Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mar 2011 - Anul XVI, nr. 57 (4655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diferenţe enorme

Aproape un milion de euro într-o comună, firimituri în altele, din fondurile UE

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Banii europeni acordaţi pentru dezvoltarea micilor fermieri sunt absorbiţi foarte diferit la nivelul judeţului, într-o comună adunându-se deja proiecte care totalizează ajutoare financiare de aproape un milion de euro, în timp ce în alta abia există un singur beneficiar.

Specialiştii de la Camera Agricolă Judeţeană au ajuns la concluzia că aceste enorme discrepanţe nu pleacă de la condiţiile de eligibilitate, ci doar de la implicarea potenţialilor beneficiari, dar mai ales a autorităţii publice locale, acolo unde reprezentanţii primăriilor i-au îndrumat pe oameni şi i-au ajutat ulterior la întocmirea actelor necesare rezultatele fiind excelente.

 

Gospodarii din Stulpicani, lideri absoluţi la accesarea banilor europeni 

Aceşti bani europeni se obţin prin intermediul măsurii 141 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care prevede acordarea unui ajutor nerambursabil din partea UE de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani de zile, în contul fermelor de semisubzistenţă. Aceşti bani pot fi obţinuţi destul de uşor de un gospodar care cultivă o suprafaţă importantă de teren şi mai are şi câteva animale.

Până în prezent au existat trei sesiuni în care s-au putut depune astfel de proiecte, două în 2009 şi una în 2010. Există aproximativ 600 de proiecte aprobate şi în care s-a început deja plata efectivă, în timp ce alte 667, depuse în 2010, sunt în prag de aprobare.

Din contabilizarea făcută de Camera Agricolă Judeţeană Suceava rezultă că numărul de beneficiari diferă enorm de la o localitate la alta.

Lideri absoluţi sunt gospodarii din comuna Stulpicani, care au 60 de proiecte deja în plată şi 70 în curs de aprobare. La un calcul simplu rezultă că în această comună, în următorii cinci ani, vor intra aproape un milion de euro, bani nerambursabili. Foarte bine stă şi Fântânele, unde sunt 43 de proiecte în plată şi 44 în curs de aprobare, Horodniceni, 28 cu plata începută şi 52 din a doua categorie, şi comuna Udeşti, unde sunt 18 proiecte în plată şi 15 în curs de aprobare.

 

Localităţile codaşe

La polul opus, a arătat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene, se află Bilca, unde există un singur proiect în plată, Cajvana, cu un proiect în plată şi cinci în curs de aprobare, Crucea, un proiect în derulare şi două proaspăt depuse, şi Marginea, tot cu un proiect aprobat şi doar unul aflat în curs de aprobare.

Specialiştii Camerei Agricole spun că şi în localităţile cu foarte puţine proiecte există potenţial pentru ca măcar douăzeci de agricultori să poată primi acest spijin financiar, însă slaba informare a agricultorilor şi lipsa susţinerii au privat micii fermieri de un sprijin financiar important.

 

Şedinţe cu primarii din localităţile codaşe

„În acest an există două noi sesiuni de proiecte, etapele a IV-a şi a V-a, ce se vor desfăşura în iulie, respectiv octombrie. Am întocmit liste detaliate cu proiectele aprobate în comune şi mergem la fiecare primărie din localităţile care stau prost, le explicăm factorilor decizionali situaţia şi încercăm să-i sensibilizăm şi să-i motivăm să se implice mai mult. Le recomand primarilor să găsească în comunitate doi-trei tineri care să înveţe să întocmească astfel de proiecte ori să apeleze la noi pentru consultanţă, potenţiali beneficiari existând cu siguranţă şi fiind păcat ca oamenii care vor să facă agricultură să nu beneficieze de aceşti bani”, ne-a declarat directorul Marinache.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape un milion de euro într-o comună, firimituri în altele, din fondurile UE.
 Vizualizări articol: 2647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Aproape un milion de euro într-o comună, firimituri în altele, din fondurile UE1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei