Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Realitate dureroasă

Dosare ale Poliţiei privind fapte grave, blocate de mai bine de jumătate de an de lipsa fondurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de dosare penale privind fapte grave prind praf de luni de zile prin birourile poliţiştilor, spre disperarea familiilor victimelor, puse în situaţia de a da bani din buzunar pentru achitarea necropsiilor sau a unor expertize sau de a aştepta luni în şir, până când, se speră, va exista un buget suficient pentru plata acestora. Criză generată de lipsa fondurilor este deja veche de mai bine de un an de zile, iar semne de îndreptare a situaţiei nu prea se întrevăd.   

 

În prezent, sumele datorate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava către Serviciul Judeţean de Medicină Legală, Biroul de Expertize Judiciare şi alte instituţii cu care colaborează se cifrează la aproximativ 450.000 de lei. În aceste condiţii, deşi necropsiile ori expertizele sunt finalizate de luni de zile, ele nu ajung la dosar, eliberarea lor către IPJ Suceava făcându-se numai în momentul în care se achită costul acestora. La rândul ei, conducerea Poliţiei depinde de banii alocaţi de la Ministerul de Interne, sumele virate în ultima perioadă fiind sub necesarul actual. În aceste condiţii, poliţiştii sunt nevoiţi să facă o triere a dosarelor, pentru cele considerate urgente achitându-se sumele necesare, iar restul fiind trecute pe o listă de aşteptare.

 

Dosarele în aşteptare, vechi de cel puţin şase luni

În cele mai fericite cazuri, la structurile de poliţie municipale din judeţ s-au achitat costurile necropsiilor şi expertizelor până în lunile mai-iunie 2010, însă sunt şi cazuri în care întârzierile sunt şi mai mari. Poliţiştii fac referate către conducerea IPJ Suceava, în care arată gravitatea dosarelor blocate şi cer sumele necesare pentru finalizarea dosarelor şi trimiterea lor pe masa procurorilor, însă şansele de a obţine banii sunt infime, în condiţiile în care filele de buget trimise de la Bucureşti rămân la fel de mici.

 

Accident din aprilie 2010, blocat şi astăzi la Poliţie

Unul dintre cazurile cele mai elocvente în acest sens este cel al accidentului produs pe 17 aprilie 2010 în Gura Humorului şi care se află şi astăzi pe masa poliţiştilor. Dosarul nu este deloc unul mărunt, o fetiţă în vârstă de 11 ani din Gura Humorului fiind accidentată mortal de un şofer în vârstă de 25 de ani, beat la volan. Mai întâi, luni de zile, dosarul a fost blocat din cauză că Poliţia nu a plătit necropsia cadavrului, 850 de lei. Cu greu şi după ce situaţia a fost semnalată în presă, aceşti bani au fost viraţi. S-au dat garanţii apoi că se vor găsi bani şi pentru a se achita expertiza cerută în acest caz, expertiză care ar urma să stabilească dacă fetiţa a fost lovită de maşină pe trecerea de pietoni ori în afara acesteia. Dacă nu ar fi fost probleme cu banii, această expertiză tehnică ar fi trebuit să ajungă la dosar încă de pe 23 iulie 2010, însă şi astăzi dosarul este blocat la poliţie, pentru că nu s-au găsit cei 2.000 de lei necesari pentru achitarea acesteia.

Este doar un caz despre ale cărui detalii avem cunoştinţă, însă familiile care trec prin experienţe asemănătoare sunt cu zecile.

Criza de buget de la IPJ este atât de mare, încât, inclusiv în cazul accidentului cu patru morţi petrecut în prima zi a Crăciunului, la Plopeni, achitarea unei sume 500 de lei, la „Medicină Legală”, este o problemă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosare ale Poliţiei privind fapte grave, blocate de mai bine de jumătate de an de lipsa fondurilor.
 Vizualizări articol: 1246 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dosare ale Poliţiei privind fapte grave, blocate de mai bine de jumătate de an de lipsa fondurilor1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ţara lu Papură Vodă trimis de
( 2 feb 2011, 11:49:44
Ce expertiză mai trebuie când omul este mort în accident? Dacă cercetarea la faţa locului făcută ,,la cald" de poliţişti nu este valabilă, atunci de ce mai sunt puşi să constate? Să vină expertul după o lună şi să spună că de fapt n-a fost trecere de pietoni, a fost etc, etc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei