Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 oct 2010 - Anul XV, nr. 241 (4532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mirajul străinătăţii

40 de asistenţi, 15 medici şi un farmacist îşi fac bagajele pentru Europa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

56 de cadre medico-sanitare din judeţ se pregătesc să-şi lase slujbele actuale pentru altele, mai bine plătite, în străinătate.

Din septembrie şi până ieri, 40 de asistenţi medicali, 15 doctori şi un farmacist au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava să le elibereze certificatele pentru recunoaşterea titlurilor de calificare, documente de care au nevoie pentru a putea profesa în afara graniţei.

De la 1 septembrie 2010, Ministerul Sănătăţii a simplificat modul de eliberare a documentelor necesare activităţii personalului medical şi a eficientizat sistemul circuitului documentelor. Începând cu această dată, documentele care se eliberau numai la sediul Ministerului Sănătăţii, cum ar fi certificatele de conformitate, care atestă obţinerea calificării, se pot solicita la direcţiile de sănătate publică. La sediul acestor instituţii se depun şi se eliberează astfel de acte, măsura venind în sprijinul doctorilor, farmaciştilor şi asistenţilor medicali care, astfel, sunt scutiţi de drumurile pe care le făceau la Bucureşti pentru a depune sau a ridica documentele necesare activităţii lor.

 

Certificatele ar trebui eliberate în termen de 30 de zile lucrătoare

Pentru judeţul Suceava, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) preia solicitările privind eliberarea diverselor documente. Preluarea dosarelor se face după verificarea actelor depuse, urmând a fi înregistrate numai dosarele care conţin documentaţia completă. Dacă dosarul este transmis prin poştă către DSP Suceava, acesta se înregistrează, se verifică şi, dacă este incomplet, în termen de cinci zile lucrătoare se comunică solicitantului actele suplimentare care trebuie depuse.

În termen de 30 zile lucrătoare de la înregistrarea la Ministerul Sănătăţii, se emit şi certificatele solicitate şi se vor comunica documentele direcţiilor de sănătate publică. Documentele emise de Ministerul Sănătăţii se vor înregistra în registre speciale la DSP şi se vor elibera titularilor sau împuterniciţilor acestora pe bază de semnătură.
În premieră, se pot acorda şi sancţiuni angajaţilor care întârzie lucrările. În cazul în care dosarele cu documente se transmit incomplete, Ministerul Sănătăţii va propune sancţionarea persoanelor vinovate, persoanele responsabile la nivelul DSP şi directorul executiv, cu diminuarea drepturilor salariale cu 5 – 20% pe o perioadă de până la trei luni.

 

Datele oficiale arată că, în acest an, 70 de cadre medico-sanitare au trecut graniţa

Potrivit statisticilor oficiale, în acest an, zece doctori suceveni au şi luat drumul străinătăţii. Medicii, cu specializări în chirurgie infantilă, alergologie, medicina muncii, medicină de urgenţă, radiologie, ortopedie şi medicină de familie au optat pentru ţări ca Belgia, Franţa, Germania şi Anglia. Doctorii în cauză au renunţat la posturile din spitalele sucevene, atraşi fiind de salariile net superioare, respectul din partea colegilor de breaslă şi gradul crescut de civilizaţie al pacienţilor din alte state.

Anul trecut, nouă medici suceveni au renunţat la slujbele din ţară, în favoarea altora, mai atractive, în străinătate. În 2008, alţi opt medici au plecat să profeseze în afara graniţelor ţării.

Tot statisticile oficiale arată că, în 2010, aproximativ 60 de asistenţi medicali au plecat să profeseze peste hotare, cu forme legale. Asistenţii medicali au renunţat să-şi mai practice meseria pe plan local, apreciind că unităţile sanitare din judeţ nu le asigură condiţii optime de lucru şi lefuri satisfăcătoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 40 de asistenţi, 15 medici şi un farmacist îşi fac bagajele pentru Europa.
 Vizualizări articol: 747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
40 de asistenţi, 15 medici şi un farmacist îşi fac bagajele pentru Europa3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei