Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 apr 2010 - Anul XV, nr. 92 (4383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu, la Bruxelles: Guvernul va emite o OUG, după ce va vedea motivaţia CC, iar ANI va funcţiona

Joi, 22 Aprilie 2010 (19:55:58)

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă după ce va vedea motivaţia Curţii Constituţionale, iar ANI va fi funcţională.

"Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă după ce va vedea motivaţia Curţii Constituţionale şi vă asigur că ANI va fi funcţională", a spus Băsescu, la finalul conferinţei de presă susţinută joi, la Bruxelles, alături de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

La rândul său, întrebat de un jurnalist dacă CE nu este pusă într-o lumină defavorabilă după ce a susţinut trei ani o instituţie declarată neconstituţională, Barroso a spus că angajamentul asumat de România nu este legat de Comisia Europeană, ci de România.

"Cred că toată lumea înţelege că o agenţie de integritate într-o ţară în care probleme grave de corupţie au fost identificate de autorităţile democratice din acea ţară este într-adevăr o prioritate", a spus Barroso.

El a adăugat că CE speră că România îşi va respecta acest angajament. "Nu e un angajament important pentru comisie în sine, ci pentru România şi pentru modernizarea societăţii româneşti", a spus el.

"Este o sarcină a României. Suntem aici pentru a sprijini, nu pentru a înlocui eforturile României (...) Este o problemă legată de garanţiile care au fost date instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii şi, după convorbirea de azi cu Traian Băsescu, care a susţinut clar această abordare, sunt încrezător că aşa va fi".

Preşedintele CE , Jose Manuel Barroso, a declarat că este îngrijorat de decizia CC privind ANI, apreciind că aceasta are nevoie de o bază legală fermă, care să-i asigure deplina independenţă, precum şi capacitatea de a întreprinde investigaţiile aferente.

"România are nevoie în continuare de progrese semnificative în reforma judiciară şi în lupta împotriva corupţiei. Următorii paşi sunt adoptarea codurilor de procedură civilă şi procedură penală şi implementarea legislaţieie aferente", a spus Barroso.

El a menţionat că, "asemenea preşedintelui Băsescu", este îngrijorat de soarta ANI după decizia Curţii Constituţionale şi că a împărtăşit şefului statului român această preocupare.

"Agenţia are nevoie de o bază legală fermă, care să-i asigure deplina independenţă, precum şi capacitatea de a întreprinde investigaţiile aferente. Eu cred că România îşi va respecta angajamentele asumate în ceea ce priveşte această foarte importantă Agenţie Naţională de Integritate", a mai spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, că l-a asigurat pe oficialul UE că România îşi va respecta angajamentele de a avea o agenţie de integritate funcţională, care să-şi atingă obiectivele de a controla averile demnitarilor.

"În ceea ce priveşte ANI, care a fost pur şi simplu desfiinţată printr-o hotărâre a Curii Constituţionale - nu desfiinţată efectiv, dar i s-au luat atribuţiunile - l-am asigurat pe preşedintele Comisiei că România îşi va respecta angajamentele de a avea o agenţie de integritate funcţională, care să-şi atingă obiectivele de a controla averile demnitarilor şi provenienţa resurselor financiare ale acestora", a spus şeful statului.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că România susţine "corectitudinea" obiectivelor impuse de CE în domeniul justiţiei.

"Susţinem fără rezerve corectitudinea obiectivelor stabilite împreună cu CE în ceea ce priveşte procesul de modernizare a justiţiei şi de eficientizare a luptei împotriva corupţiei", a spus preşedintele.

CE a impus României, la data aderării la UE, un mecanism de cooperare şi verificare în domeniul Justiţiei. Mecanismul de Cooperare şi Verificare care are patru condiţionalităţi: Consolidarea transparenţei şi eficienţei actului de justiţie, în special prin consolidarea capacităţii şi responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Raportarea şi monitorizarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi penală; Înfiinţarea, potrivit angajamentelor, a Agenţiei de Integritate, cu atribuţii în verificarea averilor, incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, precum şi cu competenţa de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza cărora să poată fi aplicate sancţiuni descurajatoare; Continuarea progreselor deja înregistrate în procesul de investigare cu imparţialitate şi profesionalism a faptelor de mare corupţie; Continuarea măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul structurilor administrative la nivel local.

Ultimul raport prezentat de CE, cel interimar de la 23 martie, a arătat că în opinia CE, Agenţia Naţională de Integritate a obţinut progrese şi şi-a extins activitatea, cooperează cu două agenţi neguvermantale pe segmentul activităţilor de prevenire şi a creşterii gradului de conştientizare, în timp ce rolul Consiliului Naţional de Integritate (CNI), ca şi instituţie de control a ANI, n-a fost exercitat în mod eficient.

Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a declarat că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a permite instituţiei să funcţioneze în continuare, arătând că "cine crede că îşi poate bate joc de ANI se înşală".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, la Bruxelles: Guvernul va emite o OUG, după ce va vedea motivaţia CC, iar ANI va funcţiona.
 Vizualizări articol: 850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu, la Bruxelles: Guvernul va emite o OUG, după ce va vedea motivaţia CC, iar ANI va funcţiona0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei