Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iun 2011 - Anul XVI, nr. 128 (4726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Igaş:Nu am avut salariu de excelenţă ca ministru, nu am dat salarii de merit de când sunt în funcţie

Joi, 2 Iunie 2011 (15:21:40)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, joi, că nu a avut salariu de excelenţă de când are această funcţie şi că nici nu a dat salarii de merit celorlalţi angajaţi din momentul în care a preluat portofoliul.

"Pot să vă spun că ministrul de Interne nu are salariu de excelenţă, nu ştiu despre ceilalţi angajaţi. Pot să vă mai asigur că nu am dat salarii de merit de când am fost învestit în funcţie, astfel că invit liderii de sindicat la decenţă", a spus Traian Igaş, fiind întrebat dacă secretarul de stat Ioan Dascălu primeşte salariu de excelenţă.

Traian Igaş a precizat că liderii de sindicat au dezinformat opinia publică în această privinţă şi că aşteaptă cu nerăbdare să vadă listele şi declaraţiile de avere ale acestora.

"Cei care le plâng de milă poliţiştilor, care merită într-adevăr să fie plătiţi corespunzător, au şi de zece ori mai mult decât aceştia", a mai spus Igaş.

Ministrul a mai declarat că, potrivit Notei-raport aprobate în 1 iunie, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei de hrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca din trimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă.

Igaş a precizat că măsura a fost luată pentru încadrarea în prevederile bugetare aprobate pentru semestrul întâi, în baza Legii bugetului de stat pe anul 2011.

"Vreau să asigur pe toţi lucrătorii MAI că este vorba despre o situaţie temporară, despre o amânare, şi nu despre o tăiere a drepturilor, iar diferenţa de bani va fi returnată integral. Este regretabil faptul că Legea privind unele măsuri speciale pentru încadrarea în limitele bugetare pentru MAI în anul 2011 a fost respinsă de Parlament şi că suntem nevoiţi în acest moment să afectăm - chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp - drepturile salariale ale tuturor angajaţilor. Asigur personalul MAI că procesul de reformă pe care l-am demarat se va desfăşura într-o manieră corectă, în beneficiul modernizării instituţiei şi în folosul angajaţilor care îşi fac datoria cu profesionalism şi responsabilitate", a mai spus Traian Igaş.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a subliniat că întotdeauna salariaţii şi-au primit drepturile cuvenite, chiar dacă au fost şi în trecut situaţii asemănătoare, când au fost amânate plăţile pentru drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul la banii de haine sau dreptul la norma de hrană.

"Mă aştept de la liderii de sindicat să aibă o reacţie echilibrată, să informeze corect membrii pe care îi reprezintă şi să nu mai facă spectacol mediatic inducând ideea că este vorba despre tăieri salariale", a mai declarat Igaş.

În ce priveşte salariile de merit, consilierul ministrului Administraţiei şi Internelor Niculae Chesnoiu a precizat că 55 la sută dintre beneficiarii acestora aveau funcţii de conducere şi 45 la sută funcţii de execuţie.

"Conform legii, aceste prime ar fi trebuie să se acorde numai până la sfârşitul anului 2009, de la acea dată procedura reglementându-se prin ordine de personal", a mai spus Chesnoiu.

El a asigurat că tot ce s-a întâmplat cu salariile de merit şi de excelenţă este legal şi a adăugat că aceste fapte sunt verificate în prezent de organele abilitate.

Sindicaliştii din poliţie ameninţă cu proteste, după ce au fost anunţaţi printr-un document întocmit de Direcţia Financiară din cadrul MAI şi semnat de ministrul Traian Igaş că le este redusă norma de hrană cu 550 de lei, măsura fiind motivată de lipsa fondurilor.

Liderul Sindicatului "Pro Lex", Vasile, Lincu, a declarat că prin Legea 69/2010 este prevăzut că MAI are obligaţia, pentru a se încadra în buget, să ajusteze sporurile facultative şi care nu sunt în cuantum fix, respectiv salariul de merit şi de excelenţă.

Lincu a mai spus că un salariu de excelenţă înseamnă 50% din venitul salarial şi este acordat pentru cinci la sută din personal, 90% dintre cei care-l încasează fiind şefi. El a precizat că salariul de merit reprezintă 20 la sută din salariu şi este plătit pentru 30 la sută din efectiv.

Potrivit lui Lincu, un salariu de excelenţă primit de un şef echivalează cu un salariu primit de un poliţist în execuţie.

Premierul Emil Boc a solicitat Corpului de Control să efectueze o anchetă la Ministerul Administraţiei şi Internelor, legată inclusiv de modul de calcul al salariilor pentru unii angajaţi. Acest control a fost demarat în 19 mai.

Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.

Proiectul privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevedea că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari, funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând, totodată, disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Igaş:Nu am avut salariu de excelenţă ca ministru, nu am dat salarii de merit de când sunt în funcţie.
 Vizualizări articol: 756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Igaş:Nu am avut salariu de excelenţă ca ministru, nu am dat salarii de merit de când sunt în funcţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei