Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iun 2009 - Anul XIV, nr. 135 (4121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problemă delicată

Laptele crescătorilor de vaci din judeţ, refuzat de procesatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foarte mulţi dintre crescătorii de bovine din judeţul Suceava se confruntă, de mai bine de o săptămână, cu o mare problemă. Procesatorii cu care lucrau nu le mai preiau nici un litru de lapte, iar alte soluţii pentru livrarea produsului sunt foarte greu de găsit.
Situaţia afectează crescătorii mici şi mijlocii, cei care nu au unităţi de procesare proprii, şi care reprezintă majoritatea crescătorilor de bovine din judeţ.

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, avertizează că crescătorii de bovine din zona de munte a judeţului se apropie de colaps.
„Pe lângă faptul că oferă un preţ care nu acoperă măcar cheltuielile, mai nou, cei de la Dorna Lactate nu mai preiau deloc lapte. Ei susţin că e o situaţie temporară, însă fermierii nu au fost informaţi la timp şi acum sunt într-o situaţie foarte grea”, susţine Alexandru Crăiuţ.
El a arătat că toţi marii procesatori invocă o lipsă a capacităţii de procesare şi o lipsă a pieţei de desfacere a produselor finite, acest fapt apărând după ce s-au achiziţionat mari cantităţi de lapte de pe piaţa externă.
„Se invocă adesea calitatea laptelui, deşi cel adus din afara ţării este de multe ori de mai proastă calitate. Noi importăm peste 70% din produsele alimentare, inclusiv lapte, deşi acest produs este peste tot în ţară din belşug”, s-a mai plâns preşedintele Asociaţiei „Runc” Moldoviţa.

 

Nu mai e nevoie de laptele autohton

De altfel, recentul protest al fermierilor de la Bucureşti a vizat, ca punct principal, aceeaşi problemă: concurenţa de pe piaţa externă, considerată neloială de către crescătorii locali
„În ultimele luni s-a adus extrem de mult lapte de pe piaţa externă, s-au făcut stocuri masive de produs finit, astfel că marii procesatori au închis aproape toate centrele de colectare din comune, e o problemă la nivelul întregului judeţ”, a confirmat situaţia şi Doru Gurău, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Bucovina.
Ea a explicat că fermierii din ţară nu pot cere interzicerea comerţului cu piaţa externă, însă cerinţa supremă este ca laptele adus din ţările vecine să fie controlat, iar cel de calitate proastă să fie respins la intrarea în România.
„În urma protestului de miercuri (n.r. - 10 iunie), am obţinut garanţia că se va da un ordin de ministru şi se vor amenaja Birouri de Monitorizare şi Recoltare Probe lapte la punctele vamale”, a precizat Doru Gurău.
El a arătat că mulţi crescători de bovine din judeţ au ajuns în situaţia de a produce brânză telemea şi de a o conserva, acesta rămânând singurul mod de valorificare a laptelui.

 

Marii procesatori vorbesc de o situaţie trecătoare

De cealaltă parte, marii procesatori din domeniu susţin că această întrerupere a colectării ar fi o situaţie de moment, care nu are legătura cu laptele de pe piaţa externă.
„În momentul de faţă la noi se fac investiţii masive, se lucrează la modernizări, capacitatea de producţie fiind la doar 10% faţă de normal”, a precizat Mihaela Mateescu, director economic în cadrul SC Rarăul Câmpulung Moldovenesc, care dă asigurări că în curând se va reveni la o capacitate normală de lucru.
Contactat telefonic, Mihai Voloşeniuc, reprezentant al SC Dorna Lactate, nu a dorit să prezinte un punct de vedere, însă din informaţiile pe care le avem sistarea colectărilor este pusă şi în cazul acestui procesator pe o serie de lucrări de modernizare.

 

Preţul oferit crescătorilor, scădere continuă

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a ţinut să amintească şi de faptul că preţul oferit de procesatori pe litrul de lapte a scăzut sistematic.
„Spre exemplu, la 1 octombrie 2008, Dorna Lactate plătea un preţ de 0,85 lei/litru, după care a scăzut la 0,70 lei, pe 1 aprilie 2009. La începutul lunii mai, procesatorul a mai operat o reducere şi a ajuns 0,65 lei pe litru, la unitatea de grăsime de 3,7%”, a explicat Crăiuţ, care spune că în aceste condiţii preţul nu mai acoperă nici măcar cheltuielile crescătorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laptele crescătorilor de vaci din judeţ, refuzat de procesatori .
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Laptele crescătorilor de vaci din judeţ, refuzat de procesatori2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei