar în comuna cu cei mai mulţi „stranieri”4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo trimis de
( 6 apr 2012, 12:00:16
Daca este marginean get beget si se tine de promisiuni bravo asa oameni ne trebuie si la Suceava si peste tot. Sa te ajute Dumnezeu si sa nu uiti ce ai promis in caz de reusita, dar ai mare grija hotii din politica o sa incerce sa iti puna bete in roate ori la primarie ori in afaceri
2.   Oly primar la Marginea! trimis de
( 6 apr 2012, 12:41:46
Si oly matelotul e din Marginea. Nu il vreti primar acolo ca noua nu ne mai trebuie la Radauti si suntem dispusi sa i-l dam gratis!
3.   Succes Bax trimis de
( 6 apr 2012, 12:46:12
Nu cred ca tanarul nostru Marginean are prea multe sanse,desi imi doresc sa-l vad in fotoliul de primar...avand in vedere ca unii viitori candidati,cum ar fi actualul viceprimar de ex ; care deja ocupa unele functii in primarie si care isi fac campanie de foarte multa vreme bagandu-se sub pielea batranilor care le trece pragul primariei si care sunt intrebati.."cu ce va putem ajuta"...imi doresc nespus de mult o schimbare in localitatea noastra si sa conduca niste oameni competenti,nu vreau sa conduca clientela...asa cum s-a intamplat in ultimii 12 ani...Cu regret o sput ! Dar primarul ultimilor 3 mandate a imputit degeaba acel fotoliu.
4.   Cel mai bun trimis de
( 6 apr 2012, 12:49:16
Fie ca cel mai bun sa castige alegerile
5.   Tanar batran trimis de
( 6 apr 2012, 13:05:26
35 de ani au trecut peste primarul vostru lasand vizibile si adanci urme arata de 35+35,,,,,,,,,,,,,,,
6.   Educatie trimis de
( 6 apr 2012, 17:34:39
Success aspirantului! dar despre educatia acestui domn nu s a pomenit nimic:( Una este sa participi cu o echipa de muncitori la construit poduri (in urma unor licitatii dubioase, netransparente) si alta este sa devii managerul comunii care discuta direct cu oficialii de la Brussels. Probabil ca domnul este f. potrivit sa lucreze la primarie ca administrator pentru inceput deoarece si a construit o experienta proprie, si apoi sa urce mai sus pe scara, dupa ce gusta putin din birocratie, teorie si practica. in ceea ce priveste functia de conducere, cred ca Marginea poate mai mult. Dar, s ar putea sa ma insel:)
6.1  RE: Educatie trimis de
(24 apr 2012, 20:41:52
valoarea si calitatea unui om consta in valoarea si calitatea gesturilor si actiunilor sale.Nu ne incalzeste cu nimic diploma si titlurile unui individ, posibil ascunse care se reprezinta verbal sau la adapostul unui grup sau ideologii de partid. In articol se spune despre modul de a razbate in viata a unui om care cum spune zicala " a fost ajutat de Dumnezeu pentru ca a stiut sa se ajute singur" , deci in om care este constient ca valoarea si actiunea personala corecta si rezonabila sunt principii de viata. Este greu sa admitem ca cineva poate mai putin instruit sau cu mai putine diplome razbate si reuseste mai mult decat noi si aceasta este sursa detul de frecventa a dezbinarilor dintre romani, e o forma parsiva de egoism. Incerc sa inteleg ca acest om din moment ce a reusit atat individual ca tanar fraged aruncat in lume, a reusit si punand pe picioare o societate care a realizat lucruri care sa-i permita un grad de incredere poayte reusi si in demersul sau in a lucra in serviciul semenilor sai cu conditia sa fie ajutat de oameni cu aceeasi mentalitate si cult al muncii si aici vad eu dificultatea si pericolul esecului. Observati cat de pestrite sunt comentariile referitor la articol si constatati ca riscul ca apecierea si sustinerea in practica a unui asemenea primar ar avea acelasi procent nereusita pentru ca legile statisticii Gauss nu mint niciodata. E o problema falsa cea cu "discutia directa cu oficialii de la Bruxell" din mai multe motive : numai noi ne cunoastem prioritatile , deci noi trebuie sa hotaram ce este bine pentru noi , nu nu stiu ce Franke cu papucoii gauriti, cand discuta un oficial de nivel inalt , treaba asta e pur formala si e o prostie ca sa ne punem sperante cand un grangure mare promite sau face afirmatii si asteptam ca altcineva sa ni le puna in practica cerintele si oportunitatile. Daca as fi din Marginea l-as sustine pe acest om numai din singurul motiv ca a aratat ca poate sa faca ceea ce-si propune .
6.2  RE: Educatie trimis de
(24 apr 2012, 20:56:58
"apoi sa urce mai sus pe scara, dupa ce gusta putin din birocratie, teorie si practica. in ceea ce priveste functia de conducere" - complet aiurea !!!!
Nu de birocratie are nevoie administratia locala, nu de teoria curgerii apei are nevoie un sat cand vine viitura , nu de experienta teparilor nesimtiti ce fura si cornul de paine din mana tremurata a unui copil sau babe sfarsite ,este nevoie in administratia locala, nu de politicieni imputiti ,colorati si decolorati care spun una si fac alta, cumpara si vand si pe mama lor numai sa le fie bine, nu de astea avem nevoie sa traim normal!
Sa incercam sa ne desprindem de blocaje conceptuale ce ne costa in permanenta .Functia de conducere nu se invata , functia de conducere e un simt al realitatii similar cu cel de conservare care se refera la individ, in timp ce abilitatea de a conduce bine , se refera la colectivitate.
Un conducator bun ii manipuleaza pe cei ce-i conduce, in sensul obtinerii beneficiilor si intereselor comune.

7.   Comentariu trimis de
(22 mai 2012, 19:29:11
felicitari pentru afaceri ! dar nu va neglijati afacerile pentru primaria din Marginea, sunt oameni mult mai competeti decat dumneavoasta. "stiu ca doriti numai binele marginenilor, si nici decum sa va rotunjiti conturile ...?" ... asa o inima de "mare " nu am mai intalnit , spune un om care a avut de a face cu dumneavoastra..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei