Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 sep 2011 - Anul XVI, nr. 229 (4827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Şoseaua de centură

Proprietarii din Şcheia ameninţă că nu vor lăsa utilajele să intre pe terenurile lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva zeci de proprietari de terenuri din comuna Şcheia care deţin suprafeţe pe traseul viitoarei şosele de centură a Sucevei ameninţă cu răscoala. În dimineaţa zilei de ieri, oamenii au blocat lucrările, susţinând că nu vor lăsa utilajele să intre pe suprafeţele lor până când nu primesc despăgubiri la valoarea reală, de piaţă, a terenurilor. Proprietarii au reclamat faptul că firma constructoare intenţionează să intre deja pe terenurile lor, deşi nu au primit încă nici un ban drept despăgubire. Oamenii au mai spus că nu au discutat încă cu nimeni despre această problemă şi că nu vor ceda niciodată terenurile la noile sume stabilite drept despăgubiri, respectiv o sumă medie de 1,23 de lei pentru un metru pătrat de teren.

Venit încă de la primele ore ale zilei de ieri pentru a-şi apăra bucata de pământ, un bătrân de 79 de ani din Şcheia, Dumitru Cucuruzeac, spune că, dacă oamenii nu vor primi despăgubiri la valoarea reală de pe piaţă a terenurilor, „o să iasă cu catastrofe”.

„Au intrat abuziv pe terenul meu. Mi-au spus că îmi iau 44,77 ari de teren şi îmi dau, după noua Hotărâre de Guvern, 1,20 de lei pe metru pătrat. Eu nu cedez pământul cu banii ăştia. Şi dacă dumnealor o să continue cu drumul, să ştiţi că o să iasă cu catastrofe”, a declarat Dumitru Cucuruzeac. Bătrânul spune că utilajele au intrat abuziv pe terenul său, în condiţiile în care mai întâi ar fi fost normal să fie despăgubit.

Un alt proprietar din Şcheia, Niculai Hîrlan, de 82 de ani, spune că trebuie să cedeze 12 ari de teren, iar pentru un metru pătrat „nu voi primi nici măcar cât costă un ou”. Şi acesta susţine că utilajele sunt pregătite să intre pe terenul său fără nici un drept, în condiţiile în care nu a fost expropriat şi nu a primit despăgubiri.

„Am pământul ăsta de la părinţi şi acum vor să-l ia de pomană? Au fost şi comuniştii, au făcut CAP-ul, dar apoi au dat pământul înapoi. Dar acum îl mai dă cineva înapoi?”, a mai spus Niculai Hîrlan.

Indiferent de mărimea suprafeţelor de teren pe care le vor pierde, protestatarii au spus că nu vor fi de acord cu noile sume stabilite pentru despăgubiri şi nici nu vor să ajungă în instanţă pentru a-şi cere drepturile, respectiv sume echivalente cu valoarea reală a terenurilor. Mai mult, proprietarii din Şcheia spun că sunt nedreptăţiţi, în condiţiile în care în comunele Moara şi Pătrăuţi despăgubirile au fost cu mult mai mari.

 

Prefectul a solicitat anularea a 41 de titluri de proprietate emise pentru terenuri peste care trece şoseaua de centură

În mijlocul protestatarilor a ajuns în cursul zilei de ieri prefectul judeţului, Sorin Popescu, acesta explicându-le oamenilor care sunt variantele pe care le au potrivit legii, după ce primesc deciziile de expropriere. Mai mult, prefectul le-a spus oamenilor că a atacat în instanţă 41 de titluri de proprietate emise ilegal pentru mai multe suprafeţe de teren care se suprapun cu traseul şoselei de centură. Astfel, prefectul a solicitat instanţei să constate nulitatea proceselor verbale de punere în posesie a celor 41 de proprietari, aceştia fiind împroprietăriţi pe imaşul comunal, pe o suprafaţă care nu constituie rezervă aflată la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar din Şcheia. Mai mult, în acţiunile din instanţă se solicită şi anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare pentru terenurile care au făcut obiectul titlurilor de proprietate ilegale. Nu în ultimul rând, prefectul solicită ca terenurile din cele 41 de titluri de proprietate să revină în proprietatea comunei Şcheia. „Aşa cum am promis după ultimele discuţii cu proprietarii din Şcheia, am analizat fiecare titlu de proprietate emis pentru suprafeţele de teren care se suprapun cu traseul şoselei de centură, iar acolo unde am găsit nereguli am solicitat anularea lor în instanţă”, a spus Sorin Popescu.

 

Popescu i-a convins pe proprietarii de terenuri să renunţe momentan la proteste

În cadrul discuţiilor de ieri cu proprietarii de terenuri din Şcheia, prefectul de Suceava le-a spus acestora că în cursul zilei de astăzi va avea o discuţie cu reprezentanţii constructorului şi ai Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi în vederea găsirii unor soluţii pentru deblocarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei. La cererea oamenilor, prefectul a spus că va avea o întâlnire cu cei peste 400 de proprietari de terenuri din Şcheia care vor fi despăgubiţi conform noilor prevederi legale.

„Din momentul în care Compania de Drumuri Naţionale a eliberat decizia de expropriere, terenul de sub culoar este proprietatea statului. Oamenii vor primi despăgubiri. Deocamdată sunt sumele prevăzute pentru fiecare proprietate în parte, sume stabilite după grilele notarilor. Oamenii vor veni la comisie şi dacă nu vor fi de acord, sumele finale le va stabili instanţa de judecată”, a spus Sorin Popescu.

După câteva ore de protest, proprietarii din Şcheia s-au întors la casele lor, iar lucrările la şoseaua de centură au fost oprite până la găsirea unor soluţii pentru deblocarea acestei situaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proprietarii din Şcheia ameninţă că nu vor lăsa utilajele să intre pe terenurile lor.
 Vizualizări articol: 3719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Proprietarii din Şcheia ameninţă că nu vor lăsa utilajele să intre pe terenurile lor2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Degeaba va zbateti trimis de
(28 sep 2011, 20:13:41
Oamnei buni nicaieri in europa nu se discua cand e vorba de noi drumuri sau autobenzi!! S e face proiectu se despagubeste oamneii si asa mai departe si nu se despagubeste cat vor oamnei ci este un pret pe care guvernu il da la toti egal ca altefel unu vrea 1000 euro m2 si altu 10000 euro.
Asa ca luati cat va despagubeste si bucurativa !!
2.   Pt sorinduciuc trimis de
(29 sep 2011, 11:13:38
invata sa scrii si dupa aia vino cu sfaturi pt acesti proprietari.nu mai suntem pe vremea lu raposatu"sa ni se ia cu forta ceea ce detinem de drept,sau cel putin asta credem noi ..........
2.1  RE: Pt sorinduciuc trimis de
( 5 oct 2011, 23:15:35
bai idiotule nu suntem la ora de romana poate sa grabit omu!!! corecteazate pe tine si vezi cate gresile ai
3.   Ca la prosti trimis de
(29 sep 2011, 18:51:08
Numai in Romania se poate intampla asa ceva, SorinToamna ai dreptate. Sunt curios daca pe vremea lui Ceausescu se comenta ca acuma. Trebuie sa ceri aprobare la tot prostul pentru un drum care scoate Suceava din aglomeratie. Mare prostie pe m2 este acolo.
4.   Sorin Duciuc trimis de
( 4 oct 2011, 19:46:17
Sorin Duciuc,tu esti din Ipotesti?Escrocul ala care ai ti-ai batut joc de unii romani in Marea Britanie?Ai ajuns sa dai si sfaturi altora acum? ar trebui sa te ascunzi porcule,o sa fii luat si tu la bataie cu toporul in curand.
4.1  RE: Sorin Duciuc trimis de
( 5 oct 2011, 23:12:26
Robert,,,,de ce nuti dai numele intreg si adevarat ??? . vai de tine ar fi daca as sti cine esti...apropo nai vrea sati dai numele adevarat???? Sorin asta de care vorbesti tu e un om deosebit am auzit baieti care au muncit la el fara problem si credema ca au muncit foarte multi mai ales din Ipotesti si le plateste destul de bine si la timp si chiar ia ajuta pe multi sa faca un viitor in marea britanie,,
4.2  RE: Sorin Duciuc trimis de
( 5 oct 2011, 23:31:33
fraire ,probabil esti un paprzit care ai lucrat la sorin tea dat afara de puturos ce erai
Sorin e manager fff bun si om ff aspru ca aia care nu muncesc ai da afara cat ai spune peste
5.   Pamant de 2 bani trimis de
( 5 oct 2011, 23:25:24
Nu inteleg de ce se zbat oamenii astia doar si asa sta parloaga,si acuma cand au vazut c se face un pic de drum hai sa sara'n sus ,nicaieri nu se intampla asa ceva defapt primaria trebuia sa le despagubeasca inainte de a baga excavatoarele,sor intelege cumva

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei