Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 oct 2009 - Anul XIV, nr. 253 (4239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În prag de iarnă

Municipiul Rădăuţi a rămas fără gaz metan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rădăuţenii îngheaţă de frig în case, spitale şi la serviciu, după ce societatea care furnizează gaz metan în oraş, Nord Gaz, a sistat alimentarea în tot Rădăuţiul. Motivul este, potrivit primarului Aurel Olărean, neachitarea facturilor în valoare de peste 22 de miliarde de lei vechi către firma de la care Nord Gaz cumpără gazul metan, AM Gaz.
Olărean ne-a declarat, aseară, că municipalitatea nu are datorii mari către Nord Gaz, totuşi, s-a ajuns la această situaţie dramatică pentru rădăuţeni.
„SC Servicii Comunale a plătit ieri trei miliarde de lei veci, Primăria a plătit subvenţia la încălzire inclusiv pe septembrie, iar de la Ministerul Administraţiei s-a plătit subvenţia inclusiv pe luna mai. Pentru comparaţie, Suceava nu a plătit de trei ani. Asta s-a întâmplat pentru că s-a permis unei firme private să investească în acest domeniu. Furnizarea gazului metan trebuia să rămână la stat”, a declarat primarul Aurel Olărean.
Municipiul Rădăuţi are un consum de 50.000 de metri cubi în 24 de ore, din care jumătate alimentează 6000 de apartamente, 20 la sută merge la SAB Rădăuţi, iar restul la societăţile comerciale şi populaţia care locuieşte la case.
Primarul de Rădăuţi crede că, de fapt, patronul italian al societăţii Nord Gaz a decapitalizat firma şi a scos banii din ţară, neachitându-şi datoriile către AM Gaz. Tot Olărean ne-a declarat că AM Gaz „a luat ţeapă” de la Nord Gaz şi la Otopeni, după ce a apelat la alt furnizor fără să-şi mai plătească datoriile către furnizorul iniţial.
„AM Gaz a tăiat gazul probabil ca să nu păţească la fel ca la Otopeni. Şi astăzi, italianul, în loc să vină la Rădăuţi să găsim o soluţie, era prin Bucureşti, să caute alt furnizor”, a mai spus Olărean.
Alimentarea cu gaz metan a fost sistată ieri, la ora 16.00, iar pentru aseară, la ora 19.00, primarul a convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă şi Consiliul Local Rădăuţi.

 

În spitalul din Rădăuţi nu s-a mai putut opera, iar bolnavii au rămas în frig şi flămânzi

Sistarea furnizării gazului metan a paralizat activitatea celor mai importante sectoare şi servicii ale Spitalului Municipal din Rădăuţi, şi anume sterilizare, bloc operator, bucătărie, încălzire. Din cauza imposibilităţii de a steriliza apa, în spital nu s-a mai putut opera, medicii declarând că în eventualitatea în care vor avea o urgenţă chirurgicală sau o naştere vor fi obligaţi să trimită cazul spre rezolvare la Suceava.
Măsura dură a Regiei Nord Gaz a lăsat bolnavii în frig şi flămânzi pe deasupra, ieri seară pacienţii primind la cină doar pâine şi apă.
“Astăzi (n.r.- ieri) am primit o adresă prin care ni s-a comunicat că Regia de Servicii Comunale Locale are restanţe la plată şi ca atare se întrerupe furnizarea gazului metan. Pe noi nu ne interesează, însă, acest lucru, noi avem un contract separat şi suntem cu plata la zi”, s-a revoltat directorul adjunct al unităţii, dr. Doru Iliescu.

 

Reprezentantul Nord-Gaz acuză primăria şi Servicii Comunale

În ceea ce-l priveşte pe reprezentantul Grupului italian Dondi, care deţine firma Nord Gaz, Alessandro Reppele, acesta a acuzat Primăria din Rădăuţi şi SC Servicii Comunale că nu au plătit penalităţile aplicate pentru întârzierile la plata gazului furnizat în acest municipiu. Reppele a arătat că valoarea acestor penalităţi este de 16 miliarde de lei vechi, iar în momentul de faţă firma pe care o reprezintă a solicitat în instanţă plata acestor sume.
„Cei de la Servicii Comunale nu au plătit nici o factură emisă de noi în termenul legal, motiv pentru care s-au adunat aceste penalităţi. Având în vedere această situaţie, la rândul nostru am acumulat penalităţi către producătorul de gaz, firma AM Gaz. În acelaşi timp, cei de la AM Gaz nu au mai acceptat o reeşalonare a plăţilor, motiv pentru care au sistat furnizarea gazului”, a explicat Alessandro Reppele. El a spus că firma pe care o conduce este la zi cu plata consumului curent de gaz către AM Gaz, însă este în imposibilitatea de a plăti penalităţile până nu încasează restanţele de la primărie şi Servicii Comunale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiul Rădăuţi a rămas fără gaz metan.
 Vizualizări articol: 3583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Municipiul Rădăuţi a rămas fără gaz metan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei