Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iun 2012 - Anul XVII, nr. 139 (5044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii de familie boicotează reţeta electronică dacă nu va fi obligatorie în ambulatoriu şi spital

Luni, 18 Iunie 2012 (16:32:53)

Medicii de familie vor boicota implementarea reţetei electronice dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

"Vom boicota introducerea prescrierii electronice dacă nu vor fi obligaţi să utiliezeze acest nou sistem toţi doctorii, adică şi cei din spital, şi cei din ambulatoriu. Ei dau pacienţilor bilete de trimitere, iar noi suntem obligaţi să prescriem reţete. Nu este corect", a spus medicul Doina Mihăilă.

Ea a precizat medicii de familie sunt şi împotriva altor schimbări din proiectul de modificare a contractului cadru, prin care, pe durata concediului, aceştia pot lăsa lista cu pacienţi unui coleg.

"Nu cred că ar fi corect să lăsăm lista unui coleg. Există riscul să pierdem bolnavi de pe listă", a mai spus Mihăilă.

Medicii de familie susţin noul sistem de prescriere electronică, dar solicită rezolvarea problemelor de la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care le crează lunar tot felul de probleme.

"În fiecare lună ducem la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti zeci de acte pentru modificarea unor date privind asiguraţii. De exemplu, unul decedează, altul se căsătoreşte sau schimbă domiciliul. Dar CASMB nu operează modificările trimise de noi. Astfel că listele se menţin cu erori. Sigur că medicul care prescrie medicamente pe numele unor decedaţi înseamnă că are probleme, dar dacă modificările cerute de noi nu sunt operate de CASMB, este o problemă acolo", a explicat un alt medic de familie, prezent, luni, la instructajul privind utilizarea reţetei electronice, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Medicii mai spun că, dacă autorităţile nu ar vrea să fie "fraudă" în sistem, ar trebui ca ei să fie interesaţi să rezolve problemele de la SIUI.

Viorica Stan, medic la Policlinica Titan, este de părere că prescrierea electronică i-ar putea ajuta să scape de probleme. "Va fi greu la început, dar totul este greu. În fond, o facem pentru noi, sper să fie un avantaj", a spus medicul.

Doctorul Sevastiţa Naniu apeciază faptul că sistemul va atenţiona orice prescriere, care ar putea conţine şi unele dozaje incorecte. "Va fi foarte bine pentru medicul de familie va avea tot timpul confirmarea autenticităţii prescrierii reţetei, dacă este o doză mai mare sau interacţiune între medicamente. Eu personal lucrez în sistem informatic de trei-patru ani. Acum, trebuie să cumpăm imprimantă cu laser, avem una cu ace, dar este pentru vechiul sistem", a spus medicul.

Medicii de familei mai spun că bonusul de o sută de lei pentru cei care au peste 70 de sută din prescrieri în sistem electronic reprezintă banii pentru hârtia pe care o folosesc la imprimantă, întrucât bolnavii vor pleca şi cu reţetă pe hârtie.

Pentru conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cea a CASMB, sistemul este gata de "start".

"Totul este în regulă. Prescrierea electronică va funcţiona până în 1 ianuarie, poate chiar 1 februarie 2013, în paralel cu reţeta tradiţională", a spus Marius Filip, de la CNAS.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a solicitat reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate şi a celor din direcţiile de sănătate publică să organizeze şedinţe de pregătire şi informare pentru medicii prescriptori şi famaciştii care vor fi implicaţi în prescrierea reţetei electronice.

Reţeta electronică trebuia să fie introdusă din 1 iunie, însă din cauza unor disfuncţionalităţi în sistem, implementarea acesteia a fost amânată.

Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de reţete.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie boicotează reţeta electronică dacă nu va fi obligatorie în ambulatoriu şi spital.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie boicotează reţeta electronică dacă nu va fi obligatorie în ambulatoriu şi spital0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei