Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Costurile iernii

Sucevenii, arşi la buzunare de Termica, în februarie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru a doua lună consecutiv, sucevenii vor avea de scos mai mulţi bani din buzunare pentru a plăti căldura de care au beneficiat în locuinţe în această iarnă.

Dacă temperaturile extreme înregistrate în luna ianuarie au adus facturi la căldură mai mari cu 33% decât cele din luna decembrie 2009, facturile din februarie nu sunt nici ele mai mici, pentru că iarna a fost aspră şi în luna respectivă.

Astfel, pentru perioada de facturare 25 ianuarie – 25 februarie, în care s-au înregistrat şi temperaturi de – 20 de grade Celsius în timpul nopţii, media totală a lunii fiind de – 6 grade Celsius, facturile la căldură sunt cu 3% mai mari decât cele din ianuarie, precum şi cu 23,5% mai mari decât în luna februarie a anului anterior.

În aceste condiţii, în baza consumului mediu înregistrat în luna februarie, la o garsonieră, costul căldurii consumate ajunge la 132 de lei (0,741 gigacalorii).

La două camere, unde consumul mediu de căldură a fost de 1,235 gigacalorii, valoarea facturilor ajunge la aproximativ 220 de lei.

Pentru a încălzi un apartament cu trei camere, în luna februarie, sucevenii au folosit în medie 1,606 gigacalorii, adică aproximativ 285 lei.

Sucevenii care au avut de încălzit un apartament de patru camere vor avea de plătit contravaloarea unui consum mediu de 2,1 gigacalorii, adică 373,7 lei.

 

Cele mai mari facturi, la scările unde s-au debranşat mulţi şi la cei care folosesc greşit repartitoarele de căldură

Directorul de marketing al SC Termica SA, Doina Oică, a precizat că aceste calcule orientative sunt făcute în baza consumului înregistrat în luna februarie, sumele care vor veni efectiv la plată fiind influenţate atât de consumul fiecărei familii în parte, cu ajutorul repartitoarelor, cât şi de condiţiile de izolare termică a locuinţelor, ori de numărul de apartamente care au mai rămas în sistemul centralizat, într-o scară de bloc.

Astfel, cele mai mari facturi apar de obicei în scările de bloc unde au mai rămas puţini locatari racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar şi la cei care nu ştiu să gestioneze corect repartitoarele, lăsând geamurile deschise în timp ce caloriferele sunt deschise, ori acoperind repartitoarele cu perdele sau corpuri de mobilier.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, arşi la buzunare de Termica, în februarie.
 Vizualizări articol: 2790 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 7 voturi
Sucevenii, arşi la buzunare de Termica, în februarie2.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pe sefut, D-zeu sa-i arnjeze pina si la sanatate! trimis de
(16 mar 2010, 16:08:26
Liderul lor de sindicat ne aburea la TV, ca la ei, la termica, fluxul tehnologic este OK si-i pacat sa se strice totul pentru o noua centrala pe biomasa. S�c!.... El stie oare cum suntem jacmaniti lunar fara rusine si mila si ca din acest motiv trebuie sa stam mereu in frig!?
Ce ti-i cu oamenii acestia de conducere, mari prostani!" Ne duc cu vorga ....D-zeu sa-i arnjeze pina si la sanatate!??
1.1  RE: Pe sefut, D-zeu sa-i arnjeze pina si la sanatate! trimis de
(16 mar 2010, 17:34:26
LAATU,cand o sa ai centrala pe biomasa,o sa vezi ce ieftina o sa fie "caldurica" in apartamente!Atunci,o sa injuri o firma privata ce isi stabileste singurica preturile pe care o sa le accepti neconditionat,o sa fii "jacmanit lunar si fara mila" de o firma "fantoma" si tot in frig o sa stai.Cand o sa ai "confortul" de care vorbesc,nu o sa mai spui:citez "D-zeu sa-i ARNJEZE pana si la sanatate pe marii prostani".O sa spui:"ce bine era inainte si iata ce ne-a facut "geniul sau elita " din primarie,"inegalabilul,incorup Lungu! O zi buna iti doresc si cat mai multa caldura in casa/de la centrala pe biomasa!
2.   Articol comandat ? trimis de
(16 mar 2010, 17:20:16
"Nenea" Romega d-ta cand te afli in "treaba",probabil te deplasezi la "stapan" sa-ti traseze "sarcini",nu-i asa?Cat de 'frumos" scrii despre gigacal,despre temperaturi cu minus(in madie),etc.Ce merite deosebite a avut sotia ce lucreaza de cativa ani la Termica?Oare nu la recomandarea cuiva a devenit specialista peste noapte?Oare d-ta,"jurnalistul de protocol" sau "tonomatul" orange,nu intelegi ca esti pe langa subiect.Incearca altceva,uite ti-as recomanda sa scrii despre ghiocei sau viorele,ca tot sunt de sezon.Te-am urmarit indeaproape de cativa ani buni si nu am citit nimic acuzator la adresa "economistului" din Arini.Cand mai scrii articole"comandate",incearca sa fii coerent,documenteaza-te din mai multe surse si cere rasplata grasa de la "derbedeul" ce l-a comandat.Parerea mea,cum ar spune nea Nicu Vacaroiu,hac,hac,hac!
3.   Daca ne va fi mai bine, de pe acum imi cer scuze! trimis de
(16 mar 2010, 19:40:14


MONITOR, scuze! Eu nu stiu situatia de la termica, doar simt frigul ucigator si banii cum se duc! Daca intr-adevar va pricepeti si sunteti bine intentionati, faceti ceva...Daca ne va fi mai bine, de pe acum imi cer scuze!
3.1  RE: Daca ne va fi mai bine, de pe acum imi cer scuze! trimis de
(16 mar 2010, 22:32:41
LAATU, ai cumva repartitoare? Recomand tuturor sa faca tot posibilul sa scape de repartitoarele lu' peste prajit! Alea nu masoara nimic concret, cred ca v-ati dat si voi seama! Toata treaba cu repartitoarele a fost un mare tun organizat de Elsaco in colaborare cu asociatiile de proprietari si cu primaria Sucevei care va ameninta ca o sa fie jale daca nu vi le montati.
Am si cu asociatiile de "propitari" ceva.. ele nu-s decat niste firme private care traiesc ca niste paraziti pe spatele locatarilor!
Dar sa revin la repartitoare... aparatele alea fac niste masuratori aproximative, nicidecum nu masoara debitul de apa fierbinte din calorifer. In plus, acest sistem de calcul stimuleaza furtul intre vecini.
De exemplu, intr-o scara cu 20 de apartamente, se gasesc vreo 6-7 baieti smecheri cu pile la Elsaco. Ce fac ei? Dau o spaga la un nene de la Elsaco sa le reprogrameze "jucaricile". In felul asta, acele "punctometre" vor inregistra mult mai putin. Diferenta o platesc cei cinstiti!
3.2  RE: Daca ne va fi mai bine, de pe acum imi cer scuze! trimis de
(16 mar 2010, 22:40:03
O alta metoda e demontarea repartitoarelor de pe calorifere. Am avut caz pe scara unde am locuit. O familie care locuia intr-un apartament cu 2 camere, a declarat la asociatie 23 de puncte intr-o luna de iarna!
23! Doua zeci si trei!!! In aceeasi luna, repartitoarele de la mine au inregistrat un total de 800 si ceva de puncte! Pai numai punctajul pe o noapte la caloriferul din bucatarie (4 elementi) a fost de aprox 20 de puncte!
Ei, uite cat e de bun sistemul asta inventat de mafiotii astia! Am platit ca prostii repartitoarele alea (cam 100 ron bucata!) ca sa ajungem sa platim ce nu am consumat sau sa consumam ce nu am platit! Sistemul asta trebuie desfiintat si revenit la Pausal, sau, metoda cea mai buna, cu distributia caldurii pe orizontala si cu giga de apartament. Ultima metoda e costisitoare, presupunand reconfigurarea conductelor de transport al energiei termice si asta nu se poate face decat cu ceva subventii, asa cum s-au reabilitat termic unele blocuri.
3.3  RE: Daca ne va fi mai bine, de pe acum imi cer scuze! trimis de
(16 mar 2010, 22:45:55
In final, vreau sa le transmit celor de la Monitorul ca dau dovada de neprofesionalism, prezentand mereu lucrurile incomplet si mintind prin omisiune. Este clar ca acest ziar e oficiosul puterii locale si nu face altceva decat sa scrie articole la comanda politica.
De cand primaria a pus gand rau Termicii, apar la intervale regulate articole care prezinta Termica intr-o lumina negativa.

Monitorule, tu crezi ca te adresezi unor copii care nu pricep ce se intampla? Mai bine ti-ai schimba numele in "Scanteia"!
Sau "Zori noi"...
3.4  RE: Daca ne va fi mai bine, de pe acum imi cer scuze! trimis de
(16 mar 2010, 22:48:56
"reconfigurarea conductelor de transport A energiei termice"
Scuze pt. greseala, la repezeala mai scap cate o "perla" dintr-asta...
4.   Lucrezi la termica? trimis de
(17 mar 2010, 08:58:20
ai salar de smeker si vii aici cu dude din astea? am impresia ca iti dardaie scaunu si acu inventezi tot felu de raha ca sa arunci vina pe orice inafara de incompetenta celor de la termica
4.1  RE: Lucrezi la termica? trimis de
(17 mar 2010, 09:21:36
Nu mai poti nici tu de capra vecinului. Mai bine ai deschide ochii un pic, sa vezi cum incet incet dictatura portocalie se instaureaza in Suceava si in tara...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei