Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mar 2008 - Anul XIII, nr. 67 (3748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Martori mincinoşi

Sute de suceveni, cercetaţi pentru că au spus minciuni în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de suceveni s-au ales cu dosare penale după ce-au fost prinşi cu minciuna în timpul proceselor penale sau civile aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Deşi potrivit Codului Penal, această infracţiune se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani, nici unul dintre învinuiţi nu a ajuns în spatele gratiilor. Ba mai mult, foarte puţini dintre ei au fost trimişi în judecată de procurori.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au fost înregistrate, anul trecut, nu mai puţin de 106 astfel de dosare. Dintre acestea, 38 au fost soluţionate în 2007, în aproape jumătate dintre cauze procurorii aplicând sancţiuni administrative (amenzi).

Prim-procurorul Mariana Greţcan ne-a declarat că multe dintre dosarele de mărturie mincinoasă au fost întocmite la plângerea părţilor sau la sesizarea din oficiu a procurilor care au participat la şedinţele de judecată şi au observat că declaraţiile unora dintre martori sunt contradictorii.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava mai spune că acest gen de infracţiuni sunt destul de greu de probat şi că, în ultimi ani, nu s-a confruntat cu situaţii în care declaraţiile unui martor mincinos să ducă la pierderea unui proces sau la condamnarea unei persoane.

„Nu am avut nici un caz în care s-a răsturnat un probatoriu întreg din cauza unei mărturii mincinoase”, explică Greţcan.

 

Multe plângeri tendenţioase

Nu în ultimul rând, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava ne-a mărturisit că, nu o dată, judecătorii au achitat mai multe persoane pe care procurorii le-au trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, motiv pentru care „ne-am raliat la practica instanţei de judecată”.

Mariana Greţcan a declarat şi că multe dintre plângerile făcute în cursul anului trecut pe mărturie mincinoasă au fost tendenţioase, cei care le-au făcut urmărind doar revizuirea dosarelor în care judecătorii nu le-au dat câştig de cauză, pe bună dreptate.

 

Ce spune legea?

Potrivit Codului Penal, fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

Fapta nu se pedepseşte dacă martorul care a minţit îşi retrage declaraţiile mincinoase înainte ca judecătorii sau organele de urmărire penală să se pronunţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni, cercetaţi pentru că au spus minciuni în instanţă.
 Vizualizări articol: 1429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Sute de suceveni, cercetaţi pentru că au spus minciuni în instanţă2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(20 mar 2008, 19:55:20
prea multe sentinte date pe baza argumentelor mincinoase si nici macar nu se motiveaza in drept si in fapt hotararea,chiar daca au venit cu alte argunente cealalta parte din proces.traim in Romania.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu gutui 8 porţii - 70 minute 4 gutui 2 căni făină 2 ouă 1 cană zahăr 50g unt 1 cană lapte 1/2 cană ulei 2 plicuri zahăr vanilat 1 linguriţă praf de copt un vârf de cuţit sare Puneţi într-un castron făina împreună cu jumătate din... Citeşte