Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mai 2010 - Anul XV, nr. 124 (4415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rechinii preferă să atace duminica, în perioadele cu lună nouă

Rechinii atacă cu predilecţie în ziua de duminică, în perioadele cu lună nouă, în ape de mică adâncime, de preferinţă înotători şi surferi care poartă costume de baie în culorile alb şi negru, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida (SUA), informează AFP.

Aceste concluzii se bazează pe observaţiile şi statisticile din ultimii 50 de ani din regiunea comitatului Volusia din statul american Florida, cunoscut drept "capitala mondială a atacurilor rechinilor".

Între 1999 şi 2008, o cincime din totalul atacurilor rechinilor pe plan mondial a avut loc în această regiune, a cărei zonă de coastă are o lungime de 75 de kilometri. Oamenii de ştiinţă americani au observat rechinii timp de un an, în această regiune, unde plaje albe şi valurile puternice atrag numeroşi practicanţi de surfing, dar şi mulţi prădători, în special în perioada mai - august, ultima lună fiind de altfel şi cea mai periculoasă.

În perioada 1956 - 2008 au avut loc 231 de atacuri pe coastele comitatului Volusia. Cele mai multe dintre victime, dintre care surferii au reprezentat 60%, au fost muşcate în special în zona picioarelor, fie dimineaţa foarte devreme, fie după-amiaza târziu, deoarece valurile sunt mai puternice la aceste ore.

"Cel mai mare număr de atacuri au loc în perioada de lună nouă, urmată de perioada de lună plină", a explicat George Burgess, coordonatorul studiului. "Este probabil ca fazele din ciclul lunar să influenţeze migraţia şi ciclul reproductiv al peştilor, o sursă de hrană pentru rechini", a adăugat cercetătorul american.

August este luna în care se înregistrează cele mai multe atacuri, acest fapt având o explicaţie statistică, potrivit studiului, deoarece în acea perioadă se înregistrează cel mai mare număr de turişti pe plajă.

Bătăile cu stropi de apă şi mişcările puternice ale picioarelor în apă atrag rechinii, au declarat cercetătorii, care au adăugat că cele mai multe dintre victime purtau costume de baie în culorile alb şi negru sau galben şi negru, indicând cu această ocazie faptul că rechinii percep foarte bine contrastele de culoare.

Cercetătorii au explicat că cele mai multe dintre incidentele semnalate în Florida sunt mai degrabă "muşcături" decât "atacuri" reale. "Să le spui «atacuri» ar fi probabil un termen neinspirat, deoarece consecinţele nu sunt, în general, mai grave decât cele cauzate de muşcătura unui câine", a explicat George Burgess.

"Nu este acelaşi tip de muşcătură cu a rechinilor din specia Marele alb, care au lungimi de 3-6 metri, ce pot fi întâlniţi pe coastele Californiei. Aici avem de-a face cu un stil diferit de atacuri, comise în cea mai mare parte a cazurilor de rechini care se hrănesc de obicei cu peşti mai mici", a concluzionat autorul studiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rechinii preferă să atace duminica, în perioadele cu lună nouă.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rechinii preferă să atace duminica, în perioadele cu lună nouă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei