Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iun 2012 - Anul XVII, nr. 139 (5044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, la Parchetul ICCJ pentru audiere

Luni, 18 Iunie 2012 (14:07:55)

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţia de conflict de interese, acesta declarându-le reporterilor că procurorii nu ştiu "cum se trăieşte în teatru" şi "care e viaţa actorilor".

Reclamat procurorilor de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că actorul s-ar afla în conflict de interese, anchetatorii Parchetului instanţei supreme au extins cercetările în cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declanşării anchetei-n.r.), şi au început urmărirea penală împotriva sa pentru că, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia (actriţa şi regizoarea Diana Lupescu-n.r.) să primească anumite contracte.

Înainte de a intra în sediul Parchetului ICCJ, Diaconu a declarat presei că nu a încercat tergiversarea soluţionării dosarului sau să o amâne inutil, referindu-se la absenţa sa din 11 iunie, când fusese citat de procurori. Actorul a spus că doar vroia să-şi angajeze un avocat, pentru a-şi pregăti apărarea.

În 11 iunie, când Diaconu a confirmat că se va prezenta la audiere, acesta a partipat la reuniunea de la Ministerului Justiţiei privind Strategia Anticorupţie, în condiţiile în care Ministerul Culturii nu ar fi avut legătură cu întrunirea, alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu.

Luni, în discuţia cu reporterii, Diaconu a spus că în 11 iunie se afla pe "scaunul dentistului", dar ulterior a discutat cu procurorii şi s-a înţeles să se prezinte peste o săptămână.

Întrebat despre contractele pentru care este cercetat, Diaconu a spus că procurorii nu ştiu cum se trăieşte în teatru şi care e viaţa actorilor.

În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe-atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, a promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa".

Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

Procurorii afirmă, în răspunsul la întrebările MEDIAFAX, că, după o primă audiere a lui Diaconu, au obţinut "mai multe elemente de fapt care servesc la constatarea existenţei infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală, dar şi a existenţei altor infracţiuni de conflict de interese".

"Astfel, în calitatea sa de director al unui teatru din Bucureşti, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor - scenografie, de drepturi conexe) între instituţia pe care o conducea şi regizorul Diana Maria Diaconu (actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, n.r.), soţia sa", afirmă procurorii în documentul citat.

Diaconu a mai fost citat pentru 31 mai, însă, după prânz, aceştia au fost anunţaţi că ministrul Culturii nu se poate prezenta "din motive obiective" şi doreşte ca audierea să fie programată în 11 iunie. În aceste condiţii, procurorii l-au anunţat prin agent procedural pe ministrul Culturii despre extinderea cercetărilor în cazul său pentru noile presupuse fapte de conflict de interese.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, la Parchetul ICCJ pentru audiere.
 Vizualizări articol: 328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, la Parchetul ICCJ pentru audiere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei