Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mar 2011 - Anul XVI, nr. 57 (4655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lipsă de fonduri

Persoanele cu handicap, nevoite să-şi plătească singure asistenţii personali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Persoanele cu handicap din mai multe localităţi ale judeţului Suceava ar putea să ajungă in situaţia de a-şi plăti singure asistenţii personali. Aceasta în condiţiile în care tot mai mulţi primari suceveni au anunţat că nu mai dispun de fondurile necesare pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, motiv pentru care au decis concedierea lor.

Până în prezent, opt primării au depus notificări la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava prin care anunţă intenţia de a concedia aproape 200 de persoane, marea majoritate a acestora fiind asistenţi personali. Este vorba despre localităţile Grăniceşti, Frasin, Dolhasca, Dolheşti, Iaslovăţ, Bălcăuţi, Calafindeşti şi Horodnicul de Sus, autorităţile locale susţinând că nu îşi mai permit să-i plătească pe cei care au grijă de persoanele cu handicap. De precizat că în aproape toate cele opt localităţi vor fi concediaţi toţi asistenţii personali care figurează pe statele de plată ale primăriilor. În aceste condiţii, persoanele cu handicap vor fi nevoite ca din suma de 400 – 500 de lei pe care o primesc lunar să găsească soluţii pentru a plăti pe cineva care să aibă grijă în continuare de ele. Potrivit datelor de la ITM, cei mai mulţi asistenţi personali ai persoanelor cu handicap vor fi concediaţi în oraşul Dolhasca, 48 de actuali angajaţi ai primăriei urmând să-şi piardă locurile de muncă.

 

„Nu mai avem bani pentru salarii”, a declarat primarul comunei Dolhasca

Primarul comunei Dolhasca, Maria Cojocariu, a precizat că a fost nevoită să ia decizia de a-i concedia pe toţi cei 48 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, din cauză că primăria nu mai are bani să le plătească salariile.

„Suntem nevoiţi să luăm această decizie. Ar mai trebui încă trei miliarde de lei vechi pentru a reuşi să-i plătim până la sfârşitul anului”, a spus Cojocariu. Ea a adăugat că cei 48 de asistenţi personali şi-au primit banii pentru primele trei luni ale acestui an, însă începând cu data de 1 aprilie 2011 aceştia îşi vor pierde locul de muncă.  

„Când vor fi bani, poate anul acesta, poate de anul viitor, îi vom reangaja. Vă daţi seama că nu vroiam să facem economie tocmai aici, dar a fost o situaţie fortuită”, a precizat primarul din Dolhasca. Maria Cojocariu a mai declarat că persoanele cu handicap îşi vor primi în continuare indemnizaţiile, iar singura soluţie este ca din sumele primite să-şi plătească singure un asistent personal.

La rândul său, primarul din Frasin, Marinel Bălan, a spus că 32 de asistenţi personali îşi vor pierde locurile de muncă începând cu data de 15 martie 2011. Bălan a invocat acelaşi motiv pentru concedierea celor 32 de persoane, respectiv lipsa banilor, precizând că primăria pe care o conduce nu mai dispune de fonduri pentru acoperirea salariilor. „M-aş fi bucurat dacă reuşeam să găsim alte soluţii, dar din păcate nu se poate altfel. Nu mai puteam să reducem alte cheltuieli”, a spus Marinel Bălan.

Un alt exemplu este cel al comunei Grăniceşti, unde 31 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap vor fi concediaţi începând cu data de 1 aprilie 2011. Primarul acestei comune, Gheorghe Nuţu, a spus că îi pare rău că a fost nevoit să ia o astfel de decizie, însă primăria pe care o conduce nu mai are disponibilă suma de 300 de milioane de lei vechi pentru a plăti salariile acestor asistenţi.

„Nu mai avem nici o posibilitate să le plătim salariile. Cu părere de rău am luat această decizie, dar nu mai avem nici o soluţie”, a spus Nuţu. Şi primarul din Grăniceşti a spus că persoanele cu handicap ar putea să ajungă să-şi plătească singure un asistent personal.

 

189 de angajaţi ai celor opt primării îşi vor pierde locul de muncă

Potrivit datelor furnizate de ITM, 189 de angajaţi ai celor opt primării vor rămâne în perioada imediat următoare fără locuri de muncă. Astfel, Primăria Dolheşti va concedia 11 persoane, începând cu data de 24 martie 2011, Primăria Iaslovăţ – 17 asistenţi personali, Primăria Bălcăuţi – 14 persoane, Primăria Calafindeşti – 18 persoane şi Primăria Horodnicul de Sus – 15 persoane.

 

ITM va începe un control la cele opt primării

Şeful ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a spus că instituţia pe care o conduce a fost notificată de cele opt primării, singura motivaţie invocată fiind lipsa fondurilor. Creţuleac a arătat că, pentru a controla corectitudinea acestor concedieri, a luat decizia de a demara un control la toate cele opt primării.

„Am desemnat doi inspectori pentru a verifica cele opt primării. Până la urmă vorbim despre un serviciu de asistenţă socială, care este pe cale să dispară în aceste localităţi, şi nu poţi să renunţi aşa de uşor. Vreau să vedem dacă primăriile care au luat decizia de a-i concedia pe asistenţii personali ai persoanelor cu handicap au căutat toate soluţiile pentru a evita această situaţie”, a declarat Ionuţ Creţuleac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele cu handicap, nevoite să-şi plătească singure asistenţii personali.
 Vizualizări articol: 1799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Persoanele cu handicap, nevoite să-şi plătească singure asistenţii personali1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Batuti de soarta ! trimis de
(10 mar 2011, 13:38:09
Este intradevar o situatie grea ca sa concediezi asistentii persoanelor cu handicap , dar eu ma gandesc ca autoritatile statului ar trebui sa se implice foarte serios in aceasta situatie ,deoarece nu e deajuns ca aceste persoane au fost vitregite de soarta ,acum sa-i mai oropsim si noi . Daca se doreste cu adevarat sprijinul acestor persoane atunci este necesar implicarea autoritatilor centrale nu numai a celor locale .
2.   Bataie de joc trimis de
(10 mar 2011, 15:27:27
Referitor la aceasta problematonguerimaria orasului Salcea a incetat activitatea asistentilor personali din luna noiembrie 2010, SI NIMENI NU FACE NIMIC.
3.   Comentariu trimis de
(10 mar 2011, 15:28:38
primaria

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei