Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 apr 2010 - Anul XV, nr. 92 (4383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În 2010

Casa de Pensii a plătit peste 130.000 de lei pentru accidente de muncă şi boli profesionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa Judeţeană de Pensii Suceava a plătit, în primele trei luni ale acestui an, 130.551 de lei reprezentând cheltuieli pentru reabilitarea medicală a asiguraţilor care au suferit accidente de muncă sau îmbolnăviri profesionale.

Potrivit directorului coordonator al CJP Suceava, Camelia Chitul, în primul trimestru al acestui an numărul solicitărilor din partea urmaşilor persoanelor decedate în accidente de muncă a fost aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

„Toate accidentele de muncă urmate de decesul asiguratului pentru care s-au achitat despăgubiri în valoare de patru salarii medii brute sunt accidente petrecute anul trecut”, a precizat Camelia Chitul. Ea a adăugat că cele mai multe accidente de muncă s-au înregistrat la persoanele care lucrează în construcţii şi în domeniul prelucrării lemnului.

Directorul Casei de Pensii Suceava a mai spus că în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2010 s-au înregistrat 20 de cazuri de boli profesionale confirmate de către Direcţia de Sănătate Publică Suceava, cele mai numeroase fiind cazurile de silicoză, fibroză pulmonară şi bronşite profesionale. Acestea au fost înregistrate la persoane care lucrează în extracţia mineralelor şi în diverse activităţi forestiere.

Camelia Chitul a declarat că procentul datorat de angajatori pentru asigurarea salariaţilor la accidente de muncă şi boli profesionale s-a diminuat foarte mult în ultimii ani. Astfel, dacă în anul 2007 angajatorii plăteau un procent cuprins între 0,4 şi 3,6 % din fondul de salarii, în funcţie activitatea pe care o desfăşoară, în prezent procentul plătit este cuprins între 0,15 şi 0,85% din suma veniturilor brute realizate lunar, proporţional cu gradul de risc al activităţii.

 

În 2010, la spitalul de boli profesionale din Frasin au fost internaţi 104 bolnavi

Chitul a explicat că, potrivit legii, asiguraţii au dreptul la reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, reabilitare şi reconversie profesională, indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de lucru, compensaţii pentru atingerea integrităţii, despăgubiri în caz de deces şi rambursări de cheltuieli.

„În situaţia în care se petrece un accident de muncă pe raza judeţului Suceava, sau o persoană suferă o îmbolnăvire profesională, Casa Judeţeană de Pensii preia cheltuielile legate de reabilitarea medicală. În funcţie de gravitate, dacă persoana asigurată necesită protezare, prin instituţia noastră se acordă această prestaţie, cu suportarea tuturor cheltuielilor legate de întreţinerea acesteia, pe toată durata vieţii. Pe de altă parte, în cazul unui accident de muncă mortal, Casa de Pensii va plăti urmaşilor o despăgubire în valoare de patru salarii medii brute”, a declarat directorul CJP Suceava.

Camelia Chitul a mai spus că în situaţia în care unei persoane care a suferit un accident de muncă sau o îmbolnăvire profesională i se reduce capacitatea de muncă între 20% şi 50% , cu revenirea la locul de muncă, CJP Suceava acordă compensaţii pentru atingerea integrităţii în valoare de până la 12 salarii medii brute. 

Nu în ultimul rând, Chitul a arătat că în cazul anumitor boli profesionale, tratamentul pentru  ameliorare se continuă pe parcursul mai multor ani. În acest sens, ea a spus că, în cadrul Secţiei de Boli Profesionale Frasin, de la începutul acestui an au fost spitalizate 104 persoane cu boli profesionale, foşti mineri, bolnavi în special de silicoză, pentru care CJP Suceava a plătit 86.216 lei.

“Putem aprecia, astfel, că relaţia contractuală cu Secţia de Boli Profesionale Frasin, care a început în condiţii grele, dată fiind lipsa fondurilor pe o perioadă de un an, acum se desfăşoară în condiţii absolut normale”, a încheiat Camelia Chitul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Pensii a plătit peste 130.000 de lei pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Casa de Pensii a plătit peste 130.000 de lei pentru accidente de muncă şi boli profesionale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei