Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iun 2012 - Anul XVII, nr. 139 (5044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatorii resping declararea municipiului Iaşi drept "Oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989"

Luni, 18 Iunie 2012 (18:49:31)

Senatorii au respins, luni, cu 54 de voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri, o propunere legislativă privind declararea municipiului Iaşi "Oraş Iniţiator al Revoluţiei din decembrie 1989".

Proiectul este iniţiat de senatorii Dumitru Oprea (PDL), Mihaela Popa (independent) şi de deputaţii PDL Elena Dobre, Petru Movilă, Nicuşor Păduraru şi Marius Spînu.

Iniţiatorii propun declararea municipiul Iaşi "Oraş Iniţiator al revoluţiei Române din decembrie 1989", în semn de cinstire ş i recunoştinţă pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, pentru acţiunile antidictatoriale declanşate la 14 decembrie 1989 de către ieşenii constituiţi în Frontul Popular Român.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că în zilele premergătoare datei de 14 decembrie 1989, un grup de ieşeni curajoşi au împânzit oraşul cu manifeste care cereau populaţiei să vină în Piaţa Unirii, din centrul localităţii pentru a "protesta împotriva" regimului comunist, dizidenţii anunţând formarea Frontului Popular Român, formaţiune anticeauşistă.

Ei mai arată că, în seara zilei de 13 decembrie, organizatorii şi susţinătorii fervenţi ai schimbării regimului comunist au fost arestaţi de forţele de represiune ale lui Ceauşescu, manifestaţia fiind înăbuşită din faşă.

Propunerea legislativă a determinat dezbateri în contradictoriu în Senat, între iniţiatori şi unii senatori care s-au opus adoptării iniţiativei.

Senatorul PDL de Timiş Gheorghe David a subliniat, în intervenţia sa, că oraşul iniţiator al Revoluţiei din decembrie 1989 a fost Timişoara.

Senatorul independent afiliat PSD Georgică Severin a glumit pe seama proiectului. "Vâzându-l pe proaspătul preşedinte al consiliului judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, m-am gândidt că, pe logica acestei propuneri, am putea să creăm şi oraşul terminator, finalizator al revoluţiei române. Nu cred că este cazul. Haideţi să respectăm istoria", a cerut acesta.

În replică, senatorul PNL Raymond Luca, preşedinte al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989, a cerut să nu fie luat în derizoriu ceea ce un grup de oameni curajoşi din Iaşi au încercat să facă.

Totuşi, liberalul a arătat că acţiunea protestatarilor din Iaşi nu a influenţat desfăşurarea revoluţiei din România, nici 15 decembrie, în Iaşi, nici 17-20, când Tmişoara era deja oraş liber. "Nu există nicio incidenţă, nici un grad de influenţare pe care acţiunea acelor oameni curajoşi l-a avut pentru perioada revoluţionară din România", a arătat Raymond Luca.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a cerut suspendarea dezbaterilor. "Ştim cu toţi că nu va trece niciodată, că este o prostie. Nu are rost să stăm să pierdem timpul", a arătat senatorul social-democrat.

În replică, preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), i-a cerut acesteia să nu folosească astfel de cuvinte. "Vă rog să nu folosim cuvinte de felul acesta, chiar dacă suntem primari de Craiova", i-a spus el, ironic, Olguţei Vasilescu.

Proiectul a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorii resping declararea municipiului Iaşi drept "Oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989".
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorii resping declararea municipiului Iaşi drept "Oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei