Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2007 - Anul XII, nr. 264 (3638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Surprizele din subteran

Reţelele de apă şi canalizare ale Sucevei, vechi de un secol

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa care curge la robinetele sucevenilor este adusă prin conducte vechi de 100 de ani. O bună parte din reţelele de alimentare cu apă potabilă a municipiului reşedinţă de judeţ sunt în funcţiune încă de pe timpul când Bucovina era sub stăpânirea austriecilor.

Interesant e că, în ciuda vechimii lor, conductele respective sunt încă în stare de funcţionare, ba chiar de multe ori s-a constatat că sunt mult mai bune decât cele „moderne”, montate în urmă cu 30-40 de ani, care, la lucrările recent efectuate prin Suceava, s-a constatat că sunt „subţiri ca foiţa de ţigară”.

 

Prima alimentare cu apă a Sucevei, din 1912

 

Ştefan Groza, directorul ACET, societatea care furnizează servicii de apă şi canalizare în municipiul Suceava, spune că deşi au fost îndelung căutate, toate datele tehnice referitoare la primele reţele de apă şi canalizare au dispărut cu desăvârşire.

“Documentaţia tehnică a serviciilor comunale a dispărut în timpul războiului. Cei care lucrau pe vremuri la societatea de servicii comunale spun că ruşii au încărcat toate actele în căruţe şi le-au trimis la Kiev. Tot ce se mai ştie e mai mult din auzite şi din puţinele referinţe existente în arhivele instituţiilor. Oricum, se ştie cu siguranţă că prima reţea de apă potabilă a Sucevei a fost pusă în funcţiune în 1912, fiind realizată de Franz cavaler Des Loges, primar al Sucevei între 1891-1913, printr-un credit luat de la nemţi.  Chiar şi proiectantul a fost tot un neamţ”, povesteşte Ştefan Groza despre începuturile societăţii pe care o conduce în prezent.

Prima dată, de sistemul de alimentare cu apă au beneficiat locuitorii din actuala zonă centrală a Sucevei, unde au fost montate cişmele în stradă. Următoarea etapă a fost cea de racordare a caselor la reţeaua de apă.

“Pe atunci, apa era furnizată de la staţia de captare, situată mai jos de Grupul Şcolar nr. 2. Clădirea este şi acum în stare bună, este fosta uzină de apă, care a intrat în stare de conservare. De acolo, apa era pompată la rezervorul de pe Zamca şi de acolo se distribuia în oraş”, spune Ştefan Groza.

Tot în aceeaşi perioadă au fost făcute şi reţelele de apă din Vatra Dornei şi Siret.

 

Ce nu se vede

 

Locuitorii Sucevei cu greu şi-ar putea închipui că aproape un sfert din reţelele de apă din Suceava sunt aceleaşi cu cele montate acum 100 de ani. 37 de kilometri din reţeaua de alimentare cu apă a oraşului sunt formaţi din conductele montate la iniţiativa primarului Franz cavaler Des Loges. Cea mai mare parte a conductelor sunt montate în urmă cu 38 – 39 de ani, cele mai „tinere” fiind cele introduse acum 28 de ani.

Nici nu e de mirare că, în prezent, peste 85% din reţeaua de apă potabilă a Sucevei are durata de viaţă expirată, iar avariile sunt cu miile, anual.

Conform statisticilor întocmite de ACET, numai în anul 2006 s-au înregistrat 4391 de avarii, cu 609 mai multe decât în 2005 şi cu 1243 mai multe decât în 2004.

“Numărul avariilor creşte de la an la an. Intervenţiile noastre nu fac decât să peticească un sistem uzat, care trebuie înlocuit aproape în totalitate”, recunoaşte directorul ACET.

Mai mult, şi el a fost surprins să constate că ceea ce s-a făcut pe timpul austriecilor e de multe ori în stare mai bună decât conductele montate acum 30 - 40 de ani.

“Conductele din subsolul Sucevei sunt din toată gama de materiale – oţel, azbociment, Premo, fontă, PVC, PEHD. Experienţa ne-a învăţat că cele mai bune sunt tot cele de fontă, precum majoritatea celor montate la 1912”, spune Ştefan Groza.

Tocmai de aceea, conductele uzate, mâncate de rugină şi de ani, vor fi înlocuite cu altele de fontă, prin programul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă potabilă şi canalizare, în valoare de 53 de milioane de euro, lucrările urmând să înceapă anul viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţelele de apă şi canalizare ale Sucevei, vechi de un secol.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reţelele de apă şi canalizare ale Sucevei, vechi de un secol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei