Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 oct 2010 - Anul XV, nr. 241 (4532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O FAMILIE PENTRU CEI FARA

Drept la replică

Am citit cu surprindere articolul apărut în ediţia din 8 octombrie a ziarului dumneavoastră referitor la activitatea Fundaţiei FARA România, articol bazat pe informaţii neverificate şi nefondate.

Nu înţelegem cum aţi intrat în posesia deciziei judecătorului de caz înaintea noastră, parte în procesul despre care vorbiţi cu atâta determinare (?).

Având în vedere faptul că noi nu suntem în posesia deciziei Tribunalului, nu o vom comenta. Vă rugăm însă să aveţi amabilitatea să luaţi în considerare punctul nostru de vedere cu privire la cele relatate şi să ne acordaţi dreptul la replică.

Fundaţia FARA România a fost înfiinţată în anul 1993 la Suceava şi din 1996 s-a înfiinţat o filiala în Bucureşti. Fundaţia FARA România are programe, nu acţiuni, care se adresează copiilor şi tinerilor lipsiţi temporar sau definitiv de familia naturală, parte dintre aceştia fiind cu dizabilităţi.

Fundaţia FARA România are trei patroni: HRH Prinţul Charles, Prinţesa Marina Sturdza şi Nicole Kidman. Nici unul dintre patronii fundaţiei nu se implică în nici un fel în modul în care Fundaţia FARA România îşi desfăşoară activitatea, nici nu sponsorizează activitatea fundaţiei.

Fundaţia FARA România a desfăşurat programul de asistenţă maternală în judeţul Suceava timp de zece ani. De-a lungul acestei perioadă au fost ocrotiţi foarte mulţi copii, numărul lor ajungând în unii ani la peste 50.

Am avut o colaborare foarte bună cu majoritatea asistenţilor maternali, persoane responsabile, care şi-au asumat rolul de “părinţi” cu o seriozitate tipic bucovineană. Copiii au avut o viaţă foarte apropiată de viaţa dintr-o familie obişnuită, de care fuseseră lipsiţi fără vina lor. Au mers la grădiniţă sau la scoală, funcţie de vârsta fiecărui copil, au fost făcute integrări în familia naturală acolo unde acest lucru a fost posibil.

În anul 2008 conducerea Fundaţiei FARA România a decis să-şi canalizeze eforturile către protecţia copiilor cu dizabilităţi, decizie comunicată şi Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava (DGASPC).

Urmare acestui fapt, la plecarea oricărui copil din programul de asistenţă maternală locul rămas liber urma să fie ocupat de un copil cu dizabilitate. Din diverse motive acest fapt nu s-a petrecut, iar numărul copiilor din program a scăzut constant.

Astfel, în anul 2009 s-a luat decizia transferării programului de asistenţă maternală către DGASPC. Datorită schimbărilor legislative aceasta a fost în imposibilitatea de a angaja asistenţii maternali, dar a acceptat să preia copiii.

La 31 decembrie 2009 programul de asistenţă maternală al Fundaţiei FARA România a fost închis, iar cei 16 asistenţi maternali au trecut în şomaj.

Cea mai mare parte dintre copii au fost păstraţi de asistenţii maternali prin măsura da plasament familial.

În urma închiderii acestui program fondurile rămase disponibile au fost îndreptate către programe destinate copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. Astfel a fost deschis programul “Sf. Tereza”, program de stimulare în familie a copilului cu dizabilităţi, desfăşurat în zona Fălticeni, Casa “Sf. Mihail”, program de recuperare şi reabilitare pentru tineri cu dizabilităţi preluaţi din Centrul din Gura Humorului, programul “Educaţie pentru toţi”, adresat copiilor şcolari din localităţile Arbore, Baia, Bogata şi Buneşti, program prin care sunt sprijiniţi copiii din familii nevoiaşe prin oferirea unui spaţiu în care să-şi pregătească lecţiile sub supravegherea unui cadru didactic şi a unei mese calde.

Credem că, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră şi pentru respectul pe care toţi îl datorăm adevărului veţi avea amabilitatea să publicaţi cele de mai sus.

Consideram că informaţiile ce apar într-un ziar trebuie să fie bine fondate şi verificate pentru a nu afecta prestigiul unei fundaţii cum este FARA, care este un model în derularea de programe de asistenţă socială în România şi a cărei activitate este recunoscută şi apreciată atât de organizaţiile guvernamentale şi non guvernamentale româneşti, cât şi de organizaţiile din cadrul Uniunii Europene al căror membru este. Fundaţia FARA Româniaeste consultant în cadrul Consiliului Europei în efortul de implementare a politicii Uniunii Europene de dezinstituţionalizare şi de incluziune socială şi economică a persoanelor marginalizate şi a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din România.

 

Cornelia Mihaescu
Director FARA România

 

Nota redacţiei: Ne pare rău că reprezentanţii Fundaţiei FARA, respectabilă de altfel, nu sunt la curent cu o serie de informaţii care privesc direct această organizaţie. Articolul publicat pe data de 8 octombrie a fost bazat pe informaţii verificate şi fondate, iar sentinţa judecătorească o putea afla oricine, nu doar părţile implicate, prin accesarea site-ului Tribunalului Suceava. Iar dacă reprezentanţii Fundaţiei FARA ar fi citit cu atenţie articolul, ar fi putut observa că punctul de vedere al organizaţiei a fost prezentat în materialul de presă la care se face trimitere, fiind expuse datele din dosarul aflat pe rolul instanţei de judecată şi pe care jurnalistul cotidianului „Monitorul de Suceava” l-a studiat în mod legal, în baza Legii 544/2001.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drept la replică.
 Vizualizări articol: 1646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Drept la replică3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei