Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2011 - Anul XVI, nr. 63 (4661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Protest

Medicii de familie anunţă că încep să-şi facă bagajele pentru a munci în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Protest de amploare al medicilor de familie suceveni, care s-au deplasat ieri, în masă, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, unde au solicitat eliberarea documentaţiei care le permite să-şi practice meseria în alte ţări, nemulţumiţi fiind de prevederile contractului cadru pe 2011-2012, despre care cred că îi deprofesionalizează şi le falimentează cabinetele. 50 de doctori au depus, ieri, la instituţia condusă de doctorul Ludovic Abiţei, cereri prin care solicită certificatele de conformitate care atestă obţinerea calificării, în semn de protest faţă de noile reglementări privind condiţiile în care ar trebui să lucreze începând cu 1 aprilie. Acţiunea rămâne deschisă, au anunţat ieri medicii de familie, care şi-au exprimat convingerea că şi alţi colegi le vor urma exemplul în zilele următoare.

 

Anglia şi Franţa, printre destinaţiile favorite

Doctorii spun că oricând îşi pot găsi de lucru în alte ţări, ca Franţa sau Marea Britanie, în care ar fi respectaţi şi plătiţi mai bine. „De când am terminat facultatea, şi este ceva timp, tot lupt, an de an, pentru bruma de bani pe care chiar o merit, fiindcă e muncită. M-am săturat să tot protestez, pentru că nu cred că medicina de familie este o specializare auxiliară, aşa cum sugerează guvernanţii. Suntem medici cu toţii şi vrem şi noi să trăim decent. Ca şi ceilalţi colegi de breaslă, muncim şi ne specializăm continuu, dăm examene până la 60, 70 de ani”, a declarat Liliana Spătaru, medic de familie în Grăniceşti.

„Este o acţiune prin care ne manifestăm indisponibilitatea de a înghiţi şi accepta orice. La această oră, condiţia noastră de medic de familie este grav ameninţată, la fel şi calitatea actului medical, întrucât nu ne mai putem îngriji pacienţii aşa cum trebuie. Noi nu ne-am dorit acest demers, am vrea să profesăm în continuare în România, dar tindem să credem că nu este nevoie de noi aici”, a completat Irina Badrajan, medic de familie în municipiul Suceava.

 

Care sunt nemulţumirile medicilor de familie

În judeţ, deocamdată, 270 de medici de familie, din totalul de 293, şi-au exprimat în scris, pe o listă de adeziuni, refuzul de a semna noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), nemulţumiţi fiind de prevederile acestuia şi de normele de aplicare, despre care spun că sunt aberante şi trebuie corectate. Doctorii au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, ceea ce înseamnă că, în circa două săptămâni, bolnavii ar putea rămâne fără medicamente subvenţionate, analize gratuite, concedii medicale, bilete de trimitere în spital sau alte documente eliberate în baza contractului cu CAS.

Prin contractul cadru care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, medicii de familie ar fi obligaţi să nu consulte pacienţii cronici decât o singură dată la trei luni, să le ceară bolnavilor coplată, să nu dea reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi, să informatizeze sistemul din banii proprii, să introducă date pe cardurile de asigurat în loc să consulte şi să lipească coduri de bare pe reţete. De asemenea, doctorilor li se impune să uite de jurământul făcut şi să aleagă cine primeşte medicamente subvenţionate şi cine nu, având în vedere că va exista un buget limitat.

 

20 de medici de familie suceveni au plecat deja din ţară

Mai mult, noua finanţare a cabinetelor, compusă începând cu 1 aprilie din 50% pentru plata “per capita” şi 50% pentru plata ”per serviciu”, este sub limita subzistenţei şi va conduce la faliment, în condiţiile în care cheltuielile cu întreţinerea cabinetelor s-au înmulţit şi au crescut ca valoare. Medicii de familie sunt revoltaţi şi de reconversia profesională cu care ameninţă autorităţile, adică preluarea pacienţilor lor de către specialişti, dacă se refuză semnarea contractului cadru, de munca forţată la centrele de permanenţă, în afara programului de lucru de la cabinete, şi de sancţiunile mari pe care le riscă chiar şi pentru o abatere minoră.

De menţionat că 20 de medici de familie suceveni au luat până acum drumul străinătăţii, iar tot atâţia sunt pe picior de plecare, având deja întocmită documentaţia pentru omologare. Peste tot în ţară doctorii au anunţat că refuză semnarea contractului cadru la 1 aprilie, iar actele normative despre care cred că le încalcă drepturile lor şi ale pacienţilor au fost contestate în instanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie anunţă că încep să-şi facă bagajele pentru a munci în străinătate.
 Vizualizări articol: 2194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicii de familie anunţă că încep să-şi facă bagajele pentru a munci în străinătate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu conteaza.... trimis de
(17 mar 2011, 13:44:39
Ce conteaza ca pleaca medicii si asistentele ? Pulimea din fruntea tarii se trateaza la Viena iar fraierii se trateaza direct la popa. Fraierii sunt buni numai o data la 4 ani sa dea votul lor. ROMANI TREZITI-VA !!! NU MAI ASTEPTATI SA VINA TAXIUL ACASA SA VA DUCA LA VOT ! NU MAI VOTATI LISTELE CU IMBECILI INAINTATE DE HOTII DIN PARTIDE ! VOTATI DOAR CANDIDATII INDEPENDENTI SA SCAPAM ODATA PENTRU TOTDEAUNA DE ACESTE LIPITORI ! GANDITI-VA CA VOTATI PENTRU COPIII SI NEPOTII VOSTRI CARE NU AU DECAT VINA CA S-AU NASCUT IN ROMANIA !
1.1  RE: Nu conteaza.... trimis de
(17 mar 2011, 20:06:55
si cu ce ne ajuta daca votam candidati independenti si ei a 2-a zi se inscriu in partidul lui oprea? toti o apa si-un pamant..... sa-i f.. in g..a de hoti
2.   Trist dar adevarat... trimis de
(17 mar 2011, 21:05:37
Din pacate in mare parte ai dreptate. Dar poate mai sunt printre ei si oameni adevarati ca de hotii ce tot au fost lideri suntem satui! De astia care au incercat fiecare partid !
3.   Umilinta trimis de
(17 mar 2011, 23:09:47
Din pacate ne indreptam spre pierdera unor drepturi esentiale ,garantate de constitutiebig grinreptul la sanatate ,dreptul la munca,dreptul la libera exprimare.
Asta este democratia pe care am cistigat-o in 1989? Daca stau bine sa ma gindesc pe atunci aveam mai multa demnitate decit acum iar aceste meserii de medic ,profesor, si in general toti cei care aveau studii erau aprecitiati dar mai ales corect apreciati.ASTAZI am ajuns sa fim condusi de ,,lichele" care nu-si urmaresc decit interesul personal,iar cei care suferim sintem noi cei multi si cinstiti.Un bolnav care are nevoie de un medic trebuie sa aiba rabdare sa stea citeva ore bune sa piarda chiar o zi pt. a intra la un medic ,idiferent daca sta la medicul de famile,la cel din policlinica,la urgente ori chiar la cabinet privat.Asta ,,da reforma in sanatate" si mai trebuie facute si restructurari pentru ca in opinia guvernntilor nostri avem prea multe cadre medicale,se cheltuie prea multri bani cu sanatatea in mod ineficient,avem prea multi bolnavi ,avem prea multe spitale si paturi in spitale lasate de Ceausescu,mai trebuiesc desfiintate o parte din aceste spitale,mai trebuiesc scoase paturi pentru ca prea multi se interneaza iar doctorii ,,i-si bat joc de pacienti si de banul public" interneaza prea multi bolnavi
in spital spre disperarea ,,contopistilor" care habar n-au cit de greu o duce un bolnav.Mie mi-e rusine ca tot mai putini sint cei care se revolta si lupta pt. dreptate ,sincer ii admir pe acesti medici care refuza sa semneze aceste contracte
care li se impun cu nerusinare dar ma gidesc si la bietii bolnavi ce vor face daca acestor guvernanti nesimtiti chiar nu le pasa daca raminem fara medici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei