Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mai 2009 - Anul XIV, nr. 101 (4087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din educaţie se întâlnesc, astăzi, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie se întâlnesc, astăzi, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, discuţiile având loc în contextul în care sindicaliştii au anunţat că fac grevă marţi, când este programată teza la Limba română, nemulţumiţi de rectificarea negativă a bugetului învăţământului.

Scopul discuţiilor este acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest.

Reprezentanţii celor patru sindicate au anunţat, cu câteva ore înaintea întâlnirii de joi cu preşedintele Traian Băsescu, că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţând că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie.

Potrivit sindicaliştilor, greva generală în zilele când sunt programate tezele cu subiect unic va duce la blocarea anului şcolar, deoarece elevii nu vor avea situaţia şcolară încheiată şi nu vor putea fi admişi la liceu.

Reprezentanţii sindicaliştilor speră ca Guvernul să ia măsuri astfel încât să nu se ajungă şi la boicotarea examenelor de bacalaureat, care va duce la imposibilitatea prezentării la examenele de intrare la facultate.

Sindicaliştii susţin că prin OUG 34 privind rectificarea bugetară a fost tăiată suma de 676 milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, astfel că fondurile pentru plata salariilor cadrelor didactice şi pentru programele de infrastructură sunt insuficiente.

Potrivit sindicaliştilor, este prima oară când o lege votată în unanimitate de Parlament, respectiv Legea 221/2008 privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor, nu se aplică.

Potrivit liderilor sindicali, este posibil ca unele cadre didactice să se prezinte la unităţile de învăţământ, marţi, când este programată teza cu subiect unic la Limba română.

Sindicaliştii afiliaţi la Alianţa "Sed Lex" au anunţat pentru marţi grevă japoneză, în spirit de solidaritate cu sindicaliştii din educaţie.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi a anunţat că va da în judecată sindicatele din educaţie dacă fac grevă în zilele în care sunt programate tezele cu subiect unic. Conducerea federaţiei a cerut "să nu fie folosiţi copiii ca monedă în lupta dintre sindicate şi Guvern şi să fie găsite alte modalităţi pentru găsirea fondurilor, şi nu organizarea grevelor exact în zilele în care sunt organizate tezele cu subiect unic".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că va încerca, la întâlnirea de luni, să convingă sindicatele să renunţe la greva programată în ziua în care are loc teza cu subiect unic la Limba română şi că, dacă nu va reuşi, va fi nevoită să reprogrameze această examinare.

"Nu vreau să cred că vom ajunge în situaţia să reprogramăm proba, mai ales după numeroasele semnale primite din partea părinţilor, dar şi a unor profesori care ne-au cerut imperios să nu implicăm copiii în aceste probleme", declara, vineri, ministrul Educaţiei.

Andronescu mai spunea că, la întâlnirea de luni cu sindicatele, programată pentru ora 12.00, la sediul Ministerului Educaţiei, va fi prezent şi ministrul Finanţelor, pentru a discuta concret posibilităţile financiare.

"Aş vrea să semnăm chiar un document, un fel de angajament privind sumele ce ar putea fi alocate educaţiei la rectificare sau privind susţinerea în cazul angajării fondurilor structurale", preciza Andronescu.

Surse oficiale au declarat că premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vor avea o discuţie privind situaţia din învăţământ înainte de întâlnirea liderilor sindicali din educaţie cu reprezentanţii Executivului.

Premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei au avut, joi, la Palatul Victoria, o discuţie legată de greva din învăţământ şi proiectele de legi în domeniu propuse de Administraţia Prezidenţială. Discuţia a survenit întâlnirii şefului statului cu liderii sindicali din Educaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din educaţie se întâlnesc, astăzi, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din educaţie se întâlnesc, astăzi, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei