Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mar 2011 - Anul XVI, nr. 57 (4655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar blocat

Tâlhărirea primăriţei din Voitinel, un an şi jumătate de anchetă fără nici un rezultat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu aproape un an şi jumătate, pe 3 octombrie 2009, o tâlhărie comisă în stil mafiot punea pe jar opinia publică. Maria Pleşca, primar al comunei Voitinel, mai mult, şi soţie de şef de post, a fost atacată în casă, în plină noapte, de indivizi cu cagule, care au  terorizat-o şi lovit-o cu un pistol. Scopul atacului a fost jaful, indivizii plecând din locuinţă cu suma de 4.500 de lei, după ce, de frică, femeia le-a spusa acestora unde se află banii din casă.

După un an şi jumătate, dosarul se află tot pe masa unui procuror, iar singurul suspect prins nici măcar nu a fost trimis în judecată.   

 

Dosarul care vizează fapta de tâlhărie se află în lucru pe masa unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Oficial, informaţiile oferite de anchetatori sunt extrem de puţine.

„Cercetările din dosar sunt foarte complexe, necesită multiple verificări, iar procurorul de caz nu a finalizat lucrarea în vederea trimiterii în instanţă”, a declarat procurorul Daniel Cătălin Mitric, purtător de cuvânt, confirmând doar că cercetările îl vizează în continuare pe Costică Niţu, din Vicovu de Sus,  bărbatul prins la scurt timp după comiterea faptei şi împotriva căruia există probe incontestabile.

 

Mandat de arestare în lipsă pe numele unui moldovean 

Din informaţiile noastre, anchetatorii cunosc de multă vreme şi numele celorlalţi suspecţi, însă aceştia nu mai sunt în ţară. Unul dintre ei nu ar fi român, fiind vorba de cetăţeanul moldovean Ivan Strateiciuc, pe numele căruia este emis de altfel şi un mandat de arestare în lipsă.

Dacă în privinţa suspecţilor ce nu au putut fi încă prinşi poliţiştii şi procurorul care se ocupă de caz au o scuză, întrebarea este de ce decurge atât de greu ancheta în cazul celui prins imediat după comiterea faptei. Costică Niţu a fost arestat preventiv o scurtă perioadă de timp, după care a fost pus în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Trebuie spus că de regulă suspecţii din cazurile de tâlhărie sunt cercetaţi în stare de arest, lucru care s-ar fi putut întâmpla cu atât mai mult în acest caz, în care modul de acţiune a fost unul violent şi pus la cale de o grupare în adevăratul sens al cuvântului, grupare care a monitorizat familia vizată şi a ştiut bine în ce casă intră.  

 

„De un an şi jumătate, acest individ umblă bine mersi pe unde doreşte”

„De la Parchet mi se spune că se lucrează la dosar şi să am răbdare. În acest timp, de un an şi jumătate, acest individ umblă bine mersi pe unde doreşte. Mă întreb, oare de ce nu poate fi trimis în judecată acest Costică Niţu? În maşina în care a fost prins au fost găsite o parte din funiile cu care am fost legată, cagulele, sticlele de vin care mi-au fost luate din casă, totul....”, se plânge de cum decurge ancheta victima tâlhăriei, Maria Pleşca, primarul în funcţie al comunei Voitinel.

Aceasta nu ascunde faptul că este nemulţumită de cum decurge ancheta de când dosarul este instrumentat de procurorul Marius Ianoş, de la Parchetul Rădăuţi, care a preluat cauza de la colega lui, Cristina Jaba, plecată la DIICOT Suceava.

„Nu le-aş dori celor care ţin dosarul uitat într-un sertar să treacă vreodată, măcar pentru un minut, prin ce am trecut eu”, a mai spus victima tâlhăriei din 3 octombrie 2009, care a mărturisit că nici acum nu a trecut pe deplin peste şocul din noaptea în care s-a trezit atacată în pat de trei indivizi.  

 

Coşmarul din noaptea atacului

Sâmbătă noapte, pe 3 octombrie 2009, Maria Pleşca se afla singură acasă, soţul ei, Ilie Pârghie, şef de post la Gălăneşti, fiind plecat într-o misiune a poliţiei. Cu puţin înainte de miezul nopţii, femeia a auzit un zgomot la parterul casei şi bănuia că bărbatul se întoarce acasă. Imediat avea însă să înceapă coşmarul.

„S-au năpustit peste mine întâi doi indivizi şi  apoi un al treilea. Am început să ţip, dar m-au imobilizat foarte rapid. Mi-au pus mâna la gură, la ochi şi m-au trântit în holul casei. M-au legat cu un prosop artizanal şi mi-au spus să tac, să nu mai răcnesc. Mi-au pus un pistol la tâmplă şi m-au întrebat unde sunt banii”, îşi  amintea victima la 48 de ore de la comiterea faptei.
Ameninţată cu moartea, aceasta le-a spus atacatorilor unde găsesc banii din casă şi o cutie cu bijuterii. Aceştia au luat doar banii, un telefon mobil şi câteva sticle de vin, după care au dispărut. Maria Pleşca nu are nici un dubiu că autorii au fost în număr de patru, la un moment dat cei trei indivizi care au atacat-o chemându-l la etaj pe un al patrulea. La scurt timp după ce atacatorii au plecat, victima a reuşit să se elibereze.

„M-am dezlegat la mâini şi picioare şi primul instinct a fost să deschid uşa la balcon. Am legat frânghia cu care am fost legată de balustradă şi m-am dat jos, iar apoi am alertat poliţia”, a povestit Maria Pleşca.

 

Poliţiştii i-au avut pe atacatori în mână, însă l-au prins doar pe unul

Filtrele de poliţie dispuse imediat în zona Rădăuţi au identificat maşina cu care se deplasau atacatorii. La intrarea în Voitinel dinspre Frătăuţi, un autoturism a frânat brusc la vederea echipajului de poliţie, a întors şi a demarat în viteză. După o urmărire de câţiva kilometri, autoturismul suspect, un Volkswagen Passat, a intrat pe un drum înfundat, şoferul fiind nevoit să oprească. Din maşină au coborât trei indivizi care au luat-o la fugă, pe urmele acestora pornind şi poliţiştii, cu menţiunea că cel de-al patrulea ocupant al autoturismului, Costică Niţu, a fost reţinut de poliţişti. Din câte se pare, acesta din urmă se afla pe bancheta din spate, în dreptul portierei din dreapta, unde uşa era blocată, astfel că a ieşit cu greutate din maşină şi nu a mai reuşit să se facă pierdut în întuneric. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tâlhărirea primăriţei din Voitinel, un an şi jumătate de anchetă fără nici un rezultat.
 Vizualizări articol: 1011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Tâlhărirea primăriţei din Voitinel, un an şi jumătate de anchetă fără nici un rezultat5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Combinatie ""mortala"" trimis de
(10 mar 2011, 11:56:47
Dragii mei daca madam primarita are un baiat ""cuminte"" si cu gura mare si sparta ce sa faci?Daca mama nu mai salta lovele la baiat ,trebuie si el sa faca o ""combinatie mortala"" sa iasa si la el ceva.baiatul vinde tot ce prinde mama ,tata,tot ce misca.tipic pt el
2.   Kletoc trimis de
(10 mar 2011, 13:52:52
Asa stau dosarele la Radauti ....poate iese ceva , macar de-o cafea . Am si eu un frate care a facut un accident , beat fiind la volanul unui tractor si la fel , dosarul doarme de jumate de an dar poate le da desteptarea cei de la dga sau poate il asteapta cu bancnotele marcate .
3.   Comentariu trimis de
(10 mar 2011, 17:32:12
legea in Romamia este pentru oamenii corecti ,nu pentru smecheri.
4.   Afacerista mare si primarita asta! trimis de
(10 mar 2011, 18:27:49
noroc ca trece nustiu ce paraias prin voitinel si a primit si primarita ceva fonduri pentru lucrari de indiguire acum vreo 2-3 ani, pe care i-a papat impreuna cu unul viorel mare patron de balastiera si statie de asfalt pe unde se face varza murata. noroc ca au venit din nou apele in 2010 si au spalat/distrus digurile alea..........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei