Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iun 2011 - Anul XVI, nr. 128 (4726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri mari

Poliţişti pensionaţi, amânaţi de aproape un an la încasarea soldelor compensatorii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foşti angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, pensionaţi anul trecut la termen sau din motive medicale, bat fără folos de luni de zile pe la uşile foştilor şefi, în speranţa că îşi vor primi soldele compensatorii. Aceştia sunt indignaţi că alţi colegi care s-au pensionat puţin înaintea lor au primit salarii compensatorii conform legii, în funcţie de vechime, în timp ce pentru ei nu mai sunt bani.

 

Un exemplu concret este cel al lui Gheorghe Ungureanu, fost agent-şef, care a lucrat ca şef de post sau ajutor de şef de post la Vadu Moldovei, Buneşti şi Vultureşti.

Cariera sa în poliţie a început în 1994 şi s-a încheiat pe 1 august 2010. Acesta a adunat aproape 16 ani de muncă în poliţie, pensionându-se pe caz de boală la vârsta de 42 de ani. Pensionându-se după mai mult de 15 ani de vechime, avea dreptul, cel puţin după vechea lege, la zece solde compensatorii, practic zece salarii de bază dinainte de pensionare. În total este vorba de 12.800 de lei, bani pe care fostul agent-şef nu i-a văzut nici astăzi, la nouă luni de când s-a pensionat.

„Când am făcut dosarul de pensie trebuiau să-mi dea toţi banii, să se lichideze de obligaţii. Am tot fost amânat pe motiv că nu sunt bani. Am aproape un an de zile de când bat drumul la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, fără nici un rezultat. Este bătaie de joc”, se plânge omul legii pensionat pe caz de boală, care a evitat să ne spună ce probleme de sănătate are ori cât este valoarea pensiei de invaliditate pe care o încasează.

 

Răspunsurile oficiale primite de la IPJ Suceava 

Iată cum sună unul dintre ultimele răspunsuri oficiale primite de bărbatul de 42 de ani, la solicitarea de a-i fi viraţi banii.

„...Vă comunicăm faptul că din momentul trecerii dvs. în rezervă s-au solicitat drepturile care vi se cuvin raportate la ultimul salariu de bază încasat şi vechimea totală în structura militară avută.

Referitor la suma restantă de plată, 12.800 de lei, vă comunicăm că la momentul aprobării creditelor bugetare necesare plăţii ajutoarelor la trecerea în rezervă ve-ţi (n.r. - greşeala gramaticală aparţine persoanei care a redactat răspunsul) fi contactat imediat pentru încasarea acestui drept conform legislaţiei în vigoare”, se arată în răspunsul semnat de contabilul-şef al IPJ, Ana Burlui, şi de inspectorul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.

Trebuie spus că mai marii poliţiei de la nivel local nu fac decât să fie intermediari în această problemă, asta pentru că IPJ Suceava nu este ordonator principal de credite, bugetele fiind distribuite de la Ministerul de Interne.

 

Calea instanţei, singura soluţie pentru poliţiştii aflaţi în această situaţie

Trecând peste acest răspuns protocolar, problema acordării acestor salarii compensatorii este mult mai vastă. După apariţia Legii 118/2010, publicată în Monitorul Oficial pe 3 iulie 2010, plata acestor ajutoare a fost încetată, teoretic putând fi reluată, însă la o dată care nu este precizată.   

Pe de altă parte, conform unei adrese a Direcţiei Generale Financiare din MAI / Serviciul Metodologie Drepturi Personal şi Pensii, există însă şi excepţii, poliţiştii ale căror raporturi de serviciu au încetat şi care nu îndeplinesc condiţiile de pensie având dreptul la un ajutor egal cu zece solde lunare nete, respectiv zece salarii de bază de încadrare nete avute în luna schimbării poziţiei de activitate. Teoretic, poliţiştii pensionaţi pe caz de boală ar avea prioritate la acordarea acestor solde, însă încurcăturile legislative sunt extrem de stufoase.  

„Am realizat de ceva vreme că singura soluţie este să merg în instanţă. O să cer şi dobândă, şi daune morale, la fel o să facă şi colegii aflaţi în aceeaşi situaţie”, a mai declarat Gheorghe Ungureanu.

 

Contradicţii în răspunsurile oficialilor IPJ

Inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a precizat că poliţiştii pensionaţi anul trecut, până la apariţia Legii 118/2010, şi-au primit majoritatea salariile compensatori, în timp ce restul nu au primit sumele, poziţia oficialului IPJ fiind că aceştia nu au dreptul la ele.

Este practic o declaraţie care intră în contradicţie cu răspunsurile trimise de IPJ poliţistului pensionar, în care nu se neagă că acesta ar avea dreptul la bani, ci se spune că momentan nu există bugetul necesar pentru achitarea sumei ce reprezintă contravaloarea celor zece solde.    

Cât despre numărul de poliţişti din judeţ aflaţi în această situaţie, inspectorul principal a evitat să prezinte o cifră, motivând că IPJ nu o deţine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţişti pensionaţi, amânaţi de aproape un an la încasarea soldelor compensatorii.
 Vizualizări articol: 1638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţişti pensionaţi, amânaţi de aproape un an la încasarea soldelor compensatorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 2 iun 2011, 11:44:19
Doar cu/prin politica supravieţuirii
Pensionarul învinge ( cu succes ) criza
Ei deţin adevărata taină a gândirii
Ei înţelegând primii care şi cât e miza

Băsescu ne tot spune : STABILITATE
Păi cel mai stabil e mortul , nu ? !
Păi drumurile vieţii noastre .. neasfaltate
Se’nfundă’ntr-o singură chestiune : banu’ !

Cu un ultim spasm înaintea autopsiei
Pensionarul ne arată unde greşim
Sistemul ţesut în mlaştinile corupţiei worried
Ne face să nu vedem spre ce şi unde păşim

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei