Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sancţiuni

Bănci amendate cu mii de lei de Protecţia Consumatorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În decurs de numai o săptămână, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a aplicat amenzi de peste 20 de mii de lei unor instituţii financiare din judeţ care nu şi-au respectat clauzele contractuale cu clienţii.

Sancţiunile aplicate sunt urmare a unor controale efectuate de către comisarii CJPC, verificări care au avut loc după ce la Protecţia Consumatorilor s-au înregistrat o serie de reclamaţii privind activitatea unor instituţii financiare din Suceava.

„Într-una dintre reclamaţii petiţionara ne sesiza faptul că banca îi percepe un comision de reziliere imediată a contractului nejustificat de mare. În fapt, contractul presupunea constituirea timp de cinci ani a unui avans pentru ca banca să poată credita consumatorul cu suma de 118.600 de lei pentru o locuinţă. Petiţionara a constituit o parte din avans, de 4.500 de lei, şi a dorit rezilierea contractului şi intrarea în posesia banilor imediat, moment în care banca a perceput comision de reziliere imediată de 1% din suma totală contractată şi nu din suma acumulată până la acel moment”, a declarat şeful CJPC Suceava, Elena Oanea.

Potrivit acesteia, în urma controlului s-a constatat încălcarea a două prevederi legale privind practicile comerciale incorecte, fapt pentru care s-a aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 15.000 de lei.

 

Clauze contractuale nerespectate de către bănci

Un alt petiţionar a reclamat faptul că pe parcursul derulării unui contract de credit pentru nevoi personale banca a modificat în mod unilateral prevederile contractuale şi a perceput în mod nejustificat un comision de eliberare a extrasului de cont.

Operatorul economic a fost sancţionat cu 5.000 de lei.

O altăreclamaţie vizaactivitatea EFGRetail Services IFN SA. Potrivit Elenei Oanea,  petiţionarul a încheiat un contract de creditare cu operatorul economic pentru achiziţionarea de bunuri de larg consum, urmând ca lunar sa achite prin rate creditul respectiv. „În mod sistematic instituţia de finanţare a modificat în mod unilateral rata dobânzii, dar şi valoarea comisioanelor utilizate, modificări exclusiv crescătoare, ce au afectat interesele economice ale consumatorului”, a declarat şeful CJPC.

Instituţia financiară a fost sancţionată cu o amendă contravenţională în cuantum de 4.000 de lei.

„Ceea ce vreau să subliniez este faptul că nu amenzile aplicate sunt importante, ci faptul că am putut rezolva problemele consumatorilor care s-au adresat instituţiei noastre”, a mai adăugat Elena Oanea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bănci amendate cu mii de lei de Protecţia Consumatorilor.
 Vizualizări articol: 1947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 7 voturi
Bănci amendate cu mii de lei de Protecţia Consumatorilor4.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei