Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La nivel înalt

MES, o imensă spălare de bani pusă la cale de directorul Duduman şi executorul Ţugui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Afacerea SC MES SA Suceava despre care Monitorul de Suceava a scris în mai multe rânduri se dovedeşte a fi o imensă spălare de bani. Actorii principali care au pus la cale aceste potlogării sunt chiar directorul societăţii, Dumitru Duduman, şi executorul judecătoresc Cezar Ţugui. Pentru a-şi duce la îndeplinire planul, cei doi i-au atras în ecuaţie şi pe alţi indivizi, un rol important avându-l fiul directorului de la SC MES SA, Andrei Duduman.

 

Evenimentele în jurul SC MES SA Suceava au început să se precipite pe 7 noiembrie 2007, dată la care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a decis să instituie sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale societăţii conduse de Dumitru Duduman. Măsura a fost luată pentru faptul că reprezentanţii MES Suceava nu au respectat un grafic de reeşalonare a datoriilor stabilit cu Direcţia Muncii. În consecinţă, facilităţile de care beneficia SC MES SA au fost anulate, iar inspectorii fiscali au calculat datorii, incluzând şi penalităţile aferente, de circa 6,6 milioane de lei (66 de miliarde de lei vechi). Pentru aceste debite, DGFP Suceava a încheiat actele privind sechestrul asigurator pe toată averea SC MES SA. Cunoscând aceste amănunte, executorul Cezar Ţugui, de comun acord cu Dumitru Duduman, directorul SC MES SA, s-a grăbit să încheie un act de sechestru pe care l-a înregistrat la Cartea Funciară. Fără să ţină cont de prevederile legale, care spun că în aceste situaţii executorul fiscal, respectiv DGFP Suceava, este singurul în măsură să se ocupe de acţiunile de executare silită, Ţugui şi Duduman şi-au continuat planul diabolic prin care încercau să dribleze statul.

 

Licitaţii ilegale, organizate de executorul Ţugui

Chiar dacă bunurile SC MES SA erau ipotecate de Fisc, executorul Cezar Ţugui a continuat manevrele de înstrăinare a averii. Pe 31 martie 2008, Biroul Executorului Judecătoresc Cezar Ţugui a organizat un simulacru de licitaţie pentru bunurile imobile la care singurii participanţi au fost SC Machines Wood&Metal (MWM) SRL Suceava, firmă deţinută de Dumitru Duduman, fiul acestuia Andrei Duduman şi un fost şofer al lui Dumitru Duduman. MWM a adjudecat totul la preţul de pornire, de 11,05 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi) fără TVA, asta deşi evaluarea comandată de DGFP Suceava pentru aceste bunuri imobile arăta că acestea puteau fi vândute cu 18 milioane de lei (180 de miliarde de lei vechi). Actul de adjudecare al licitaţiei din 31 martie 2008 a constituit titlu de proprietate pentru MWM, care s-a înscris la Cartea Funciară, iar executorul Cezar Ţugui a acceptat ca plata să se facă după 90 de zile.

Practic, prin această vânzare fantomă, datoriile pe care SC MES SA Suceava le avea faţă de SC MWM SRL s-au stins. Nu şi în opinia executorului judecătoresc Cezar Ţugui şi a lui Dumitru Duduman. Aşa se face că Ţugui organizează noi licitaţii pentru înstrăinarea bunurilor mobile, chiar dacă Dumitru Duduman îl anunţase că DGFP Suceava avea instituit sechestru pe acestea.

La licitaţiile organizate în zilele de 15 şi 27 mai 2008, tot ce mai rămăsese din averea SC MES SA Suceava, adică bunurile mobile, a fost vândut către SC MWM SRL şi SC Ady Logistics SRL, o altă societate controlată de Andrei Duduman. În aceste condiţii, licitaţia pe care DGFP Suceava trebuia s-o organizeze pe 5 iunie 2008 a fost anulată, deşi mai multe firme importante şi-au anunţat intenţia de a participa.

Specialiştii spun că prin cele trei licitaţii ilegale organizate de Cezar Ţugui, bunurile SC MES SA Suceava au fost înstrăinate cu preţuri de trei-patru ori mai mici faţă de valoarea reală, iar dacă se organizau licitaţii corecte existau şanse ca toate datoriile societăţii să fie recuperate.

 

Au vrut să şteargă urmele prin vânzări în cascadă

Interesant este că pentru a pierde urma bunurilor cumpărate de la SC MES SA, clanul Duduman a apelat la o serie de subterfugii folosite în mod frecvent în economia subterană. La scurt timp după ce au cumpărat la pseudolicitaţiile din 15 şi 27 mai 2008 bunurile mobile ale SC MES SA Suceava, firmele lui Duduman tatăl şi Duduman fiul, MWM şi Ady Logistics, au efectuat alte tranzacţii. În perioada iunie-iulie 2008, bunurile au fost înstrăinate către SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, o firmă patronată de un anume Liviu Şelaru. Menghinele şi celelalte maşini-unelte nu au făcut prea mulţi purici în bătătura noului proprietar, pentru că imediat au intrat în proprietatea lui Andrei Duduman. Acesta a adus bunurile drept capital social într-o altă firmă, SC Aedificium SRL Suceava, în care este acţionar împreună cu fratele său. Scopul acestor manevre tip „suveică” a fost acela de a ascunde originea bunurilor şi de a le face pierdute în cazul în care cineva ar fi dorit să le recupereze.

 

Un şir întreg de învinuiri pentru Ţugui, Duduman&co

Pentru toate aceste manevre, DGFP Suceava a înaintat plângere penală împotriva executorului judecătoresc Cezar Ţugui, a directorului SC MES SA, Dumitru Duduman, dar şi a celorlalte persoane implicate în prejudicierea bugetului de stat. Cele două dosare existente la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au fost preluate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la sfârşitul anului 2008, iar între timp faptele care se conturează iau proporţii îngrijorătoare, atât prin natura prejudiciului, dar mai ales prin metodele folosite pentru a păcăli plata obligaţiilor către bugetul de stat.

DNASuceava a început urmărirea penală faţă de cinci persoane, toate acuzate de un şir între de fapte. Cele mai grave infracţiuni au fost reţinute în sarcina executorului judecătoresc Cezar Ţugui. Acesta este cercetat pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu, falsuri intelectuale şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Şi acuzaţiile aduse lui Dumitru Duduman sunt la fel grave, respectiv complicitate la evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani, constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi infracţiuni prevăzute de Legea 31/1994, cu privire la activitatea societăţilor comerciale.

Andrei Duduman, fiul directorului SC MES SA Suceava, are de răspuns şi el pentru mai multe infracţiuni: spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu, şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni. Ultimele trei infracţiuni au fost reţinute şi pentru Liliana Vasilisa Daniliuc, jurista SC MES SA, în timp ce Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, este cercetat penal pentru complicitate la spălare de bani.

 

Licitaţiile lui Ţugui, anulate în instanţă

Potlogăriile executorului Cezar Ţugui au fost demonstrate şi de către instanţele de judecată. La cererea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, actele de adjudecare a licitaţiilor din 31 martie, respectiv 15 şi 27 mai 2008 au fost anulate. Magistraţii care au judecat cele trei plângeri ale Fiscului au ajuns la concluzia că Cezar Ţugui a încălcat prevederile Codului de Procedură Fiscală. Mai exact, este vorba de articolul 136, aliniatul 9 din OG 92/2003 republicată, care spune următoarele: „În cazul în care asupra aceloraşi venituri ori bunuri ale debitorului a fost pornită executarea, atât pentru realizarea titlurilor executorii privind creanţe fiscale, cât şi pentru titluri ce se execută în condiţiile prevăzute de alte dispoziţii legale, executarea silită se va face, potrivit prezentului cod, de către organele de executare prevăzute de acesta (n.r. – de Finanţe)”.

 

Sechestru pe averile personale ale lui Ţugui şi Duduman

Pentru a recupera prejudiciul creat, anchetatorii au dispus instituirea de sechestre pe bunurile celor implicaţi în această afacere, din care bugetul de stat a rămas în pierdere cu 6,6 milioane de lei. Executorului Cezar Ţugui i-au fost „sigilate” două apartamente, iar lui Dumitru Duduman un apartament şi o maşină proprietate personală.

Pe ultima sută de metri, fostul executor judecătoresc Cezar Ţugui a încercat să scape de tot ce avea pe numele său, astfel încât una din cele patru maşini pe care le deţinea a ajuns cu titlu gratuit la un vecin. Pentru recuperarea prejudiciului s-a mai dispus şi punerea de sechestre asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile care au aparţinut SC MES SA Suceava şi care au fost vândute fraudulos de Cezar Ţugui.

 

Cezar Ţugui, exclus din rândul executorilor judecătoreşti

Între timp, Cezar Ţugui a fost exclus din rândul executorilor judecătoreşti printr-o decizie semnată de ministrul Justiţiei.

Decizia de excludere a fost luată pentru că Cezar Ţugui are o condamnare definitivă şi irevocabilă, de şase luni cu suspendare, pentru că a trucat o altă licitaţie.

Pe 21 iulie 2003, Cezar Ţugui a organizat o licitaţie la sediul biroului său, situat în incinta Judecătoriei Suceava. În calitatea sa de executor judecătoresc, Cezar Ţugui a întocmit un proces-verbal de licitaţie în care arăta că în acea zi, la ora 9.00, la biroul său au venit Tecla Grigoraş, proprietara apartamentului ce urma să fie vândut, şi un reprezentant al SC Compania Bucovineană de Leasing şi Servicii Financiare SA Suceava, fără a-i da numele. Potrivit lui Ţugui, licitaţia a avut loc în lipsa Teclei Grigoraş, care a refuzat să participe. În realitate, licitaţia pentru vânzarea apartamentului, cu preţul de 495 de milioane de lei vechi, nu a avut loc niciodată. Cezar Ţugui a fost judecat pentru fals intelectual, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MES, o imensă spălare de bani pusă la cale de directorul Duduman şi executorul Ţugui.
 Vizualizări articol: 1478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.06/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 16 voturi
MES, o imensă spălare de bani pusă la cale de directorul Duduman şi executorul Ţugui4.1516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Instanta HOTARASTE ! trimis de
(16 mar 2010, 17:31:53
...............1 an cu suspendare pt. toti acuzatii.
2.   �ntrebare trimis de
(16 mar 2010, 20:45:28
Jigodie nesimtita de Duduman te-ai crezut buricul pam�ntului PUSCARIA te man�nca, c�nd ai de g�nd sa ne platesti drepturile banesti pentru care ti-am muncit �n conditii mizerabile, acum sau DUPA ce te �ntorci din PUSCARIE ? ? ? Este prea t�rziu JAFULE!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei