Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 sep 2011 - Anul XVI, nr. 229 (4827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Curat murdar

Mocirla din Vama Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mocirla din Vama Siret pare să nu mai aibă nici o limită. Chiar dacă ancheta de astă iarnă coordonată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie a avut ca scop însănătoşirea sistemului, ultimele evenimente arată că nimic nu s-a schimbat. Iar dacă buba se va sparge din nou, nimeni nu va mai fi surprins. Culmea este că şef al Direcţiei Regionale Vamale (DRV) Iaşi a ajuns un personaj destul de controversat. Este vorba de Dănuţ Bolohan, fost angajat al Direcţiei Judeţene pentru Operaţiuni şi Accize Vamale Suceava, şi care din funcţia actuală deţine întreg controlul asupra a ceea ce înseamnă vămi, inclusiv cea de la Siret.

 

Şefi de tură numiţi în perioada examenelor

Primele semne de întrebare asupra a ceea ce se petrece în interiorul Biroului Vamal Siret au apărut în vara acestui an. Pentru că din numărul total al angajaţilor trebuiau disponibilizaţi aproximativ 12%, la nivel central s-a decis că se vor organiza examene. Voci din interiorul sistemului spun că pentru a nu rămâne pe drumuri o parte dintre vameşi ar fi fost dispuşi să ofere şi câte 10.000-12.000 de euro, bani care s-au dus către persoanele din funcţii cu putere decizională.

Aşa se face că oameni care au luat note foarte bune la scris s-au trezit „trântiţi” la oral. Iar pentru ca semnele să fie suficient de clare, exact în perioada acestor examene doi vameşi au fost numiţi, surprinzător pentru unii, firesc pentru alţii, în funcţiile de şef de tură în Vama Siret.

Printre cei care au beneficiat de această decizie se numără Liviu Mocrei şi Elena Blană. Angajaţi ai Biroului Vamal Siret şi-au ridicat serioase semne de întrebare despre aceste mişcări, mai ales că, teoretic, nu se ştia dacă persoanele amintite vor trece examenul pentru menţinerea funcţiilor de inspectori vamali.

Gurile rele spun că deloc străin de aceste manevre este nimeni altul decât Dănuţ Bolohan, care îl înlocuise recent pe Mihai Arcana din funcţia de şef al DRV Iaşi, şi care a dorit să-şi aducă oameni de încredere în punctele cheie ale sistemului vamal.

 

Din şef de tură, Elena Blană, promovată şef la Biroul Vamal Siret

Şi cum în sistemul vamal timpul nu mai are răbdare, nici oamenii nu stau prea mult pe funcţii. Unii sunt eliminaţi pentru că nu reuşesc să se adapteze rigorilor, iar alţii au ascensiuni fulminante. Este şi cazul Elenei Blană, care în numai câteva luni a ajuns dintr-un simplu inspector vamal direct şef al Biroului Vamal Siret, o funcţie după care tânjeau mulţi colegi. Ascensiunea s-a produs într-un timp foarte scurt. În iulie a fost numită şef de tură al Biroului Vamal Siret, iar după numai trei luni a devenit şef al acestei instituţii. Persoane din interiorul sistemului spun că „responsabil” pentru aceste borne din cariera Elenei Blană este tot Dănuţ Bolohan, cu care a fost colegă de serviciu, în urmă cu mai mulţi ani, la un spital din Iaşi.

 

Coroleucă, şi urmărit penal, şi şef de tură

Cel mai frapant caz din Vama Siret este cel care-l vizează pe Ernest Dan Coroleucă. În urmă cu mai puţin de două săptămâni, Monitorul de Suceava a scris despre un nou lot de 17 vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret împotriva cărora Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a început urmărirea penală, printre altele pentru că au constituit, iniţiat sau aderat la un grup infracţional organizat. Printre aceştia se numără şi Ernest Dan Coroleucă. În semn de „recunoştinţă” pentru consumul nervos, şefii săi l-au numit şef de tură al Biroului Vamal Siret. Este foarte adevărat că Ernest Dan Coroleucă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, însă ar fi interesant de aflat care sunt criteriile pe care conducerea Direcţiei Regionale Vamale Iaşi le are în momentul în care propune şi acceptă astfel de numiri. În cursul zilei de ieri am încercat să aflăm şi un punct de vedere al directorului interimar al DRV Iaşi, Dănuţ Bolohan, dar de la secretariarul instituţiei ni s-a transmis că se află în concediu de odihnă până săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocirla din Vama Siret.
 Vizualizări articol: 6409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Mocirla din Vama Siret4.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si mai vrem in Schengen trimis de
(28 sep 2011, 11:47:26
De asta nu ne primesc aia in Schengen, ei nu vad ce se intampla la frontierele noastre cu cei din afara uniunii. Numai spagi, treficanti si vamuitori corupti.
2.   Directori straini trimis de
(28 sep 2011, 11:57:38
Asa cum se vor aduce manageri de top straini la marile companii de stat, ar fi bine sa se aduca cativa si in structurile vamale. Spaga e in sangele acelor oameni, imaginati-va ca ei merg acasa zilnic cu cateva milioane spaga, zeci de milioane unii. Pai cum vreti sa traiasca fara spaga? Pentru ei e imposibil. De asta propun aducerea catorva straini in functiile inalte de conducere, vad asta singura solutie. Insa de ce nu se gandeste nimeni la asta? Pai pentru ca tot cei de la nivel inalt au nevoie de bani, mai ales ca vine campania electorala.
3.   * trimis de
(28 sep 2011, 12:22:04
Problemele complicate au ( adeseori )
Răspunsuri pe înţelesul tuturor
Dar sunt răspunsuri greşite , şi astfel de erori
Se dau din gură-n gură şi se prind din zbor

Lucrurile compatibile cu alte lucruri
Pot fi ( foarte bine ) compatibile între ele
Ele ( în fuziune ) ating ades obrazuri
Şi-acestea ( deranjate ) le pun în ghilimele

Or fi toate astea fiindcă viaţa-i complicată ?
Sau viaţa-i lină .. dar o complicăm noi ?
Cum (de ) se face că de fiecare dată
Nu ştii SĂ FACI .. dar îţi dai seama mai apoi ?
4.   Ptiu, drace! trimis de
(28 sep 2011, 12:39:09
aici erai? la naiba, iarăşi tu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei