Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mai 2009 - Anul XIV, nr. 109 (4095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsură temporară

Chinul bolnavilor care necesită avizul CAS pentru medicamente se va sfârşi de luna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Obţinerea avizului Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru eliberarea medicamentelor înscrise pe reţetă este o măsură temporară, au informat responsabilii instituţiei, care au subliniat că toţi pacienţii care s-au adresat în acest sens au primit aprobarea tratamentului.

Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS, a explicat că instituţia îşi completează în această lună evidenţele pacienţilor cu boli cronice şi costurile tratamentelor acestora „pentru a putea fundamenta cât mai precis şi argumentat rectificările de buget care vor fi absolut necesare”.

„Pacienţii cu boli cronice pentru care Normele contractului cadru ne impun să avem evidenţe se vor prezenta doar în luna mai la sediul CAS. Medicilor din teritoriu le-am solicitat să trimită pe adresa instituţiei listele de pacienţi ce vor fi aprobate, evitând astfel deplasarea pacienţilor. În lunile următoare, pe baza monitorizării din luna mai, medicii prescriptori vor primi listele aprobate pentru o perioadă de trei sau şase luni şi ulterior până la sfârşitul anului”, a punctat Anda Sălăgean.

 

„Măsura a fost luată în conformitate cu legislaţia în vigoare”

Ea a reamintit că obţinerea respectivă reprezintă o măsură care a fost luată în conformitate cu legislaţia în vigoare, Contractul cadru pe anul 2009 şi Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru, potrivit cărora „Casele de asigurări de sănătate decontează contravaloarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală eliberate de farmaciile cu care se află în relaţie contractuală, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie”, iar „prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor cu sau fără contribuţie personală din partea asiguraţilor se fac în limita fondului aprobat cu această destinaţie”.

Anda Sălăgean a subliniat că obligaţia CAS Suceava prevăzută în actele normative este să urmărească lunar evoluţia consumului de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi de materiale sanitare specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ, comparativ cu fondul alocat cu această destinaţie, şi să ia măsurile ce se impun. În ceea ce priveşte monitorizarea bolilor cronice, ea a menţionat că legislaţia prevede ca la nivelul caselor de asigurări de sănătate să funcţioneze comisii pentru fiecare grupă de boală cronică prevăzută potrivit Hotărârii Guvernului nr. 720/2008, comisii care sunt formate din medici (inclusiv medic prescriptor) şi al căror rol constă în stabilirea criteriilor de includere sau excludere în sau din tratament, aplicarea criteriilor de prioritizare în baza listelor de aşteptare şi punerea în aplicare a acestora în activitatea desfăşurată.

 

În martie, cel mai mare consum de medicamente

„CAS are obligaţia de a pune la dispoziţia fiecărei comisii numărul stabilit de bolnavi ce pot fi trataţi, în funcţie de sumele aprobate şi costul mediu pe pacient, precum şi pacienţii aflaţi în tratament şi tratamentul acordat acestora, cu indicarea datei la care au intrat în tratament, a datei ultimei aprobări şi a perioadei pentru care au primit ultima aprobare. Printr-o fundamentare complexă şi concretă a necesarului de buget suplimentar sperăm să obţinem sumele necesare decontării contravalorii medicamentelor eliberate, reprezentând diferenţele dintre consumul real şi cel stipulat ca valoare orientativă în contract. Concret, pentru decontarea reţetelor din martie este necesară o sumă suplimentară de 3.731.186 lei însă, pentru a primi diferenţele de plată, CNAS ne-a solicitat printr-o adresă explicaţii cu privire la creşterea consumului de medicamente înregistrată în luna martie, comparativ cu lunile anterioare”, a mai spus responsabilul de relaţiile cu presa al CAS Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chinul bolnavilor care necesită avizul CAS pentru medicamente se va sfârşi de luna viitoare.
 Vizualizări articol: 1232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 3 voturi
Chinul bolnavilor care necesită avizul CAS pentru medicamente se va sfârşi de luna viitoare1.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei