Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iun 2012 - Anul XVII, nr. 139 (5044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta, zâmbind, într-o discuţie cu şeful ICR Viena: Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează

Luni, 18 Iunie 2012 (14:08:59)

Premierul Victor Ponta, aflat în Austria, a avut o discuţie amicală cu directorul Institutului Cultural Român din Viena, Carmen Bendowski, aflată la Forumul economic România-Austria, pe care a întrebat-o de ce protestează şeful ICR şi a spus, zâmbind, că el nu vrea să îl schimbe pe Patapievici.

Premierul se află, luni, în vizită oficială în Austria, având programate întâlniri atât cu oficiali de la Viena, cât şi cu reprezentanţi ai firmelor austriece.

El a participat la Forumul economic România-Austria, unde s-a aflat şi directorul Institutului Cultural Român din Viena, Carmen Bendowski.

După forum, cei doi au avut o discuţie amicală, în care premierul a întrebat de ce este nemulţumit preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici.

"De ce protestează domnul Patapievici, că nu vreau să-l schimb ?", a întrebat Ponta, zâmbind.

Directorul Institutului Cultural Român din Viena a răspuns de asemenea zâmbind:. "Nu ştiu, mă vedeţi pe mine cu papion ?".

Premierul a continuat dialogul spunând că nici el nu poartă papion, dar nici nu înţelege de ce protestează Patapievici, deoarece acesta "rămâne".

"Nici eu nu port (papion-n.r.). Domnul Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează", a încheiat Ponta discuţia.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".

Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativă a Institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Ordonanţa Guvernului stabileşte că funcţia de vicepreşedinte al Institutului este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fără însă nicio referire din acest punct de vedere la preşedintele instituţiei.

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.

Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.

Un protest spontan pentru susținerea Institutului Cultural Român şi împotriva ordonanţei Guvernului a avut loc, sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din Bucureşti, Pe de altă parte, la inițiativa Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate, susținătorii Institutului Cultural Român și protestatarii de pe strada Arthur Verona au anunat că se vor organiza în "Mișcarea Papioanelor".

Astfel, protestatarii cu papion se vor întâlni luni, între orele 19:00 - 19:30, pe trotuarul din fața sediului Institutului Cultural Român din Bucureşti, cerând retragerea ordonanţei de urgenţă, respectarea mandatului actualei conduceri ICR (până în ianuarie 2013), menținerea unei conduceri a Institutului Cultural Român din rândul intelectualilor, promovarea și finanțarea proiectelor pe criterii de profesionalism și fără intervenții și decizii politice, respectarea oamenilor de cultură în spațiul public românesc.

Patapievici a declarat, joi, că el crede că soarta acestei instituţii este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.

El a arătat că ordonanţa Guvernului nu urmăreşte depolitizarea, ci chiar politizarea Institutului Cultural Român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta, zâmbind, într-o discuţie cu şeful ICR Viena: Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează.
 Vizualizări articol: 416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta, zâmbind, într-o discuţie cu şeful ICR Viena: Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei