Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 sep 2011 - Anul XVI, nr. 229 (4827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Trebuie să vorbim

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De-un timp, am băgat din nou cărbuni la greu în televizor. Ani în şir, micul ecran a fost doar un simplu obiect de decor, dar deodată nu ştiu ce m-a apucat; e vorba de plictiseală, probabil. Şi, pentru că sunt totuşi adeptul progresului, un pas înainte tot am făcut. Dezgustat de marfa desfăcută de posturile româneşti, am optat pentru o întreprindere de canalizare televizată care abundă în tarabe unde se desfac angro filme artistice.

Acuma, după un an de vizionare activă a sute de producţii, trag linie şi mă declar învins. Filmele, nu numai că se reiau până te înnebunesc - sau dacă nu se reiau, se reiau temele lor - dar excelează printr-o prostie tipic americană. Nu toate filmele de care vorbesc sunt americane, se înţelege, dar prostia lor e tipic americană, e ca un fel de imn de slavă închinat zeităţilor de la Hollywood. Căci Hollywood-ul rămâne unul dintre templele unde prostia este sfântă.

Am făcut şi un clasament al replicilor de cea mai mare frecvenţă din filmele respective. Pe primul loc se situează „Trebuie să vorbim”. Dacă două personaje se abordează pentru o discuţie americană, ele nu intră direct în vorbă, fără să se anunţe una pe alta: „Trebuie să vorbim”. Formula aceasta e obligatorie, ca un cifru care dezleagă limbile.

Pe locul doi se află întrebarea „Eşti OK?”. Dacă e răzbel şi tunurile bubuie distructiv, dacă fiare neîmblânzite atacă oameni fragili sau cutremure scutură totul în cale, persoanele care scapă nevătămate se privesc reciproc în ochi şi se întreabă „Eşti OK?”. Iar replica vine stas: ”Yes, I’m fine”. Desigur, se vede de la o milă că-s tefere, dar personajele nu pot fără să se întrebe.

O a treia formulă în clasamentul frecvenţei apare când tocmai se iscă un conflict. Atunci, înainte de a trece la injurii şi la palme, partea vătămată întreabă: „Cine îţi închipui că eşti?”. Întrebarea asta parcă apasă pe un buton magic, dând verde injuriilor şi pumnilor pentru a-şi porni răpăiala.

Filme americane. Le vezi, după aia tragi apa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trebuie să vorbim.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Trebuie să vorbim5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei