Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mai 2009 - Anul XIV, nr. 101 (4087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Traian Băsescu, prezent la sărbătorea câmpenească Sâmbra Oilor

Preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat, ieri dimineaţă, cu avionul, la Satu Mare, fiind aşteptat la aeroport de prefectul judeţului, Radu Giurcă, şeful statului urmând să participe la serbarea câmpenească Sâmbra Oilor.

Aeronava prezidenţială a aterizat pe aeroportul din Satu Mare în jurul orei 10.00, şeful statului fiind însoţit de soţia sa, Maria.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, s-au deplasat apoi la Huta Certeze, unde s-a desfăşurat serbarea câmpenească Sâmbra Oilor, fiind întâmpinaţi cu colac, sare şi pălincă şi primind costume tradiţionale din Ţara Oaşului. Şeful statului a dansat apoi cu interpreta de muzică populară Maria Tripon, iar soţia sa cu primarul din Certeze. După aceea, Traian Băsescu a plecat prin mulţime, îndreptându-se către scenă.

Băsescu şi-a exprimat convingerea că România va ieşi cu bine din criza economică şi i-a lăudat, în acest context, pe locuitorii zonei, subliniind "curăţenia zonei, gospodăriilor" şi a oamenilor.

"Vă asigur că o să-mi facă multă plăcere să aflu despre obiceiurile dumneavoastră. Sunteţi oameni harnici, oameni curaţi, se vede curăţenia când mergi prin zonă. Pe lângă pădure, nu vezi gunoaie aruncate, vezi case curate, gospodării curate, oameni frumos îmbrăcaţi. Sunteţi o parte din România sănătoasă. Eu vă mulţumesc şi împreună cu voi o să trecem şi dificultăţile economice care au lovit nu doar România, ci şi toată lumea. Am convingerea că din această criză vom ieşi cu bine. Vă asigur că voi fi alături de fiecare dintre dumneavoastră pentru ca criza să fie trecută cu bine", le-a spus Băsescu celor aproximativ 10.000 de persoane prezente la sărbătoarea Sâmbra Oilor.

Şeful statului le-a mulţumit autorităţilor locale pentru invitaţie şi a spus că sărbătoarea de duminică reprezintă " un exemplu de comportament al unei societăţi sănătoase".

 

Băsescu, "om care a venit să se bucure împreună cu alţi oameni, în timpul liber"

Totodată, Băsescu a spus că nu doreşte ca această sărbătoare să fie politizată, ci doreşte să petreacă ca un "om care a venit să se bucure împreună cu alţi oameni, în timpul liber".

"Vă doresc distracţie plăcută, o zi bună, fără ploaie. Vreau să petrecem împreună şi vă asigur de tot respectul meu", a conchis şeful statului.

După ce au mâncat, Traian Băsescu şi soţia sa s-au mai plimbat prin mulţimea adunată la sărbătoarea câmpenească.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au plecat de la Huta Certeze ieri după-amiază, îndreptându-se cu maşina spre Satu Mare, de unde urmau să ia avionul spre Bucureşti.

La Sâmbra Oilor a fost prezent ieri şi liderul PSD, Mircea Geoană, acesta fiind întâmpinat de mai mulţi membri ai PSD.

În zonă au fost mobilizate importante forţe de ordine, aproximativ 180 de jandarmi şi poliţişti patrulând în perimetrul Sâmbrei.

Peste şase sute de artişti, membri în 16 ansambluri folclorice din judeţul Satu Mare, au evoluat, ieri, în cadrul manifestărilor dedicate tradiţionalei serbări câmpeneşti Sâmbra Oilor, de la Huta Certeze, judeţul Satu Mare.

 

Sâmbra Oilor simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut

Sâmbra Oilor se desfăşoară anual la Huta Certeze (în zona Ţării Oaşului), în prima duminică din luna mai, şi reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, simbolizând venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

Tradiţionala serbare câmpenească a avut loc pentru prima oară în cadru organizat în urmă cu 52 de ani, aflându-se acum la a 42-a ediţie.

La manifestări participă, de obicei, zeci de mii de oameni din judeţul Satu Mare, dar şi din judeţele învecinate, iar pe scena amplasată în aer liber, pe un deal de la Huta Certeze, la hotarul dintre Ţara Oaşului şi Maramureş, evoluează artişti şi ansambluri folclorice din zona Oaşului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traian Băsescu, prezent la sărbătorea câmpenească Sâmbra Oilor.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traian Băsescu, prezent la sărbătorea câmpenească Sâmbra Oilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei