Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 apr 2010 - Anul XV, nr. 80 (4371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Precizări

Dosarele pentru pensie se depun cu o lună înainte de pensionare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarele pentru pensie se depun cu o lună înainte de îndeplinirea condiţiilor de pensionare. Anunţul a fost făcut de directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Camelia Chitul, care a precizat că în urma modificărilor aduse Legii privind sistemul public de pensii, prin Legea nr. 49/2010, a fost introdusă obligativitatea depunerii cererilor de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor de înscriere la pensie, cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

Camelia Chitul a mai spus că, potrivit noilor prevederi legale, cererea de pensionare, împreună  cu actele doveditoare, pot fi depuse atât de către solicitant, cât şi de către angajator.

„De altfel, asiguraţii care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă îşi pot continua  activitatea numai cu acordul angajatorului”, a spus directorul Casei Judeţene de Pensii.

Camelia Chitul a mai adăugat prin noile prevederi legale s-a modificat şi data acordării drepturilor de pensie. Astfel, drepturile de pensie pentru limită de vârstă se cuvin şi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, prevăzute de lege, dacă cererea a fost depusă cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii acestor condiţii.

„Se consideră depuse în termen cererile de pensionare înregistrate în intervalul cuprins între data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi cea de-a 30-a zi calendaristică anterioară acestei date”, a explicat Camelia Chitul.

Pe de altă parte, ea a precizat că drepturile de pensie anticipată sau de pensie anticipată parţială se cuvin şi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dar nu înainte de data încetării calităţii de asigurat, dacă cererea a fost depusă în termenul menţionat anterior, în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici; persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti şi persoanelor care beneficiază de drepturi băneşti lunare, care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Aceleaşi drepturi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost depusă în termen şi în cazul asociaţilor unici, asociaţilor, comanditarilor sau acţionarilor; administratorilor sau managerilor care au încheiat contract de administrare sau de management, membrilor asociaţiilor familiale, persoanelor autorizate să desfăşoare activităţi independente, persoanelor angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora, şi altor persoane care realizează venituri din activităţi profesionale, precum şi persoanelor care nu se regăsesc în două sau mai multe situaţii menţionate anterior.

 

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizia Casei de Pensii

În acelaşi timp, Camelia Chitul a precizat că în cazul persoanelor ale căror cereri de pensionare au fost depuse cu depăşirea termenului de 30 de zile stabilit de lege, drepturile se plătesc de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limită de vârstă, de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetării calităţii de asigurat, în cazul pensiei anticipate şi al pensiei anticipate parţiale.

„Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de către Casa de  Pensii, în termen de 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii, şi ca o noutate, decizia va fi comunicată în scris, atât  persoanei care a solicitat pensionarea, cât şi  angajatorului, în termen de 5 zile de la data emiterii acesteia. Cererile de pensionare înregistrate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 49/2010 se soluţionează conform normelor legale în vigoare la data înregistrării acestora”, a mai spus Camelia Chitul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarele pentru pensie se depun cu o lună înainte de pensionare.
 Vizualizări articol: 2114 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Dosarele pentru pensie se depun cu o lună înainte de pensionare1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei