Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2011 - Anul XVI, nr. 63 (4661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mitropolitul Clujului, ales vineri de Sfântul Sinod, dintre Andrei Andreicuţ şi Irineu Bistriţeanul

Joi, 17 Martie 2011 (17:30:39)

 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va alege, vineri, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, pentru scaunul vacant fiind desemnaţi doi candidaţi, respectiv arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

Cei doi ierarhi au fost desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan în 14 martie, iar în ziua următoare, Adunarea Eparhială a Mitropoliei Clujului a anunţat menţinerea celor două propuneri, respectiv arhiepiscopul de Alba Iulia Andrei Andreicuţ şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, pentru funcţia de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Propunerile Sinodului Mitropolitan şi ale Adunării Eparhiale au fost transmise Sfântului Sinod al BOR, care se întruneşte vineri pentru alegerea noului mitroplit al Clujului, în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea IPS Bartolomeu.

PF Daniel preciza recent că BOR este singura biserică ortodoxă din lume care, înaintea alegerilor pentru un membru al Sfântului Sinod, cum este şi Mitropolitul Clujului, mai consultă clerul şi credincioşii laici.

"În general, ceea ce s-a propus în provincie a fost aprobat la Bucureşti. Numai când sunt propuneri inutile, Sinodul are libertatea de a propune un candidat în plus. Deci ar putea fi maximum patru candidaţi în finală. Noi am vrut să păstrăm această frumoasă consultare cu Sinodul Mitropolitan, cu clerul din zonă şi cu credincioşii. Dorim să lucrăm pentru binele bisericii, nu doar pentru interesele personale ale unui grup sau persoane. Răspunderea este foarte mare", a spus PF Daniel.

Patriarhul a subliniat că înaintea şedinţei de alegeri a Sfântului Sinod, din 18 martie, se va aproba o prevedere privind introducerea unei limite de vârstă pentru episcopii sau arhiepiscopii care doresc să candideze pentru a conduce o eparhie, la 70 sau 75 de ani.

Ceremonia de întronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, în 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, când se împlinesc cinci ani de când IPS Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan al Clujului.

IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj - Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978, când a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de "Doctor în Teologie" în anul 1998.

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop.

În 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de "Mare Ofiţer".

Episcopul - vicar Irineu Pop - Bistriţeanul s-a născut la 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, la Botez primind numele Ionel. În perioada 1968-1973 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj - Napoca, iar în 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an, şi-a continuat studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând licenţa în Teologie în 1978.

La 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat la Mânăstirea Sinaia din judeţul Prahova, unde a fost primit ca frate, de stareţul de atunci, protosinghelul Calinic Argatu, actualul episcop al Argeşului şi Muscelului. În acelaşi an, a fost tuns în monahism de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele de Irineu. Peste doi ani, la aceeaşi sărbătoare (14 octombrie 1980), a fost hirotonit ieromonah de Prea Sfinţitul Roman Ialomiţeanul, episcop - vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Între 1981 si 1984 a urmat cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de "Doctor în Teologie" în octombrie 1990.

La 10 iunie 1984, patriarhul Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel. Între 1985 şi 1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey.

În iunie 1989, Patriarhul Teoctist l-a numit preot slujitor la catedrala patriarhală din Bucureşti. La 26 octombrie 1989 a primit şi rangul de arhimandrit, după care a fost numit în funcţia de superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. În această calitate, a participat, în soborul de slujitori, la serviciile religioase celebrate la Locurile Sfinte

În 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfântul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de "Bistriţeanul" şi a fost hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj - Napoca la 21 noiembrie 1990.

Prea Sfinţitul Părinte Episcop-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul a scris numeroase studii, articole, recenzii şi predici, publicate în diverse reviste şi periodice din ţară şi din străinătate. De asemenea, este autorul a şaisprezece cărţi şi a două traduceri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mitropolitul Clujului, ales vineri de Sfântul Sinod, dintre Andrei Andreicuţ şi Irineu Bistriţeanul.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mitropolitul Clujului, ales vineri de Sfântul Sinod, dintre Andrei Andreicuţ şi Irineu Bistriţeanul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei