Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Uniformă şifonată

41 de poliţişti, sancţionaţi disciplinar în 2010

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de 41 de poliţişti, dintre care şapte ofiţeri, au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare în cursul anului trecut, informează Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, într-un caz luându-se chiar măsura destituirii din Poliţie.

Când vine vorba de cazuri concrete de oameni ai legii care au călcat pe bec, responsabilii de relaţii cu mass-media dau din umeri şi susţin că nu au voie să dea exemple în acest sens, doar date statistice.

Subiect tabu e inclusiv cel legat de prezentarea concretă a abaterilor pentru care au fost sancţionaţi respectivii poliţişti.

Doar date statistice, atât, ni se comunică de la IPJ Suceava, date pe care vi le prezentăm în continuare.

Din cei 41 de angajaţi ai IPJ Suceava sancţionaţi în cursul anului trecut, şapte sunt ofiţeri, 33 sunt agenţi de poliţie, iar unul face parte din rândul personalului contractual.

În 2010, s-au aplicat 45 de sancţiuni disciplinare: avertisment scris în cazul unui angajat contractual, mustrare scrisă - în 33 cazuri (cinci ofiţeri şi 28 agenţi), diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 5-20% pe o perioada de una-trei luni, măsură aplicată în şase cazuri (un ofiţer şi cinci agenţi), amânarea acordării gradului profesional următor pe o perioadă de la unul - trei ani (trei agenţi de poliţie), destituirea din Poliţie (un agent), trecerea într-o funcţie inferioară până la nivelul de bază al gradului profesional deţinut.

Sancţiunile disciplinare, ni se arată în răspunsul primit de la IPJ Suceava, au fost aplicate pentru următoarele abateri: comportare necorespunzătoare în 14 cazuri, neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici în 25 de cazuri (patru ofiţeri şi 21 agenţi), întârziere repetată sau nejustificată a soluţionării lucrărilor în trei cazuri (un ofiţer şi doi agenţi), absenţa nemotivată sau întârzierea repetată de la serviciu în două cazuri (un ofiţer şi un agent), încălcarea obligaţiilor de serviciu în cazul unui angajat personal contractual.
Interesant este că, în ultimii ani, numărul cadrelor IPJ Suceava sancţionate disciplinar este în scădere.

În 2009, de exemplu, au fost 46 de poliţişti, în 2008 –66 de poliţişti, iar în 2007 –71.

 

Înşelăciuni cu taxa de poluare auto şi ţigări furate din camera de corpuri delicte

În cursul anului trecut, în mass-media locală şi centrală au apărut mai multe articole privind cadre ale IPJ Suceava acuzate de tot felul de infracţiuni.

Ultimul exemplu este cel agentului Dumitru Drelciuc, de la Poliţia Gura Humorului, care în noiembrie 2010 a fost trimis în judecată, fiind acuzat de înşelăciuni cu taxa de poluare auto. Drelciuc, susţineau procurorii, a primit 3000 de euro şi 5000 de lei pentru a înmatricula două maşini aduse din străinătate, însă poliţistul a băgat banii în buzunar şi a falsificat mai multe chitanţe şi adeverinţe pentru a-şi acoperi măgăriile.

La începutul acestui an, acelaşi poliţist, Drelciuc, ţine din nou prima pagină a ziarelor, după ce, în calitate de gestionar al camerei de corpuri delicte din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului ar fi volatilizat nu mai puţin de 81.161 de pachete de ţigări de contrabandă, confiscate în urma acţiunilor poliţiei. Ţigările cu pricina au fost scăzute în mod fictiv din evidenţă, figurând ca predate către o firmă abilitată în preluarea şi distrugerea mărfii. În realitate, ţigările au fost valorificate direct de Drelciuc, care a fost arestat preventiv în acest dosar.

 

Şpăgi pentru măsluirea unor dosare penale

Imaginea IPJ Suceava a fost şifonată şi în urma arestării, pe data de 9 august 2010, a şefului de post al comunei Dorna Arini, Mircea Cîrneală (40 de ani), trimis ulterior în judecată pentru că a pretins şi primit mită 1500 de lei, pentru a soluţiona favorabil un dosar penal.

Un alt caz a fost cel al celor doi ofiţeri din cadrul Poliţiei municipiului Fălticeni, subinspectorul Florin Muscă şi inspectorul Florin Vântu, care, potrivit procurorilor, ar fi primit o şpagă de 1000 de euro, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, pentru a nu se sesiza din oficiu şi a nu efectua cercetări cu privire la comiterea unei infracţiuni privitoare la viaţa sexuală.

La acea vreme, Muscă a fost arestat, iar împotriva lui Vântu a fost luată măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu.

 

Accident „fabricat” şi mărturii mincinoase

În vara anului trecut, în boxa acuzaţilor a ajuns şi fostul şef de post  al comunei Iacobeni (1994-2009), Constantin Vrînceanu (47 de ani), care a fost trimis în judecată, fiind acuzat că, pe vremea când încă îmbrăca uniforma de poliţist, a măsluit un accident rutier, alături de alţi doi consăteni de-ai săi, scopul fiind acela de a înşela o firmă de asigurări.

Cercetat de procurori a fost şi agentul Andrei Burţilă, ajutor şef de post la Drăguşeni, acuzat că a minţit într-o anchetă în care fratele său, Ionuţ Burţilă, era cercetat pentru tentativă de omor, infracţiune pentru care a şi fost dat pe mâna judecătorilor.

Între timp, pentru că agentul de poliţie şi-a retractat declaraţiile date iniţial şi a revenit asupra acestora, cu o nouă variantă, cea adevărată, spun anchetatorii, Andrei Burţilă a scăpat de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 41 de poliţişti, sancţionaţi disciplinar în 2010.
 Vizualizări articol: 899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
41 de poliţişti, sancţionaţi disciplinar în 20105.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei