Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 sep 2008 - Anul XIII, nr. 215 (3896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Jenant

Sinistraţii au primit câte 36 de BCA-uri pentru reconstrucţia unei case

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sinistraţii suceveni au devenit ţinta bătăii de joc a autorităţilor. La Ţibeni, unul dintre satele cel mai greu lovite de viituri, dar şi la Putna, oamenii stau şi se uită neputincioşi la materialele de construcţii pe care le-au primit pentru refacerea caselor. Dacă la Ţibeni familiile sinistrate au primit doar câte 36 de bucăţi de BCA pentru a-şi ridica o casă, la Putna nisipul şi balastul sunt improprii unor lucrări de construcţie.

 

Sprijinul promis de autorităţi familiilor rămase fără case după inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie se transformă într-o bătaie de joc generalizată.

Cele mai multe nemulţumiri par să se fi adunat la Ţibeni, sat inundat de două ori în doar 48 de ore.

Cu ce au mai putut recupera după trecerea apelor, cu ajutorul oferit de rude şi prieteni şi cu deznădejdea celui care nu are unde dormi, oamenii s-au apucat să-şi refacă gospodăriile. Au sperat ca şi autorităţile să le vină în ajutor, aşa cum au promis, cu materiale de construcţii şi bani.

Deziluzia este însă cruntă, pentru că BCA-urile au intrat la apă şi în loc de 21 de mc, cât trebuia să primească fiecare familie, la sinistraţi au ajuns doar câte 36 de bucăţi, material care ar ajunge, eventual, pentru o toaletă.

 

„Daţi-mi şi mie câteva scânduri, măcar de-un sicriu”

Cele mai tragice situaţii sunt în cazul bătrânilor. Cu venituri modeste şi suferinzi, aceştia se gândesc cu groază la iarna care nu este prea departe.

Floarea Ungureanu are 77 de ani, dar bolile îi îngreunează vederea, auzul şi mersul. Are puterea să ne arate casa în care a locuit până acum câteva săptămâni şi care a fost inundată devenind impracticabilă.

A primit de la Primărie câţiva saci de ciment şi ceva BCA-uri, dar fără un ajutor din partea autorităţilor nu va putea face mare lucru. Acum câteva zile, pe uliţa din faţa casei a trecut o maşină care împărţea scânduri.

„Le-am spus "Daţi-mi şi mie câteva scânduri, măcar de-un sicriu", dar nu m-au băgat în seamă şi au trecut mai departe”, îşi plânge amarul Floarea Ungureanu.

 

„E o bătaie de joc”

Elena Ignătescu este o altă femeie în vârstă care trebuie să se îngrijească atât de sănătatea ei, cât şi de reconstrucţia casei. Pentru că puterile au cam părăsit-o, a angajat doi oameni din sat să o ajute. Are o pensie de 540 de lei. Asta din ianuarie, că până să-i fie mărită pensia, poştaşul îi înmâna doar 250 de lei lunar.

După ce apele au plecat, reprezentanţii Primăriei Satu Mare au venit să evalueze starea caselor.

„Mi-au spus că este avariată doar 60%. M-am apucat să scot mâlul şi să o fac înapoi, dar într-o noapte a căzut, noroc că nu eram înăuntru, că muream acolo”, îşi aminteşte Elena Ignătescu.

Ajunsă acum la 79 de ani, femeia a sperat că va primi materialele de construcţii şi banii promişi de Guvern. Până acum s-a ales cu 800 de lei, 18 saci de ciment şi 48 de bucăţi de BCA.

„E o bătaie de joc. Ce să fac eu cu astea?”, s-a întrebat Elena Ignătescu în timp ce se uita pierdută spre materialele de construcţii stivuite în curte.

 

A refuzat pomana jignitoare a autorităţilor

Nici vecinii Elenei Ignătescu nu sunt într-o situaţie mai fericită. Maria Dumitrescu, de 60 de ani, a început reconstrucţia casei. Banii şi materialele de construcţii nu au venit de la stat, ci de la fiica ei, care s-a împrumutat în bancă pentru a-i sări în ajutor.

A primit un ajutor de urgenţă de 2.000 de lei, dar banii s-au terminat rapid, pentru că totul trebuie refăcut în gospodărie.

De la Primărie a mai primit 20 de saci de ciment, iar zilele trecute a fost chemată să-şi ridice cantitatea de BCA-uri alocată.

„Când am ajuns acolo şi am văzut că trebuie să iau 36 de bucăţi de BCA am refuzat. Păi asta e bătaie de joc, ce pot face eu cu BCA-ul pe care mi-l dau ei? E o jignire, mai bine nu ne spuneau că avem de luat ceva”, a declarat Maria Dumitrescu.

 

Primarul din Satu Mare: „Am primit doar 10-12% din materiale”

Ştefan Cramarciuc, primarul din Satu Mare, comună care are în componenţă şi satul Ţibeni, recunoaşte că situaţia este anormală.

„Firesc era să le dăm oamenilor toate materialele de care aveau nevoie. Noi le primim direct de la producător şi până acum am primit doar 10-12% din materiale. Am vrut să mai aştept să le dau toate odată, dar ieşea alt scandal că face primarul afaceri”, s-a justificat Ştefan Cramarciuc pentru „raţia” de 36 de BCA-uri atribuită sinistraţilor.

Primarul din Satu Mare spune că oamenii ştiu care este situaţia, dar se fac că nu înţeleg, iar alţii s-au şi apucat de vândut BCA-urile primite pentru refacerea caselor.

 

La Putna, „nisipul” pentru construcţii e de fapt mărgăritar

Nici la Putna situaţia nu stă prea bine pentru familiile rămase fără case. Primăria le-a dat câte 8 ari de teren, dar materialele de construcţii aduse nu pot fi utilizate.

„Nisipul pe care ar trebui să-l folosim e de fapt mărgăritar mai mărunt, iar balastul este în două cu pământ. Constructorii au refuzat să lucreze cu aşa ceva pe motiv că nu se poate. Cei de la Primărie chiar nu au vrut să vadă când au semnat procesul verbal de recepţie a mărfii?”, s-a întrebat Vasile Bălăuţă, unul dintre sinistraţi.

O altă problemă este că materialele de construcţii au fost abandonate undeva la vreo 300 de metri de locul unde trebuie reconstruite casele, iar drumul până acolo se transformă într-o mocirlă la fiecare ploaie care cade în Putna.

„Am cerut celor de la Primărie să pună câteva rabe de balast, să ne tragă şi nouă curent şi să ne ajute cu apă, că altfel nu putem face mai nimic”, a mărturisit Ioan Găinaţ, un alt bărbat lăsat fără nimic după inundaţiile din iulie.

Şi manipularea BCA-urilor s-a făcut în bătaie de joc. Aşa se face că din cei 37 de paleţi de BCA, bucăţile din 4 paleţi sunt deja rupte.

 

Primarul din Putna: „Vor avea case până pe 30 noiembrie”

Vasile Hotnogu, primarul din Putna, spune că nemulţumiţii ar trebui să se implice mai mult şi să vorbească mai puţin.

„În ceea ce priveşte materialele de construcţii, eu am vorbit cu specialiştii şi aceştia mi-au dat asigurări că sunt de calitate. Drumul la care se referă ei va fi balastat, iar Primăria se va încadra în termen şi cele patru familii vor avea case la roşu până pe 30 noiembrie”, a spus Hotnogu.

Primarul din Putna s-a arătat deranjat că toate eforturile sale nu sunt susţinute de sinistraţi, care aşteaptă să primească totul fără să depună cel mai mic efort.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sinistraţii au primit câte 36 de BCA-uri pentru reconstrucţia unei case.
 Vizualizări articol: 3699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sinistraţii au primit câte 36 de BCA-uri pentru reconstrucţia unei case5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa zica mersi! trimis de
(12 sep 2008, 11:29:19
Traim in socialism cumva? E drept ca este campanie electorala si toata politikia a sarit sa le construiasca case sinistratilor dar nu uitati totusi ca nu este treaba statului sa le refaca sinistratilor casele. Daca mie-mi arde apartamentul sau casa, statul imi da cu flit.

Induceti gresit oamenilor ideea ca statul este obligat sa le refaca casele.

Sunt de acord sa le refaca drumurile, podurile etc dar casele ar cam trebui sa si le faca/refaca singuri.

Norocul lor ca e campanie electorala si mai primesc cate ceva. Ar trebui sa multumeasca si pentru putinul pe care l-au primit.
1.1  RE: Sa zica mersi! trimis de
(12 sep 2008, 12:49:00
bai tov. FL ... cu 36 BCA-uri nu faci nici o buda la caine, daramite o casa de om in care sa traiesti iarna. Eu sunt de acord ca nu statul trebuie sa munceasca la zidire, dar daca tot mananca rahat ca ajuta, sa o faca corespunzator. Ori ei nu au nici macar mijloacele, daramite forta de munca.
1.2  RE: Sa zica mersi! trimis de
(12 sep 2008, 19:31:06
Bai tarane FL !!! Daca tie iti arde casa , nu se numeste calamitate. Daca un judet a fost inundat de apele revarsate ca urmare a ploilor abundente, intr-un stat democratic, statul trebuie sa asigure locuitorilor in baza CONSTITUTIEI, un minim de drepturi, Hrana si adapost. NU VILE SI LUXURI.
1.3  RE: Sa zica mersi! trimis de
(12 sep 2008, 21:34:44
http://www.cdep.ro/pls/dic/sit

Comunistule mai exact unde ai vazut tu in constitutie aberatiile pe care le-ai enuntat? Ai citit constitutia sau te bagi si tu in seama?
1.4  RE: Sa zica mersi! trimis de
(12 sep 2008, 21:37:02
Vad ca nu merge sa publici linkuri dar daca tot esti asa destept te descurci matale sa gasesti constitutia.
1.5  RE: Sa zica mersi! trimis de
(12 sep 2008, 22:28:28
Bai MUTULE de FL!!. Vad ca nu-ti place sa fii taran, dar nu stii nimic. Ceea ce am scris , sunt prevazute in Constitutia Romaniei din 1965.
1.6  RE: Sa zica mersi! trimis de
(12 sep 2008, 22:29:20
poate ai dreptate dar..... se refera doar la strictul necesar ,apa potabila si hrana rece ,adaposturi TEMPORARE....pe intelesul tau,,,,,corturi,,,,, si nimic m-ai mult.E cu totul alceva sa fie ajutati din bunavointa statului si a celor sufletisti ..... se darama chirpiciul si acu vrea beceauri??????????????? De ce nu se pun la facut caramizi din chirpici?????? ca doar casele din chirpici erau facute.
1.7  RE: Sa zica mersi! trimis de
(13 sep 2008, 05:35:25
Fl are perfecta dreptate: daca mie imi arde casa statul nu-mi da o para chioara!

Deci, pentru sinistratii ofticati de commentul lui fl: Vi s-a daramat casa de chirpici facuta fara proiect si fara autorizatie? Foarte bine! Data viitoare folositi caramida si ciment ca lumea civilizata...

Pana atunci nu mai plangeti ca pwlele la televizor sa va dea guvernul bani. Banii aia vin si de la mine, si eu personal sunt cat se poate de impotriva reconstruirii cuiburilor de hoti si evazionisti de la tara!
1.8  RE: Sa zica mersi! trimis de
(13 sep 2008, 10:03:14
ROMANUL A UITAT CA TREBUIE SA SE MAI SI ASIGURE,DAR ASTA NU-I INTERESEAZA ....
2.   Si totusi trimis de
(12 sep 2008, 11:46:07
Si totusi se pare ca Flutur are dreptate.
2.1  RE: Si totusi trimis de
(12 sep 2008, 19:36:15
Mergeti la Dornesti si o sa vedeti cum se vand mateerialele, BCA-urile venite pentru sinistrati. Asta da afacere, Domn PRIMAR. Domnul Perfect stie ???
2.2  RE: Si totusi trimis de
(12 sep 2008, 19:53:35
E prea ocupat sa candideze. Nu il doare de dorneni. Stai linistit.
2.3  RE: Si totusi trimis de
(13 sep 2008, 10:04:59
FIECARE CU OFUL SI PROBLEME PERSONALE
3.   BATAIE DE JOC trimis de
(12 sep 2008, 11:53:57
ESTE MAI BINE LA BILCA UNDE SE CONSTRUIESC CASE CARE NU AU FOST AFECTATE DE INUNDATII.
4.   Nu e posibil asa ceva! trimis de
(12 sep 2008, 11:58:01
asa e oameni buni!este BATAIE DE JOC! materialele destinate pt sinistrati nu ajung acolo unde trebuie(in majoritatea cazurilor)!ci la casesle edililor sau a rudelor acestora!

asa primari ne-am ales domnilor!si daca o sa-i votam si a doua oara inseamna ca suntem batuti in cap!

este si vina autoritatilor care nu se intereseaza cum vor fi distribuite aceste materiale!

tot ala care are isi baga mana si ia din dreptul celor amarati si incercati de aceste ape care o sa stea acasa si o sa rabde cum au rabdat mereu!

ba mai mult unii primari AU DAT DOVADA DE O NESIMTIRE CRASA SI NU S-AU OSTENIT SA VINA DIN GERMANIA DIN CONCEDIU PT A FI IN MIJLOCUL OAMENILOR CARE L-AU VOTAT DOAR ERA ''UN VICOVEAN PT VICOVENI''NU-I ASA DOMN PRIMAR?

CARE VOR SA-SI FACA O PARERE POT TRAGE O PRIVIRE PESTE LUCRARILE DE LA HIDROCENTRALA VICOV LA BARAJE IN SPECIAL UNDE VETI VEDEA O ASA MUNCA DE MANTUIALA INCAT S-AR PUTEA SA FITI TENTATI SA STATI ACOLO CAT MAI MULT TI
5.   Nu e posebil trimis de
(12 sep 2008, 12:00:06
TIMP CA SA VA MANTUITIbig grin
6.   Sunt curios ... trimis de
(12 sep 2008, 12:23:06
...cat de rapid ar fi mers reconstructia caselor distruse , daca acestea ar fi apartinut soacrei sau mamei lui Basescu , Tariceanu , Olteanu , Baisanu , Flutur si altii ...Dar cum rudele lor sunt la adapost de orice problema de genul asta , nu le pasa . Si daca nici in campanie elctorala nu le mai pasa , ce s-ar fi intamplat daca era un an simplu , fara niciun fel de campanie , referend sau alte evenimente de gen ? E adevarat ca - din punct de vedere legal - fiecare trebuie sa-si refaca singur ceea ce au distrus apele , dar din punct de vedere omenesc , trebuie sa le intinda guvernul o mana de ajutor . Dar daca ajutorul consta in cateva BCA-uri , adica o bataie de joc la adresa unor oameni batrani , atunci mai bine nu le promiteau nimic . Sunt surprins de rapiditatea cu care se voteaza in Parlament si Senat achizitionarea de covoare , laptop-uri , masini de lux , secretare , toate noi , doar pentru a le schimba pe cele vechi de ... 1 an , iar pentru nenorocitii astia , 36 de bca-uri ..
7.   Chiar nimeni? trimis de
(12 sep 2008, 12:32:18
Chiar nimeni dintre atatea autoritati si atatia functionari publici nu coordoneaza si nu supravegheaza impartirea materialelor de constructie pentru a fi evitata asemenea batjocura? De necrezut cata indolenta poate sa existe la oameni din institutiile statului! Nu cumva este o actiune de un cinism nemaiinalnit, tocmai pentru a fi "valorificata" in campania electorala?
8.   Vot trimis de
(12 sep 2008, 13:51:37
votati in continuare PD-L .....
9.   Vile cu piscina trimis de
(12 sep 2008, 18:05:25
lasati ca restul materialelor platite din banii contribuabililor sunt folosite la construirea caselor jmekerilor.......in loc sa dati stiri de astea ar trebuii sa faceti un contrul...sa demascati likelele ce se imbogatesc de pe spinarile noastre si ale sinistratilor......daca nu..la anu sau la urmatoarea clamitate isi mai ridica un etaj...daca nu isi termina vilele din fondurile amaratilor de anu acesta...rusine
10.   Pt mers la vot trimis de
(12 sep 2008, 18:07:47
sa imi cada mana daca mai merg vreodata la vot...asta e cea mai mare pacaleala.......ati luat teapa 19 ani.....si acuma ca sa terminat campania si au iesit afaceristii.....pt muritorii de rand au ramas 36 BCA un kil de cuie si de restul mu**......stiti cu ce rimeaza
10.1  RE: Pt mers la vot trimis de
(12 sep 2008, 18:37:12
Te inseli. Voi merge la vot si il voi vota pe Alexandru Baisanu.
11.   NESIMTIRE trimis de
(12 sep 2008, 19:44:39
IN PERIOADA INUNDATIILOR FLUTR ERA NUMAI IN FATA CAMERELOR DE FILMAT.AU DISPARUT CAMERELE ,A DISPARUT SI FLUTUR.ASA VOR DISPAREA SI VOTANTII PDL. NISTE SMECHERI SI NISTE MAFIOTI. SE DECLARA PREMIERUL JUDETULUI INAINTE DE ALEGERI.CE FACE PENTRU OAMENII ACESTUI JUDET, CA SE APROPIE IARNA?
12.   Nu se lauda trimis de
(12 sep 2008, 20:27:58
La Tibeni, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor construieste 18 case.
12.1  RE: Nu se lauda trimis de
(12 sep 2008, 22:19:01
A deschis un cont pentru sinistrati,cu o parte din banii pe care i-a adunat in cont.De aia nu se lauda,ca restul l-a pastrat pt el.
13.   ... trimis de
(12 sep 2008, 21:13:38
Astia sunt cei pe care i-am votat.
14.   Atentie! trimis de
(12 sep 2008, 23:51:50
se fura discret!
15.   F.m.m. trimis de
(13 sep 2008, 00:54:16
nu era datoria lor sa faca baraje?p.r.o.s.t.u.l.e daca erai in locul lor? ce ziceai?
16.   Minciuni trimis de
(13 sep 2008, 08:40:13
domnilor eu provin din tibeni si sa stiti ca-i nedreptate ziula la lume da cate 30 40 de bc si seara cara ei cu motostivuitoru care baxuri intregi la familiile care vor ei care n-au fost prea afectate si lumea da foc la haine .intr-o zi a venit un camion de la dolj cu haine si alimente consilieri au luat toate alimentele si toate hainele bune ,farfurii, lenjerii,pilote, si tot ce-a fost bun restu au dat la lume haine rele si le dadea cate 4 5 saci cu haine rele .si primarul tibeniului si satumarelui nu face nimica lumea vrea sa faca din inspre partea satului tibeni care afost afectat da ei nu vor pentru CA NU AU BANI minciunio totul se fura mai bine veniti la oameni acasa si dati tot ce aveti de dat si cva zic si partea inundata de la gara satului tibeni veniti pe sosea si treceti de un pod si de acolo toate stradutele si soseaua principala au avut apa si cea mai mare apa a fost la bunicime pe acolo a avut apa vadu pe la bunicii mei si inca 4 case de-ale vecinilor .
17.   Minciuni trimis de
(13 sep 2008, 08:42:18
si cei saraci care nu au avut in viata lor aragaz frifider televizor acuma au de toate ..isi strica casa anumit doar ca sa le faca casa noua asta-i dreptate

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei