Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect

Prevenirea abandonului şcolar, cu bani de la UNICEF

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prevenirea abandonului şcolar se face, la Suceava, şi pe baza unui proiect finanţat de UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii). Din noiembrie anul trecut, UNICEF şi CRIPS (Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale) Bucureşti au încheiat un parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, pentru a derula proiectul „Reţele comunitare pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în comunităţi afectate de inundaţii”.

Din acest proiect fac parte patru şcoli din judeţ, din zonele afectate de inundaţii, respectiv şcolile generale din Arbore, Pătrăuţi, Milişăuţi-Bădeuţi şi Gura Solcii.

 

Câte 1.000 de lei pentru fiecare şcoală

Proiectul se va derula pe parcursul a zece luni, noiembrie 2010 - august 2011, şi cuprinde o serie de etape. Vor fi formate opt cadre didactice, precum şi câteva persoane din comunitate, care pot fi implicate în derularea acţiunilor proiectului.

În perioada 21-26 ianuarie s-au desfăşurat în cele patru şcoli din Arbore, Pătrăuţi, Milişăuţi-Bădeuţi şi Gura Solcii activităţi finanţate de UNICEF prin CRIPS, cu câte 1.000 de lei pentru fiecare şcoală, activităţi menite să atragă către şcoală copiii evaluaţi a fi în situaţie de risc de abandon şcolar (concursuri de desen pe diverse teme, de eseuri, ateliere de lucru, carnaval, piese de teatru, copiii primind la sfârşitul activităţilor cadouri sub formă de rechizite şcolare, dulciuri şi fructe).

 

Aproape 500 de copii, cu risc de abandon şcolar

În cele patru şcoli incluse în proiect au fost evaluaţi 170 de elevi, din cei 427 elevi din grupul ţintă (evaluaţi după mai multe criterii: număr mare de absenţe nemotivate, situaţie financiară dificilă, probleme grave de sănătate, antecedente de abandon şcolar în familie, distanţă mare de deplasare la şcoală şi lipsa unui mijloc de transport).

„La activităţile desfăşurate la şcolile din Arbore şi Gura Solcii a participat maestrul Mihai Pânzaru PIM, care s-a bucurat să descopere reale talente şi căruia îi mulţumim pentru timp şi implicare, iar din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, doamna Ileana Iacob, din cadrul Compartimentului de prevenire a criminalităţii, vechi partener în proiectele noastre, căreia îi mulţumim pe această cale”, a declarat coordonatorul de zonă al proiectului, Niculina Doina Daneliuc.

În cadrul activităţilor desfăşurate la şcolile din Pătrăuţi şi Bădeuţi-Milişăuţi au participat pictorul sucevean George Ostafi OST, atât în calitate de pictor, cât şi în calitate de reprezentant al Muzeului Bucovinei, precum şi inspectorul şcolar Tatiana Vîntur.

 

În România, abandonul şcolar a scăzut, dar se menţine peste media UE

Comisia Europeană a aprobat, ieri, un plan de acţiune pentru a reduce rata de părăsire timpurie a şcolii la 10%, datele Executivului european arătând că România se numără printre statele în care acest fenomen a scăzut semnificativ în ultimii ani, deşi se menţine peste media UE.

Studiile Comisiei arată că peste şase milioane de tineri din UE părăsesc sistemul de educaţie şi formare profesională, având calificări de nivel secundar inferior în cel mai bun caz. Aceştia se confruntă cu obstacole în găsirea unui loc de muncă, sunt mai des afectaţi de şomaj şi depind într-o măsură mai mare de prestaţiile sociale. Pentru Uniunea Europeană - care are ca obiectiv creşterea inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii - părăsirea timpurie a şcolii reprezintă un obstacol serios.

Planul de acţiune adoptat, ieri, de Comisie va ajuta statele membre să atingă obiectivul principal al Strategiei Europa 2020 de reducere, până la finalul deceniului, a ratei medii UE de părăsire timpurie a şcolii, sub 10 %, de la nivelul actual de 14,4 %.

Deşi media actuală la nivelul UE a celor care părăsesc timpuriu şcoala este de 14,4 %, situaţia reală variază semnificativ de la o ţară la alta. Astfel, şapte state membre au atins deja pragul de 10 % de părăsire timpurie. Este vorba despre Austria, Cehia, Finlanda, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia. În schimb, alte trei state membre - Malta, Portugalia şi Spania - au rate de abandon şcolar timpuriu de peste 30%.

Potrivit datelor Comisiei, aproape toate ţările şi-au redus ratele de părăsire timpurie a şcolii faţă de anul 2000, România numărându-se, alături de Malta, Italia, Cipru şi Portugalia, printre ţările care au obţinut cele mai semnificative reduceri.

Graficele prezentate de Comisia Europeană, bazate pe date aferente anului 2009, arată că în România rata celor care părăsesc timpuriu şcoala este de 16,6%, mai mare decât media la nivelul UE 27, care este de 14,4%. Tot cifrele arată că abandonul şcolar timpuriu s-a redus faţă de 2000 cu peste 27%.

Comisia consideră că fenomenul de părăsire timpurie a şcolii reprezintă o problemă complexă care nu poate fi rezolvată doar prin politici de educaţie, ci şi prin măsuri de prevenire, intervenţie şi compensare.

Propunerile Comisiei vor fi discutate de miniştrii educaţiei în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, în perioada 2-4 mai. Statele membre vor fi invitate să adopte strategii cuprinzătoare pe baza acestui cadru până la finalul anului 2012 şi să le implementeze prin programele lor naţionale de reformă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prevenirea abandonului şcolar, cu bani de la UNICEF.
 Vizualizări articol: 1273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Prevenirea abandonului şcolar, cu bani de la UNICEF3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei