Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Efectul gerului

Facturile la căldură îi „frig” la buzunare pe suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gerul lunii februarie îi va arde la buzunare pe cei mai mulţi dintre suceveni, care vor constata că listele de plată a cheltuielilor comune, care s-au afişat zilele acestea la majoritatea scărilor de bloc, ajung uneori chiar şi la valoarea unui salariu minim pe economie.

Temperaturile extrem de scăzute înregistrate întreaga lună februarie au crescut consumul de căldură, la nivelul întregului oraş, cu aproape 25% faţă de luna anterioară, iar acest lucru se reflectă şi în facturile pe care le au de achitat cei din sistemul centralizat. Situaţia este similară şi la cei care se încălzesc cu centrale de apartament, care, luna aceasta, au de achitat cele mai mari facturi la gaz din întreg anul.  

 

Creşteri de până la 100% la consumul de căldură de pe unele scări de bloc

Pentru a nu sta în frig, riscând să se îmbolnăvească şi să cheltuiască mai mult pe medicamente, majoritatea sucevenilor au renunţat la ideea de a face economii şi au dat caloriferele la maxim, mai ales că, în timpul nopţii, temperaturile exterioare scădeau până la aproape minus 30 de grade Celsius.

Aşa se face că, la unii clienţi ai Termica, care în lunile anterioare au făcut economii, ţinând repartitoarele pe un nivel mai mic, consumul  s-a dublat în luna februarie.

“În medie, creşterea înregistrată la consum, pe luna februarie, este de 50%-60%, dar avem cazuri la care creşterea a fost de 100% sau chiar 110%, comparativ cu luna anterioară. Sunt scări de bloc care consumau de obicei cinci gigacalorii, iar acum consumul a ajuns şi la 11 gigacalorii. Este explicabil, ţinând cont de temperaturile extreme”, a declarat Mugur Corlăţean, directorul filialei sucevene a firmei de repartitoare Elsaco.

 

Peste 400 de lei, încălzirea unui apartament cu trei camere

La una dintre primele asociaţii care a afişat listele de plată a cheltuielilor de întreţinere – Asociaţia 16, cea mai mare sumă care trebuie achitată la căldură pentru încălzirea unui apartament cu trei camere, în luna februarie, este de 420 de lei. Luna trecută, la acelaşi apartament, dotat cu repartitoare de căldură, consumul a fost de 310 lei.

În acelaşi timp, la un alt apartament cu trei camere, dar la care locatarii şi-au drămuit mai tare căldura, factura la căldură a ajuns de la 82 de lei în ianuarie, la 147 de lei în februarie.

Administratorul asociaţiei, Ioan Negrea, a declarat:  “Diferenţele care apar sunt date numai de creşterea consumului de gigacalorii din luna februarie. Preţul căldurii a rămas acelaşi, dar oamenii au fost nevoiţi să consume mai mult. Nu poţi sta în casă fără o sursă de căldură, când afară sunt minus 27 de grade Celsius. Nu sunt mari facturile, ci veniturile sunt mici. Chiar şi aşa, mulţi dintre locatari au spus că preferă să plătească mai mult luna aceasta, decât să fi suferit de frig, de boli sau să dea banii pe pastile”.

Şi la blocurile fără repartitoare, unde locatarii nu au făcut economii, consumul de căldură a fost mai mare cu aproximativ 18%, dar cele mai mari diferenţe la consum apar totuşi la locuinţele cu repartitoare, unde locatarii au trecut de la un consum moderat, orientat spre economisirea banilor, la un consum mult mai mare, impus de condiţiile meteo.

“Dacă mă îmbolnăveam din cauza frigului, cheltuiam mai mult să mă fac bine şi mai şi sufeream. Aşa, am avut căldură din plin şi nu îmi pare rău, chiar de am de plătit mai mult luna aceasta”, spune Elena Cojoc, căreia i-au venit de plată 412 lei la un apartament cu trei camere.

 

Extremele facturilor la încălzire

În mod uimitor, chiar şi pentru luna februarie, există persoane cărora le revin la plată, la căldură, facturi de numai 25 -50 de lei. Sunt persoane care spun că nu au deschis deloc caloriferele şi care achită doar consumul ţevilor care le trec prin apartamente şi de pe spaţiile comune ale blocului.

De obicei, în respectivele scări de bloc s-a înregistrat un consum mult mai mare, dublu sau chiar triplu la gazul metan pe care îl achită toţi cei de pe scara de bloc.

“Este o metodă nesănătoasă şi periculoasă de încălzire, pe spinarea vecinului, care plăteşte pentru ce consumă altul, care ţine caloriferul închis şi aragazul deschis”, consideră Mugur Corlăţean, care a observat acest fenomen de mai mulţi ani de zile.

La polul opus sunt facturi de 700 sau chiar 800 de lei, la unele apartamente cu patru camere, la care, în alte luni de iarnă, costurile căldurii erau de aproape 500 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Facturile la căldură îi „frig” la buzunare pe suceveni.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 11 voturi
Facturile la căldură îi „frig” la buzunare pe suceveni3.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei