Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste sicriul IPS Bartolomeu va fi turnat pământ reavăn de la Nicula, conform dorinţei din testament

Miercuri, 2 Februarie 2011 (18:08:35)

Trupul neînsufleţit al IPS Bartolomeu va fi depus, joi, în cripta ierarhilor, de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar peste sicriu va fi turnat pământ reavăn, adus de la Mănăstirea Nicula, conform dorinţei exprimate în testament de mitropolitul Clujului.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, miercuri, presei, că lespedea de piatră de pe mormânt este una simplă şi a fost pregătită de IPS Bartolomeu încă din anul 1996.

"Spaţiul criptei ierarhilor a fost amenajat în ultimii patru ani, prin excavarea câtorva sute de metri cubi de pământ din demisolul Catedralei, astfel încât au fost obţinute două săli, iar într-una va fi amenajat şi muzeul Mitropoliei. Aici va fi transferată şi colecţia de patrimoniu care există în reşedinţa Mitropolitană. Aşa cum IPS Bartolomeu a exprimat în testamentul său, a dorit să fie înhumat într-o groapă cu pământ reavăn, pentru că a spus că doar pământul ţării îi va ţine de cald. Peste sicriul care va fi coborât în groapă va fi turnat pământ adus de la Mănăstirea Nicula. Peste pământ va fi pusă piatra pe care mitropolitul Bartolomeu şi-a pregătit-o în urmă cu 15 ani, din 1996, când a obţinut un premiu literar, iar din suma obţinută a vrut să îşi pregătească piatra simplă pe care scrie doar «Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu 1921-2011», pentru a nu lăsa nicio povară pe umerii urmaşilor lui atunci când va trece la Domnul", a spus Ivanov.

Potrivit acestuia, IPS Bartolomeu va fi înhumat alături de alţi doi ierarhi, episcopul Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei, decedat în 1936, şi arhiepiscopul Teofil Herineanu, decedat în 1992.

Cripta ierarhilor va fi deschisă credincioşilor care vor dori să viziteze cele trei morminte.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

Trupul neînsufleţit al Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seară, la Catedrala Ortodoxă din Piaţa "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, după ce o scurtă slujbă de pomenire a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.

Oamenii au venit la Catedrala Mitropolitană de la primele ore ale dimineţii de marţi, au adus flori şi au aprins lumânări pentru sufletul IPS Bartolomeu. În catedrală un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul vicar Vasile Someşanul, a oficiat o slujbă de pomenire.

Slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu va avea loc, joi, la ora 12.00, în Catedrala mitropolitană din Cluj, Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului urmând să fie condusă, ulterior, de PF Daniel, în calitate de locţiitor de mitropolit.

Slujba va fi oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolia Clujului va împărţi, joi, 12.000 de colaci credincioşilor care vor fi prezenţi la înmormântarea IPS Bartolomeu, ca pomană "de suflet" pentru mitropolitul trecut la cele veşnice.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, declara, miercuri, presei, că la înmormântare sunt aşteptate peste 10.000 de persoane.

Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în calitate de locţiitor de mitropolit, iar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în calitate de locţiitor de arhiepiscop, până la alegerea şi întronizarea chiriarhului canonic, informa, marţi, Patriarhia Română.

Primăria Cluj-Napoca şi Prefectura Cluj au anunţat, marţi, instituirea a trei zile de doliu local, în perioada 1-3 februarie, în memoria IPS Bartolomeu Anania. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste sicriul IPS Bartolomeu va fi turnat pământ reavăn de la Nicula, conform dorinţei din testament.
 Vizualizări articol: 966 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste sicriul IPS Bartolomeu va fi turnat pământ reavăn de la Nicula, conform dorinţei din testament0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei