Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 apr 2010 - Anul XV, nr. 80 (4371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cartier de coşmar

Viaţa în Iţcani, făcută cioburi de câteva găşti de cartier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Incidentul de marţi seară din faţa Gării Iţcani, când maşina unui sucevean a fost distrusă de un grup de romi, ascunde lucruri mult mai grave. Locuitorii unui cartier cândva liniştit au ajuns să stea cu spaima în suflet că pot fi atacaţi oricând în propria casă. E o realitate crudă, despre care oamenii vorbesc doar cu stăruinţa că nu le vei divulga identitatea.

„Mi-e frică să nu-mi dea foc la casă cât timp sunt la serviciu” şi „Chiar dacă mă înjură şi mă umilesc, prefer să pun capul în pământ şi să plec acasă. E mai bine aşa decât mort”, sunt două mărturii şocante despre starea de spirit care domneşte în cartierul Iţcani.

 

6 aprilie 2010. În faţa Gării Iţcani, BMW-ul unui sucevean aflat întâmplător în zonă este distrus de o gaşcă de cartier, indivizi înarmaţi cu bâte, furci, topoare şi coase. Tânărul scapă fără nici o zgârietură doar pentru că a fugit cât l-au ţinut plămânii. Imaginea de răscoală nu-i va ieşi niciodată din minte. Nici lui şi nici prietenei care îl însoţea şi care, ore bune după consumarea actelor de barbarie, nu a putut vorbi. Ambii au nimerit într-un război care nu e al lor, un război care-i apasă enorm însă pe locuitorii cartierului Iţcani.

Atât de mult, încât chiar dacă scenele au fost văzute de zeci de oameni, clienţi ai unei terase din apropiere, ceferişti, taximetrişti sau localnici, nimeni nu vrea să scoată o vorbă despre subiect.

Ieri, la mai bine de 12 ore de la producerea incidentului, am mers în cartier şi am discutat cu zece oameni. Nu a fost unul singur care să-mi spună că se simte în siguranţă în Iţcani. Şi tot la unison mi-au cerut să nu le amintesc numele sau locul de muncă, pentru a nu avea probleme cu găştile care fac legea în cartier. 

 

„Vin la serviciu cu teamă”

Prima oprire am făcut-o în Gara Iţcani. Geamuri sparte, câini vagabonzi, un cerşetor rătăcit şi un miros urât este cam tot ce a rămas din gara monument istoric. În această atmosferă apăsătoare vorbesc cu o femeie, angajată în sistemul feroviar de mai bine de 20 de ani.

„Vin la serviciu cu teamă. Cel mai rău e noaptea, după ce pleacă ultimul tren. Trebuie să am grijă nu doar de mine, ci şi de gestiune. Mă rog să nu se întâmple ceva rău, iar dacă vreau să ies din birou sun pe cineva să mă însoţească”, a povestit femeia.

Deşi nu-şi pune mari speranţe, încă mai vrea să creadă că se va schimba ceva în bine.

 

„Toţi se tem de romi”

Nici în afara Gării nu e mai mult optimism. Vânzătoarele au aceeaşi teamă viscerală, deşi la început vor să se amăgească singure că situaţia e sub control. Mi s-a întâmplat cu o femeie care a spus că nu-şi face probleme, atâta timp cât nu se ia în gură cu nimeni. A întors foaia imediat ce a văzut că-mi notez ceva în agendă.

„Să nu cumva să scrieţi ceva că am spus eu ceva. Ăştia sunt în stare de orice”, a fost declaraţia care a tăiat tot curajul afişat cu doar câteva minute mai devreme.

Pentru o altă vânzătoare, cei 30 de ani de Iţcani nu au fost niciodată atât de brutali ca ultimele luni. „Dacă ei vorbesc urât şi îi înjură pe poliţişti, ce să mai spun eu? Dacă spun ceva şi îmi apare numele e rău tare. Mi-e frică să nu-mi ia foc casa cât sunt la serviciu. Toţi se tem de romi, pentru că te aşteaptă la colţ, dar ce spun eu, vin peste tine în casă şi te omoară”, a mărturisit femeia.

Când vine vorba despre Poliţie, oamenii fac un gest a lehamite: „Ei ştiu exact ce probleme sunt aici, dar vin după ce se termină totul”.

 

„Poliţia nu există, e doar de formă”

Nici în rândul bărbaţilor, mai ales cei trecuţi de prima tinereţe, starea de spirit nu este mai bună. După 50 de ani petrecuţi în acest cartier, un bărbat spune că preferă jignirile pentru a nu-i fi luată viaţa.

„Chiar dacă mă înjură şi mă umilesc, prefer să pun capul în pământ şi să plec acasă. E mai bine aşa decât mort”, crede un locuitor din cartier. Vecinul sare imediat în apărarea sa şi crede că singurii vinovaţi sunt poliţiştii de această stare de teroare care domneşte în Iţcani.

„Poliţia nu există, e doar de formă. Mi-au spart casa hoţii de şase ori, dar nu i-au făcut nimic individului. Au scris în procesul verbal că în casă nu locuieşte nimeni, o mare minciună”, şi-a vărsat năduful bărbatul.

Nu s-a oprit aici cu nemulţumirile, la adresa poliţiştilor, atât cei de la Burdujeni care au zona în arondisment, cât şi cei de la Poliţia TF Iţcani.

„Iau câte 18-20 de milioane de lei (n.a. – lei vechi) şi nu fac nimic. Se culcă seara pe la 11-12 şi nu-i mai interesează ce se întâmplă. E nenorocirea de pe lume ce se întâmplă în acest cartier de oameni serioşi. Cu miliţia comunistă de altădată nici nu s-ar putea altfel”, şi-a încheiat retorica bărbatul.

 

„Doar de Dumnezeu suntem protejaţi”

Vestea că cineva de la ziar se interesează de viaţa cartierului s-a răspândit rapid. O femeie aflată la senectute îmi spune că îi este frică să iasă din casă chiar şi ziua, fără a mai pune în discuţie nopţile. „Seara încui uşa şi nu mai ies din casă. Când latră câinii mă uit pe după perdele să văd ce se petrece. Nu am curaj să ies afară. Cândva, în cartier erau oameni cumsecade şi aveam linişte. Mi-e dor de acele vremuri”, a spus bătrâna.

Între timp, apare o altă femeie. E revoltată de faptul că Iţcaniul a ajuns „al nimănui” şi nu-şi face mari speranţe că situaţia se va schimba curând.

„Doar de Dumnezeu suntem protejaţi, în rest nimeni nu ne bagă în seamă”, este concluzia tristă pe care o trage înainte de a ne despărţi.

 

Nostalgia anilor când în parc cânta fanfara

Pentru bătrâni, aerul patriarhal al cartierului a dispărut încet-încet. Sunt chiar şi persoane mai tinere care îşi amintesc cu plăcere de sărbătorile frumoase din parcul din faţa Gării.

„Era o ciupercă aici, cânta fanfara şi lumea se simţea bine. Cât de frumos era acest cartier. Se mai certau oamenii, îşi mai împărţeau chiar şi câţiva pumni, dar de aici până la furci şi topoare e cale lungă”, a rememorat un tânăr trecutul nu foarte îndepărtat al Iţcaniului.

În numărul de mâine vom prezenta punctul de vedere al Poliţiei vizavi de situaţia din cartierul Iţcani, care sunt perspectivele din punct de vedere al oamenilor legii şi ce speranţe trebuie să-şi facă oamenii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viaţa în Iţcani, făcută cioburi de câteva găşti de cartier.
 Vizualizări articol: 1186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 20 voturi
Viaţa în Iţcani, făcută cioburi de câteva găşti de cartier4.6520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce face politia? trimis de
( 8 apr 2010, 11:20:29
Ce face politia? Ca de existat exista de moment ce ia bani pe statele de plata ?!!!
1.1  RE: Ce face politia? trimis de
( 8 apr 2010, 11:33:29
POLITIA LU' Peste prajit o freaca, pe romaneste! O freaca pe banii nostri. Nu stiu cum sa mai puna de o spaga ceva, nu sa se ocupe de siguranta cetateanului. Cat despre ciori, asta se intampla cand nu mai putem de grijaminoritatilor, grijania mamii lor de jegosi si imputiti. Sa nu ne miram cand Noua Dreapta o sa intre in parlament sau poate o sa castige alegerile.
2.   Corect trimis de
( 8 apr 2010, 11:50:35
dreptate ai tu SPACEDEBRIS,va veni o zi cand saracii romani umiliti si batjocoriti se vor destepta si va fi mai ceva ca kukluxklan-ul din USA!
Ne-am saturat de nepasarea autoritatilor ,fata de ciorile care si-au facut cuiburi peste tot si-si bat joc de tot ce inseamna lege,bineinteles datorita nepasarii celor in drept sa ia masuri!
3.   Atitudine trimis de
( 8 apr 2010, 12:00:15
La puscarie cu romii !!!! Sa eliminam hotia si nesimtirea! Niste organizatii civice care sa ia atitudine pe la geamul astora nu exista?
4.   Tigani trimis de
( 8 apr 2010, 12:06:40
tigani nu romi, cine naiba a mai inventat si cuvantul asta - romi. in ce tara din lumea asta se foloseste cuvantul rom pt coloratii astia veniti din india decat in romania unde minoritatile au mai multe drepturi decat majoritatea
5.   Prostie !!! trimis de
( 8 apr 2010, 12:10:14
Degeaba vorbiti voi aci legislatia la ora actuala este foarte precara nu apara politistul, daca respectivul politist care vede asa ceva o bataie cu asa multime nu se poate baga este in minoritate legislatia nu-i permite sa se comporte ca un golan pentru ca si rromii au drepturi ca toti ceilalti oameni. Presa nu stie ce sa scrie ceva articole de senzatie denigreaza tot ce inseamna uniforma nu se uita la ei ca is de tot rahatul. Daca i se intampla ceva cuiva cui mama masii telefoneaza nu la 112 si plange, iar dupa ce ii trece urla in gura mare ca politia nu-si face treaba.
5.1  RE: Prostie !!! trimis de
( 8 apr 2010, 13:28:16
Normal sa sunam la politie.Sunteti platiti de noi sa impuneti respectarea legii.Daca ne plangem de felul in care o faceti este dreptul nostru sa o spunem iar voi (Politia) ar trebui sa plecati urechea la ce spunem.
Politistul,normal nu se bate cu cetateanul, el intervine pentru aplanarea conflictelor, imobilizarea si trimiterea cetateanului in fata judecatorului (asa ca legea este OK), nu este el judecatorul, nu impatre el dreptatea.Ca voua v-ar face placere sa vi se dea dreptul sa-l "caftiti" putin pe cetatean aplicandu-i o mica "corectie" este alt lucru.
Serviciul oferit de 112 este sub orice critica.Vin la solicitare, in unele cazuri, si dupa 3-4 ore.Revoltator.In acest timp mori de 100 de ori sau se intampla alte nenorociri.Comentariile facute si "dojana"pentru faptul ca ai indraznit sa-i deranjezi sunt siderante.
Atitudinea politistului trebuie schimbata radical. Ei sunt acolo pentru a ajuta,ei NU SUNT ARENDASI, sunt acolo pentru A NE SERVI PE NOI.
Ati auzit de AUTOSESIZARE?
5.2  RE: Prostie !!! trimis de
( 8 apr 2010, 14:56:17
ramonaCOCO happy , cam tot ce-i in uniforma si autoritate de stat in tara asta, e de tot rahatul, cum spui tu. Ca sa-i raspund si lui CHIBIT: Eu stiu unde e politia! happy E in crasma "24 Ore" de pe Gheorghe Doja. Sunt parcati aici tot timpul. Au o sete grozava.
6.   De ce??? trimis de
( 8 apr 2010, 15:16:24
De ce daca jignesti un tigan, nu "rom", pt mine cuvantul asta nu exista, esti acuzat de discrimanare si rasism. Da, poate sunt si tigani civilizati si seriosi, dar datorita majoritatii de 95% nu exista diferenta. Sincer... ar trebui deportati, sa lasam drepturile omului in seama altor persoane. Ei nu sunt oameni, si poate hitler a stiut el de ce le da foc. Dar din pacate traim in secolul 21, si lumea este foarte emancipata pt binele omenirii. Pacat
7.   P... trimis de
( 8 apr 2010, 19:33:54
politie de **** pe naiba.....cateva ciorii au mai ramas prin itcaniul ala si gastii gata.....faceti o vizita si nu mai vb atat
8.   Ha ha ha trimis de
( 8 apr 2010, 21:00:23
"Gasti de cartier" du-te bai laughing)) - " Tziganu borat infomatat "rolling on the floor)) Gunoaiele societatii !moarte tziganimiii!!!!!!
9.   Bal mascat trimis de
( 8 apr 2010, 22:09:02
Cel mai potrivit ar fi sa se organizeze niste drumetii, asa...pe la lasatul noptii, unde participantii sa fie echipati cu mantii albe si coifuri lungi. Pe cat puneti pariu ca jigodiile tuciurii vor inventa teleportarea?!
9.1  RE: Bal mascat trimis de
( 9 apr 2010, 00:11:17
Il invoci pe KKK09 cumva? big grin
10.   Siguranta cetateanului trimis de
( 9 apr 2010, 00:29:26
Platim atatea institutii sa ne apere integritatea fizica si psihica,iar rezultatele sunt cele care se vad cu ochiul liber de orice cetatean normal,cu exceptia onor autoritatilor.Pariez ca vor aparea niste raspunsuri elegant exprimate de vreun purtator de cuvant in care se va arata lipsa mijloacelor,a fondurilor,a oamenilor si a,,bunei cuviinte in mod special'' in apararea drepturilor oamenilor cinstiti care-si duc traiul printre nenorociti de teapa alora care terorizeaza un cartier,un oras sau comunitati intregi si unde autoritatile ar trebui sa se impuna si sa introneze domnia legii,nu legea domniei unor mafioti care se extind pe zi ce trece si care tind sa inghita toate domeniile vietii de zi cu zi.As vrea sa-l vad pe ranjitul care-si zice primar cum si-ar trimite noaptea prin zona garii Itcani sotia sau fiica eventual la o plimbare de o jumatate de ora,ce ziceti:le mai vede intregi inapoi?Asa ar trebui sa ne demonstreze ca acest oras este guvernabil sau guvernat de lege?ce ziceti?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei