Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protejarea naturii

Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În întreaga lume, inclusiv în România, ziua de 2 februarie este sărbătorită ca fiind Ziua Mondială a Zonelor Umede, conform deciziei luate în 1971, la Ramsar, în Iran. Mai mult, astazi se împlinesc 40 de ani de la semnarea Convenţiei Ramsar, de conservare a zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. România a ratificat documentul Convenţiei şi a declarat pe teritoriul său zone umede protejate prin Legea nr. 5/1991.

Zonele umede au fost definite ca întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină.

“Importanţa zonelor umede rezidă şi din faptul că acestea se comportă ca nişte uriaşe filtre de apă, asigurând o apă potabilă pentru necesarul de zi cu zi al populaţiei. În acelaşi timp trebuie subliniaţi şi factorii estetici, ştiinţifici şi educativi ai zonelor umede, deoarece sănătatea lor reprezintă sănătatea întregului ecosistem, implicit şi sănătatea omului”, a declarat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Iluţă Cocriş.

În 2011 - anul internaţional al pădurii, marcarea acestei zile are ca slogan “Pădurile – vitale pentru rezerva de apă şi zonele umede”, fiind cunoscut faptul că pădurile joacă un rol crucial în circuitul hidrologic şi ca o consecinţă, în starea de sănătate a zonelor umede. Zonele umede împădurite includ habitate, cum ar fi mangrove, mlaştini  de apă dulce,  mlaştini de pădure, turbării împădurite şi păduri sezonier inundate. Aceste zone umede sunt importante, deoarece sunt leagăne ale diversităţii biologice, care cuprind  populaţii numeroase de păsări, mamifere, reptile, amfibieni, peşti şi nevertebrate.

Obiectivul Convenţiei Ramsar este acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora asociată, care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă. 

Zonele umede cele mai cunoscute din judeţul Suceava sunt cele situate de-a lungul principalelor cursuri de apă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită astăzi.
 Vizualizări articol: 1101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită astăzi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 3 feb 2011, 02:04:09
v-a scapat o zona UMEDA !laughing

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei