Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iun 2012 - Anul XVII, nr. 137 (5042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Mircea, înmormântat la Cozia, cu umbră cu tot

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un crainic tv citeşte de pe prompter gafele caligrafiate de susţinătorii examenului de bacalaureat în acest început canicular de vară. Râde cu lacrimi. Un absolvent de liceu scrie că Mircea, care a fost mai întâi bătrân şi apoi s-a certat cu Baiazid care l-a abordat politicos cu obrăznicie, a fost înmormântat cu umbră cu tot la Cozia. În linii mari, nici nu sună rău. Mircea cel Bătrân, înhumat cu umbra-i, la Cozia, e aproape un vers. Iar Baiazid, care-i putea reteza capul voievodului român, venit plocon în tabăra lui militară, se dovedeşte într-adevăr un domn. Obrăznicia lui poate fi taxată drept politicoasă.

Mă pregătesc să-mi beau cafeaua matinală acompaniat de acest comentariu care poate fi taxat, în funcţie de toanele examinatorului, drept genial sau imbecil. Ieri un reporter bântuia, în curtea unui liceu, printre tineri atletici. V-aţi pregătit pentru bacalaureat? Io să învăţ? – răspunde interogativ un tânăr tuns scurt, cu cercel în ureche. Ce-s prost? Nu le am p-astea, cu învăţatul. De ce te mai duci la bacalaureat? De sanchi, vrăjeală. Speri să-l iei? Râde. Să-l ia tocilarii! Ce să fac cu el? Într-o ţară cu modele ilustre de indivizi care au biruit în dauna cărţii, adunând putere, notorietate şi bani, bani fără număr (Gigi Becali şi Traian Băsescu sunt doar două nume de cetăţeni care au fost în eternă duşmănie cu şcoala) de ce să mai stai cu burta pe carte?

Femeia care se ocupă de văcuţele mele la Sângeru, mamă a două fetiţe premiante care, de câte ori vin la mine, îmi cer cu împrumut cărţi,  îmi întregeşte tabloul bacului. E o întreagă industrie, chiar înfloritoare, a copiuţelor. Cererea fiind mare, hopa şi oferta. Copiuţele sunt ca nişte cărţulii, le poţi ţine în podul palmei, sunt îngrijit tipărite şi se vând în curtea şcolii. Când babacul are bani şi tu vii la şcoală cu merţanul de ce te-ai mai osteni să-ţi fabrici singur copiuţa? O iei gata scrisă. Mai complicat e s-o foloseşti. Se nimereşte să ai copiuţa, dar să n-ai habar unde să cauţi subiectul care ţi-a picat.

În ţară, politicienii îşi au şi ei bacul lor. Rezultatele finale se dovedesc dezastruoase pentru partidul lui Traian Băsescu. Votul, cu care marinarul a jonglat cum a avut chef până acum, s-a dovedit de astă dată mortal. PDL a pierdut pe linie, individual şi în grup, vopsit verde sau camuflat în pestriţ. Udrea şi-a anunţat, după valsul financiar dansat în Bucureşti cu Poteraş, demisia de onoare. Să fie demisia Elenei Udrea una de onoare? Flutur, înfrânt la Suceava, se leagănă ameţit în declaraţii şi pare zâmbitor, dar se vede că-i un zâmbet de împrumut. Roberta îşi ronţăie, la Ploieşti, unghiile, lăudându-se, după ce l-a pierdut printre degete pe Voloşevici, cu câţiva primari de cătun pe care-i tot numără, în stilu-i cunoscut. Adică ies mereu mai mulţi decât sunt. Bacul politic de la locale a înmormântat PDL-ul cu umbră cu tot, nu doar la Cozia, ci în toată ţara şi nici Băsescu nu se simte prea bine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea, înmormântat la Cozia, cu umbră cu tot.
 Vizualizări articol: 2515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mircea, înmormântat la Cozia, cu umbră cu tot5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sama la treptele...istoriei! trimis de
(15 iun 2012, 13:41:24
Iar dacă cineva din USL are inconștiența stupidă să creadă că cele 49% din voturi sunt voturi politice SE ÎNȘEALĂ AMARNIC.
Cel puțin jumătate din acestea aparțin „Indignaților” iernii trecute care aveau ca moto PSD=USL=PCR=Aceeași mizerie și care ejectau la modul spontan, din rândurile lor, orice figură marcantă din sfera politică.
Acestea sunt ANTIVOTURI acordate politicii arogante ale PDL&co și care ajunsese să afirme cu TUPEU de derbedeu nesimțit că Statul român este un stat minimal care nu poate avea grijă de toți cetățenii săi.
Astfel încât, negându-și de la sine definiția, acel stat arogant a fost invitat prin antivot să-și ia tălpășița în Congo-Brazzaville, loc în care să ființeze o regiune autonomă românească cu caracter MINIMAL și în care să ființeze ca locuitori NUMAI favorizații politicii pedeliste.
Însă, în actuala conjunctură, pe umerii celor de la USL apară o mare povară – povara imenselor așteptări ale electoratului. (n-aș vrea să fiu în pielea lor nici măcar 5 secunde). În majoritatea localităților s-au conturat niște „funii administrative” impecabile:
- Guvern favorabil,
- Președinție de CJ favorabilă,
- Majoritate în Consiliul Județean,
- Primărie de aceeași orientare
- Majoritate a Consiliului local.

Nu mai există ABLOLUT NICI UN IMPEDIMENT ca aceste structuri administrative SĂ ÎNCEAPĂ SĂ LUCREZE ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚILOR. Prin comunități înțelegându-se atât electoratul propriu cât mai ales electorii care NU au acordat votul lor USL-ului.
Cine înțelege imensa responsabilitate ce le-a fost conferită prin vot va avea de câștigat. Cine nu va trage nici un fel de învățăminte din recentele alegeri, vor face parte din categoria idioților pentru care istoria se repetă în mod ironic și numai în scop didactic.
1.1  RE: Sama la treptele...istoriei! trimis de
(15 iun 2012, 13:45:49
Acum suntem în anul 1937. (vezi numitorul comun al rezultatelor alegerilor din Franța, Grecia sau președinția Serbiei)
Cine crede că aroganța , nesimțirea, tupeul și disprețul față de cetățean înca mai poate fi promovată la rangul de politică oficială, va avea surpriza să constate că viitorul antivot va avea forma unor pari, furci, coase , topoare și țapine.
CINE ARE URECHI DE AUZIT SĂ AUDĂ.
CINE NU ÎȘI VA BINEMERITA SOARTA DE ÎNVĂȚĂCEL REPETENT AL ISTORIEI.
DIXI!

--------
Erată: La sloganul Indignados-ilor se va citi PDL= USL=PCR= ACELAȘI JEG COMUNIST
2.   Sa nu tropaim ca se rupe podul.. trimis de
(17 iun 2012, 20:29:49
Avertismentele dure fata de proaspetii castigatori ,denota ca Cruella si-a pus toata speranta in vot... personal , sunt un pic mai ardelean si intreb "de ce atata graba" ca inca nici nu s-au facut bisericutele ?
Trebuie sa fim cel putin naivi sa credem ca se despart apele in politica din bucovina , ca "daca nu.. o sa facem si toate alea cu pari furci si cutite lungi ..." , aiurea , cetateanul nu poate decat sa mearga la urne si sa astepte , sau eventual sa le mai dea la mir hotilor prin justitie sau prin vre-un flagrant in rest e vorba de festival.
Ca porniram de la bac-ul liceenilor si de la perlele lor tampe. Nu este posibil ca un elev absolvent sa incerce sa explice in asemenea termeni niste subiecte literare. De multe ori cand m-am aflat in situatii conjuncturale si fie am discutat , fie am asistat sau auzit fraze formulate de asemenea elevi , m-a frapat permanent faptul ca nu-mi aminteam niciodata ca eu la varsta lor sa fi avut asemenea greutati la exprimare sau formulat logic, cand doream sa comunic. Nici cel mai slab coleg, corigent nu stiu sa fi avut asemenea dificultati , si asta dintr-un singur motiv: scoala prepara elevi prin practici didactice nu prin mijloace mecaniciste de net sau ore predate de mantuiala in sictirul retributiilor de doi bani. Deci rasul sau aprecierea hazlie a unor asemenea gafe nu sunt decat o masura a analfabetismului operational proliferat in scoala romaneasca ce nu mai pune elevul sa gandeasca ci sa mimeze sau sa copie sabloane gata prefabricate. A ajuns societatea de consum sa penetreze si in educatie , atat cat trebuie unui individ ce sa ingroase clasa capsunarilor. Nu spun ca nu sunt si eminente pregatite in liceu dar acestea au in spatele rezultatelor munca individuala de autodidact pentru ca altfel nu este posibil. Spun cu toata sinceritatea ca dintre acesti tineri ce sustin acum bacalaureatul singurii care vor putea sa-si valorifice inteligenta in orice domeniu vor fi autodidactii in rest nulla
2.1  RE: Sa nu tropaim ca se rupe podul.. trimis de
(17 iun 2012, 23:17:50
Daca un bou ca tine va merge singur pe acel pod sigur nu se va rupe dar daca vor merge cel putin o suta in cadenta sigur va tremura.Tu,vai de mata care te-a facut,esti de-acord vreodata cu cineva?Mai lasa-ne cu filosofiile tale de trei lei.Fa-ti vant de pe podul acela!Basti!
2.2  RE: Sa nu tropaim ca se rupe podul.. trimis de
(17 iun 2012, 23:33:01
Un sfat:schimba-ti nickul pentru ca esti predispus sa se lege toti de mamicuta ta si e cam naspa.Nu stiu daca iti convine.De exemplu ai putea folosi VAI_DE_TATAL MEU.La urma urmei nu stii cine este dar mama sigur o stii.Asta este ultimul meu raspuns,nu te mai da huta de c....mele.Hai capito,stronzo?
2.3  RE: Sa nu tropaim ca se rupe podul.. trimis de
(20 iun 2012, 00:52:20
Chiar .. ai o idee buna ... VAT_DE_TATAL_TAU... el a avut intentie buna dar uite ce a iestit o "capito stronzo" , nu stiu ce inseamna pentru nu am prea stat prin garile italiene sa invat jargonul, te rog sa ma scuzi , eu o iau asa dupa aparente ... cred ca e ceva despre o cizma sau copita de magar pricepi prietene sau vrei pe frantuzeste ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei