Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

I-au deschis uşa la celulă

Eliberat condiţionat de trei ori din puşcărie, a recidivat de fiecare dată. A atacat două femei şi a violat două tinere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile Popescu (45 de ani), individul arestat la sfârşitul săptămânii trecute pentru că în seara zilei de 8 martie ar fi sechestrat o tânără timp de aproape 16 ore în apartamentul lui din municipiul Rădăuţi şi a violat-o în repetate rânduri, a fost eliberat condiţionat de trei ori din penitenciar, în 2002, în 2004 şi în 2011, şi de fiecare dată a recidivat.

În 2002, la o lună după ce judecătorii i-au deschis uşa la celulă, a atacat două femei, una pe stradă, una în casă, cu intenţia de a le viola. A fost închis din nou, însă în 2004 a ieşit din nou pe poarta penitenciarului, fiind considerat „un deţinut model”. A rezistat doar câteva luni şi a comis-o din nou, violând o tânără într-un magazin din Rădăuţi, în care victima lucra ca vânzătoare.

L-au trimis din nou după gratii şi, în martie 2011, într-un sistem mai bolnav decât el, l-au lăsat din nou liber, deşi mai avea de stat aproape 1.000 de zile după gratii.

Acum câteva zile, poliţiştii rădăuţeni au descins în apartamentul lui Popescu, de pe strada Mihai Viteazu, unde l-au găsit pe violator şi o tânără de 19 ani, pe care a sechestrat-o timp de 16 ore.

Tânăra, care este voluntar al unei fundaţii umanitare şi colecta bani pentru un copil bolnav, a povestit că a fost trasă cu forţa în apartamentul lui Popescu, bătută şi violată în repetate rânduri.

 

Povestea groaznică a tinerei sechestrate 16 ore şi violată toată noaptea

Era în după-amiaza zilei de 8 martie. Alături de alţi tineri din Botoşani, victima a venit pe raza municipiului Rădăuţi să strângă donaţii de la cetăţeni pentru a ajuta mai mulţi copii bolnavi.

În jurul orei 16:00, tânăra de 19 ani a ajuns la etajul IV al unui bloc de pe strada Mihai Viteazu. A bătut la uşă şi i-a deschis un individ cărunt, care a invitat-o înăuntru.

A refuzat, însă a fost trasă cu forţa în locuinţă, iar bărbatul a închis imediat uşa. Tânăra povesteşte că a încercat să ţipe, însă bărbatul i-a pus mâna la gură, a luat-o pe sus şi a dus-o într-una din camere.

Victima a încercat să-şi ia telefonul din geantă şi să-şi sune unul dintre colegii cu care venise la Rădăuţi, însă agresorul i-a smuls mobilul din mână şi a lovit-o cu palma peste faţă, după care a întrebat-o câţi bani ar putea lua pe telefonul respectiv.

Bărbatul a chestionat-o pe tânără şi cât valorează cerceii pe care îi are la ea şi, de asemenea, câţi bani are asupra ei.

După ce a făcut inventarul bunurilor aflate asupra victimei, Vasile Popescu a dezbrăcat-o cu forţa de pantaloni pe tânără şi a obligat-o să întreţină relaţii sexuale.

Profitând de un moment de neatenţie al agresorului, aceasta a încercat să fugă din apartament, însă a fost prinsă şi lovită de mai multe ori cu pumnii şi picioarele în zona feţei şi a abdomenului.

A fost dusă înapoi în aceeaşi cameră şi obligată să întreţină raporturi sexuale orale, normale şi anale.

 

SMS-ul care a salvat-o. Violatorul a legat-o de mâini şi de picioare şi i-a pus un fular la gură  

Violatorul şi-a ţinut victima în pat ore în şir şi a violat-o în repetate rânduri.

În timpul unuia dintre violuri, povestea tânăra anchetatorilor, Popescu a strâns-o de gât, având senzaţia că încearcă să o omoare, mai ales că o ameninţase că o va face.

În jurul orei 1:00, bărbatul şi-a dus victima într-o altă cameră a apartamentului, unde până în jurul orei 5:00, a forţat-o să mai întreţină încă trei raporturi sexuale.

Şansa de scăpare a tinerei a fost în momentul în care a fost lăsată să meargă la baie. A reuşit să-şi ia telefonul cu ea şi să-i dea un mesaj unei prietene, căreia i-a spus unde se află. A încercat să trimită acelaşi mesaj şi către o altă prietenă, însă a fost surprinsă de către inculpat, dusă într-o cameră, legată cu un cablu de picioare şi trunchi şi cu un şiret şi o curea de mâini, iar la gură i-a pus un fular.

Ulterior, susţin anchetatorii, violatorul a luat din poşeta victimei 20 de lei şi  a plecat aproximativ un sfert de oră din apartament, să cumpere ţigări şi cafea.

La scurt timp după ce s-a întors la domiciliu, la uşa lui Popescu au bătut poliţiştii, care, deşi în SMS-ul salvator nu se specifica adresa, doar câteva indicii, au ştiut că violatorul eliberat condiţionat recidivase din nou.

Când au auzit strigătele de ajutor ale victimei, au spart uşa şi l-au prins pe infractor.

 

A făcut mişto la audieri: „Nu am violat-o. Am studiat împreună istoria României”

Vasile Popescu a fost reţinut pentru 24 de ore şi adus în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, care l-au mai dat pe mâna justiţiei şi în trecut.

Infractorul a negat acuzaţiile. „Nu am violat-o. Am studiat împreună istoria României”, susţin surse apropiate anchetatorilor că ar fi declarat Popescu la audieri.

Cercetat în urmă cu câţiva ani pentru o altă agresiune sexuală, îşi amintesc procurorii, acelaşi individ le-a spus că i s-a aşezat un porumbel pe un umăr şi o cioară pe celălalt, iar cioara îl îndemna să comită violul, iar porumbelul îi cerea să nu o facă.

Anchetatorii l-au expertizat psihiatric, iar Popescu a fost găsit cu discernământ.

 

A atacat două femei în aceeaşi noapte

Oamenii legii din Rădăuţi îşi amintesc că Popescu a fost trimis în judecată în septembrie 2001, fiind acuzat că, deşi nu avea permis de conducere, a furat o maşină. Eliberat condiţionat în august 2002 din Penitenciarul Iaşi, rădăuţeanul nu a reuşit să se abţină de la infracţiuni decât o lună.

În noaptea de 26/27 septembrie 2002, în jurul orei 2:00, a observat o femeie mergând pe strada Mihai Viteazu din Rădăuţi.

Victima lucra la o brutărie şi se îndrepta spre serviciu, când la capătul străzii a fost atacată de Popescu. A prins-o de haine şi de păr şi a încercat să o tragă într-o scară de bloc.

Femeia a reuşit să scape şi să fugă, însă a fost ajunsă din urmă de agresor, care i-a ridicat fusta şi a încercat să o violeze. Strigătele de ajutor ale victimei şi câţiva locatari din zonă l-au pus pe fugă pe atacator.

În aceeaşi noapte, susţin surse judiciare, Vasile Popescu a intrat în casa unei femei de pe strada Dorobanţului. Proprietara imobilului a auzit când s-a spart geamul şi a sunat la poliţie.

Vasile Popescu a fost arestat şi condamnat la trei ani de închisoare.

 

Violată cu cuţitul la gât într-o anexă a magazinului la care lucra

Vasile Popescu a stat după gratii doar până în septembrie 2004, când a fost eliberat condiţionat cu un rest de pedeapsă de 368 de zile.

Câteva luni mai târziu a recidivat. În seara zilei de 3 decembrie 2004, Popescu a intrat într-un magazin situat într-o zonă izolată din Rădăuţi. Era în jurul orei 19:00. Profitând de faptul că nu mai erau alţi clienţi, iar vânzătoarea era singură, a scos un cuţit pe care-l avea asupra sa, într-o sacoşă, şi i-a cerut femeii să intre într-o magazie.

A obligat-o să se dezbrace, i-a tăiat chiloţii, după care a obligat-o să întreţină relaţii sexuale pe un scaun.

După ce a violat-o, Vasile Popescu i-a smuls gestionarei un lănţişor de la gât şi i-a luat de pe degete două inele, toate din aur. La plecare, a luat din magazin mai multe sticle cu băuturi alcoolice, dar şi ţigări şi ciocolată.

A fost prins la scurt timp, în zona blocului în care locuieşte.

La audieri, a refuzat să vorbească în faţa poliţiştilor sau a judecătorilor. I s-a destăinuit doar procurorului de caz, căruia i-a spus că a fost în acel magazin, însă nici vorbă de viol.

Popescu a mărturisit că bijuteriile i-au fost date de bunăvoie, iar victima, pe care recunoaşte că a sărutat-o, întrucât îi place foarte mult de ea, a refuzat să „facă dragoste”, deşi el i-a cerut acest lucru.

 

Procurorul a propus eliberarea, judecătorul a admis. Explicaţia: „Cel în cauză a dat dovezi de îndreptare”

Pentru violul comis asupra vânzătoarei a fost arestat şi condamnat la nu mai puţin de nouă ani de închisoare. Cu restul din pedeapsa anterioară ar fi trebuit să stea după gratii nu mai puţin de 3.287 de zile.  

Încarcerat în Penitenciarul Botoşani, el nu a ieşit nici măcar o zi la muncă şi, în ciuda cazierului bogat, pe 8 decembrie 2010, a cerut la Judecătoria Botoşani eliberarea condiţionată. Iniţial, cererea i-a fost respinsă, dar magistraţii au stabilit ca termen pentru reiterarea cererii data de 7 martie 2011.

Cu o precizie de metronom, trei luni mai târziu individul se prezintă din nou în faţa comisiei de liberări şi are câştig de cauză pe toată linia, membrii Serviciului de asistenţă psiho-socială, cei din conducerea unităţii de detenţie şi membrii comisiei de liberări considerând că rădăuţeanul îndeplineşte toate condiţiile.

Trecând peste cazierul bogat, dar şi peste faptul că în 2002 şi 2004 rădăuţeanul a mai beneficiat de alte două cereri de liberare condiţionată şi a recidivat de fiecare dată, cei de la unitatea de detenţie au trimis din nou dosarul la instanţă, la capitolul "plusuri" fiind menţionate doar două aspecte - "ţine legătura cu familia şi a fost recompensat cu două pachete suplimentare pentru că a participat la concursul <Cea mai îngrijită cameră>".

Deşi era cam puţin pentru cele 2.288 de zile de puşcărie, cererea de liberare a ajuns pe 9 martie la Judecătoria Botoşani, iar două zile mai târziu dosarul intră pe rol.

În ciuda antecedentelor penale ale individului, procurorul de şedinţă propune eliberarea, iar preşedintele completului admite cererea, în motivare menţionându-se că „cel în cauză a dat dovezi de îndreptare”.

Sentinţa putea fi atacată cu recurs de procurori, dar se pare că nici în ultimul ceas aceştia nu s-au gândit la pericolul pe care îl reprezintă Vasile Popescu. Aşa se face că decizia de eliberare a rămas definitivă prin nerecurare, iar pe 16 martie 2011 individul a fost pus în libertate, cu un rest de pedeapsă de executat de 992 de zile. Ce a urmat, s-a văzut pe 8 martie.

Ca o ironie a sistemului, cheltuielile judiciare şi onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru cererea de eliberare condiţionată a lui Vasile Popescu au rămas să fie plătite de stat.

 

Cazul lui Vasile Popescu nu este singular

Numai în judeţul Suceava, în ultimii ani s-au înregistrat zeci de infracţiuni grave comise de infractori eliberaţi condiţionat din penitenciare.

Un exemplu în acest sens ar fi cel al lui Nicolae Florentin Muscă, din Măzănăeşti, cel care a fost eliberat condiţionat în august 2009, după ce în 2005 a sechestrat şi violat o adolescentă în vârstă de 17 ani, într-un lan de porumb. „Nici la ora actuală, după atâţia ani, încă nu şi-a revenit din trauma pe care a avut-o. Nu cred că este zi să nu îşi aducă aminte... Era un copil plin de viaţă”, povestea pentru Monitorul mama minorei violate, mărturisindu-ne că fiica ei s-a lăsat de şcoală şi a plecat din ţară în încercarea de a uita drama prin care a trecut.

În perioada 26 mai - 11 iunie 2010, Nicolae Florentin Muscă a atacat alte patru femei, două dintre acestea fiind găsite fără suflare, una într-un tub colector de beton, cealaltă carbonizată în casa-i mistuită de flăcări. Legiştii au confirmat că cele două femei au fost violate înainte de a fi omorâte.

 

Ce spune legea în privinţa eliberărilor condiţionate

Potrivit legislaţiei, pot fi liberaţi condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepselor cu închisoarea „condamnaţii care sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi dau dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama de antecedentele lor penale”.

Există o comisie de specialitate în cadrul fiecărui penitenciar care analizează toate cererile de eliberare condiţionată, preşedintele comisiei fiind un judecător delegat, iar membrii, comandantul penitenciarului, precum şi alţi reprezentanţi cu funcţii de conducere din unitatea de deţinere, dar şi psihologul, medicul, educatorul şi un consilier de probaţiune.

Comisia propune liberarea condiţionată, ţinând seama de fracţiunea din pedeapsă efectiv executată (două treimi în cazul pedepselor mai mici de zece ani de închisoare, respectiv trei pătrimi în cazul pedepselor mai mari de zece ani de închisoare), ultimul cuvânt avându-l judecătoria în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.

 

Zeci de cereri de eliberări condiţionate, analizate în numai câteva ore

Anca Nicoară, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, a participat de multe ori ca membru în cadrul comisiei de eliberări condiţionate a Penitenciarului Botoşani.

Ea recunoaşte că o parte dintre deţinuţii care sunt eliberaţi condiţionat se întorc în spatele gratiilor la puţin timp după ce au ieşit pe poarta unităţii de detenţie.

Unii dintre puşcăriaşi păcălesc pur şi simplu sistemul, ştiind că vor scăpa mult mai repede din închisoare, dacă vor respecta regulile impuse pentru a cere eliberarea condiţionată.

Alţii, în schimb, vor să se îndrepte, însă, odată întorşi în societate, nu-şi găsesc locul şi, în lipsa unei mâini întinse, ajung din nou să comită infracţiuni.

„Marea problemă este că nu există în comunitate un serviciu specializat care să-i preia de la poarta penitenciarului şi să-i monitorizeze ulterior”, explică şefa de la Probaţiune.

O altă problemă adusă în discuţie de Anca Nicoară este aceea a psihologilor şi a asistenţilor sociali din penitenciare, care pot fi număraţi pe degete.

La Penitenciarul Botoşani, comisia de eliberări condiţionate se întruneşte o dată pe săptămână, iar într-o singură zi membrii comisiei au între 20 şi 50 de cazuri de analizat.

În alte închisori din lume, spun specialiştii, un deţinut este intervievat şi câte trei ore de membrii comisiei şi i se face o evaluare psihologică amănunţită, pentru a se propune eliberarea sa condiţionată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eliberat condiţionat de trei ori din puşcărie, a recidivat de fiecare dată. A atacat două femei şi a violat două tinere.
 Vizualizări articol: 1462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Eliberat condiţionat de trei ori din puşcărie, a recidivat de fiecare dată. A atacat două femei şi a violat două tinere4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Va rog sa-l eliberati!!!! trimis de
(14 mar 2012, 11:38:21
Vasile Cordaciu...sper sa scapi si de data asta. Iar soarta sa te aduca pe aceiasi strada intunecata, sau incapere obscura, cu fata judecatorului, procurorului sau nevestele acestora. Sper sa le-o dai anal si oral pana nu o sa-si mai poata tine rahatul in ele.
Asta merita judecatorii si procurorii care isi bat joc noi toti, dar mai ales de familile victimelor.
1.1  RE: Va rog sa-l eliberati!!!! trimis de
(14 mar 2012, 12:03:44
La cum se intampla toate in tara asta, inclin sa iti dau dreptate.
2.   Procurori si judecatori trimis de
(14 mar 2012, 12:55:07
Daca cineva fura o gaina ca ii este foame este bagat la inchisoare pentru cativa ani buni, daca cineva violeaza este eliberat dupa o perioada scurta pe motiv ca "a dat dovezi de indreptare".
Mama lor de procurori si de judecatori..
Rolul lor e sa faca dreptate, nu sa puna viata cetateanului in pericol..
Probabil ca nu mai fac diferenta dintre rau si bine..in cazul acesta, faceti-ne un bine si dati-va demisia stimati domni.
3.   ... trimis de
(14 mar 2012, 14:18:27
"A obligat-o să se dezbrace, i-a tăiat chiloţii, după care a obligat-o să întreţină relaţii sexuale pe un scaun."

Uneori Sergiu Rusu imi da impresia ca adora sa povesteasca asemenea fapte cu detalii... E totusi la fel de posibil sa ma insel!
4.   Pedeapsa cu moartea !!! trimis de
(14 mar 2012, 15:18:37
Pe un tampit ca asta ar trebui sa-l castreze chimic , sa i se taie degetele si limba . Ma gandesc ca spitalizarea lui de dupa aceste trei operatii ne-ar costa ceva pe noi contribuabilii . Daca-l baga la pension tot pe banii nostri va sta , asa ca am iesi mai ieftin cu un glont in teasta lui . Oricum degeaba il baga la pension pentru ca primul lucru pe care-l face cand iese e un nou viol .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei