Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iun 2009 - Anul XIV, nr. 135 (4121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Un Băsesc, doi Băseşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Cei care se pun cu Băsescu să ştie că se pun cu doi acum, iar eu, să ia aminte, am mintea mai odihnită”. Citatul, copiat în grabă, dezvoltă sau comprimă o ameninţare. Juna de 30 de ani neîmpliniţi, Elena Băsescu, proaspăt europarlamentar, uns prin voinţă populară şi vot consistent, arată lumii, printr-un gest comparabil cu al şoferilor care-şi scot braţul pe fereastra maşinii şi marchează îndoitura de la cot, cât de virilă politic este ea. De acum, gata băieţi. Nu vă mai puneţi cu mine. Am în coafură şi fard energia poporului. Am învăţat, ca şi tata, că poporul e Guvernul, poporul e Parlamentul, poporul, căruia îi strângi mâna în campanie electorală şi-i promiţi marea cu sarea, chiar dacă nu-i dai nimic, te iubeşte. Noi, Băseştii, ne bazăm pe popor. Cu el defilăm, cu el, folosit pe post de măciucă, dăm în cap adversarilor şi îi zdrobim.
Sfârşit de scrutin electoral. La o cârciumă din Bucureşti chefuiesc Traian Băsescu, Elena Udrea, Elena Băsescu, Monica Iacob Ridzi, Vasile Blaga, Emil Boc. Între ei se află şi o necunoscută din Biroul Electoral Central, adică organismul care urma să valideze alegerile şi să numere eventualele fraude. Au fost fraude la actualele alegeri europarlamentare? N-au fost fraude pentru că alegerile însele au fost o fraudă. Niciodată în originala noastră democraţie post-decembristă frauda n-a dominat strivitor şi jegos, de la un capăt la celălalt, alegerile, adică exerciţiul de voinţă liberă a electoratului. Aproape 75 la sută dintre alegători, intuind parcă netrebnicia, au refuzat să meargă la vot. Cei care au mers la vot, încolonaţi şi scrişi pe liste, instruiţi cum şi cu cine să voteze, plătiţi cu votcă, mălai sau 50 de lei de căciulă, au introdus, de dimineaţa până seara, buletine ştampilate unde trebuie, în urne din sate, oraşe, comune diverse, în singurul turism consistent care marchează prestaţia doamnei Udrea. În consecinţă, cei 27 la sută de alegători prezenţi la vot pe 7 iunie n-au fost nici pe departe 27 la sută, ci mult mai puţini. Un pumn de români au votat-o până au făcut febră musculară la dreapta, pe Elena Băsescu. Alte câteva mănunchiuri de oameni au votat partidele de guvernământ (de obicei acestea sunt sancţionate de electorat pentru contra-performanţele guvernării) şi câţiva, extrem de puţini, opoziţia. Te-ai aştepta la un uriaş scandal soldat cu băgări în puşcărie. Fraudele sunt clare, făptuite la lumina zilei. Nimeni nu cârâie, nimeni nu-şi dă foc în piaţa publică marcând printr-un gest eroic sfârşitul lamentabil al democraţiei în România. Nici măcar liberalii, furaţi copios de adversari şi neglijaţi de-ai lor.
Campania electorală pentru europarlamentare, ca şi scrutinul de duminică, s-a isprăvit cu un chef la Pescăruş, în Herăstrău. Acum câţiva ani, patronul localului s-a plâns în scris că Traian Băsescu i-a cerut bani pentru campanie şi l-a obligat să se înscrie în PD. Azi, cârciumarul, vâzând că celor de la Golden-Blitz le merge bine, devenind nu numai vânzători de ciorbă de burtă ci şi mari asfaltatori, s-a resemnat şi oferă mese politice îmbelşugate. Cheful la care au participat principalii beneficiari ai mârlăniei electorale în frunte cu „independenta” Eba, care a pus pe jar, din iniţiativa tatălui, toată suflarea pedelistă, a aureolat viaţa de noi şi măreţe „succesuri” a pruncului printr-o tăiere de moţ. Grătarul, sfârâind vesel, şi şpriţul rece turnat în pahare până la două noaptea au desenat încă o dată, în caligrafia politicii de pe Dâmboviţa, o nouă măreaţă pagină de istorie. La Bruxelles, în capitala Uniunii Europene, acolo unde diplomaţii cei mai abili şi mai patrioţi din oricare ţară îşi apără interesele popoarelor care i-au trimis, suntem şi noi cu fiica preşedintelui Băsescu („aveţi grijă că acum suntem doi Băseşti, iar eu am mintea odihnită”) şi cu Gigi Becali, strălucit reprezentant al spiritului diplomatic-academic. Să ne trăiţi! Punem, iată, capăt bârfelor despre ţiganii de români care fură, cerşesc prin toate intersecţiile capitalelor europene, violează şi dau cu jula la buzunare. Cu asemenea prezenţe la Bruxelles, adresându-se într-o oratorie impecabilă celor 27 de naţiuni din clubul select al Uniunii, ne scoatem. Ce puţin ne-a lipsit pentru a înţelege reţeta scoaterii petelor de pe obrazul românesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un Băsesc, doi Băseşti.
 Vizualizări articol: 3064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Un Băsesc, doi Băseşti4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei