Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iun 2012 - Anul XVII, nr. 139 (5044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 1.200 de persoane protestează, online, faţă de trecerea ICR sub autoritatea Senatului

Peste 1.200 de persoane, reprezentante ale comunităţii culturale din România şi din străinătate, solicită, printr-o petiţie online, premierului Victor Ponta anularea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului.

Petiţia postată vineri pe site-ul petitieonline.ro a fost semnată până în prezent de 1.275 de persoane, printre care Dan şi Lia Perjovschi, Thomas Ciulei, Andrei Ujică, Alexandru şi Ada Solomon, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Ruxandra Cesereanu, Mădălina Dan, Mihai Mihalcea, Vava Ştefănescu, Simona Kessler, Iulia Popovici, Anca Benera, Vlad Nanca, Dumitru Gorzo, Paul Negoescu, Radu Pavel Gheo, Lucian Ban, Ada Milea şi mulţi alţi artişti, dar şi manageri culturali, critici şi alţi profesionişti din domeniu.

Iniţiatorii petiţiei precizează că, în primul rând, contestă schimbarea statutului Institutului Cultural Român (ICR) printr-o OUG, considerând că nu există niciun temei pentru o astfel de decizie a Executivului.

"Activitatea ICR a fost şi poate fi încă monitorizată şi evaluată, atât calitativ, cât şi financiar, în bază rapoartelor instituţiei şi a rezultatelor cuantificabile ale acesteia, de către instituţii competente în acest sens. Există date publice care dovedesc că această activitate s-a desfăşurat în mod transparent, pe criterii profesionale şi nu politice. Orice acuză care susţine contrariul ar trebui să fie bazată pe argumente fondate", se arată în petiţie.

Totodată, oamenii de cultură semnatari arată că demersul Guvernului este "o falsă pretenţie de depolitizare, câtă vreme Senatul este o instituţie politică, alcătuită în majoritate din reprezentanţi ai partidelor politice".

"Abia această decizie este o formă de politizare a ICR şi de pierdere a autonomiei actului cultural. Activitatea ICR nu s-a desfăşurat conform unei agende politice, lucru reflectat în toţi aceşti ani prin diversitatea proiectelor culturale realizate de, sau cu sprijinul ICR, proiecte care nu s-au rezumat la reprezentarea naţională, ci au intrat în dialog cu alte culturi, au promovat valori recunoscute şi au încurajat şi generaţiile tinere, au atras atenţia asupra unei culturi române vii", se mai spune în document.

"Solicităm păstrarea legii de funcţionare a ICR în formulă actuală şi organizarea unei dezbateri publice înainte de orice schimbare structurală. Această scrisoare nu este doar una de adeziune faţă de instituţia ICR, ea este în acelaşi timp un semnal de alarmă faţă de modul abuziv şi arbitrar în care autorităţile statului înţeleg administrarea culturii", mai spun iniţiatorii petiţiei, precizând că aşteaptă "un răspuns public" din partea premierului Victor Ponta. De asemenea, iniţiatorii petiţiei îl asigură pe Victor Ponta că vor întreprinde toate demersurile necesare în vederea contestării acestei decizii.

 

Senatul va numi atât conducerea operativă, cât şi membrii Consiliului de conducere

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012 modifică Legea de funcţionare a ICR nr. 356/2003, în sensul trecerii ICR sub autoritatea Senatului, care va numi atât conducerea operativă, cât şi membrii Consiliului de conducere din ICR în maximum 15 zile de la adoptarea actului normativ.

OUG nr. 27/ 2008 a fost adoptată "luându-se în considerare necesitatea cheltuirii banului public, de către Institutul Cultural Român, în condiţii de deplină legalitate, cu evitarea oricăror nereguli financiar-contabile, de genul celor evidenţiate, în timp, de către rapoartele Curţii de Conturi a României, (...) luând în considerare faptul că neadoptarea măsurilor propuse prin prezenţa ordonanţa de urgenţă va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state, iar, pe de altă parte, la menţinerea unor disfuncţionalităţi referitoare la modul de organizare şi la funcţionarea Institutului Cultural Român" şi "în considerarea faptului că elementele prezentate vizează interesul public, astfel încât acestea constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată", se arată în textul acesteia.

Premierul Victor Ponta a justificat, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era "mult prea politizată" şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului, condus acum de Vasile Blaga, apropiat şefului statului.

"Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, ori printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar acest lucru se poate îndeplini", a spus şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

 

Patapievici: Asta e viaţa, mergem înainte

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, iar Horia Roman Patapievici este preşedinte al institutului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat. "Ce vreţi să vă mai spun? În loc să te ocupe să creezi locuri de muncă, te uiţi cum poţi lua, să goleşti de conţinut instituţia prezidenţială. Asta arată, este expresia modului de a gândi al PSD-ului. Dar asta e viaţa, mergem înainte", a spus şeful statului.

Totodată, Cristian Pârvulescu, Alina Mungiu Pippidi şi Norman Manea s-au numărat printre semnatarii unui protest al Alianţei pentru o Românie Curată - postat vineri pe site-ul organizaţiei - faţă de trecerea Institutului Cultural Român sub autoritatea Senatului prin ordonanţă de urgenţă. "Societatea civilă, ca şi organizaţiile de monitorizare ale democraţiei au condamnat adesea practică neconstituţională şi nedemocratică a legislării prin ordonanţe de urgenţă. De aceea, protestăm şi de această data faţă de intenţia declarată a Guvernului de a regla situaţia Institutului Cultural Român prin intermediul unei asemenea ordonanţe. În vreme ce monumente istorice precum Hala Matache se distrug zilnic fără nicio intervenţie, cum poate fi justificat caracterul de urgenţă de la ICR?", au spus semnatarii protestului online.

De asemenea, într-un comunicat, remis vineri MEDIAFAX, mai mulţi cineaşti români şi-au exprimat sprijinul faţă de ICR. Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu şi Cristi Puiu au criticat decizia Guvernului de a trece ICR de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, cineaştii considerând că această instituţie funcţionează foarte bine în prezent.

La rândul său, preşedintele ICR Horia Roman Patapievici a susţinut joi o conferinţă de presă cu privire la ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede trecerea instituţiei care o conduce de sub autoritatea Administraţiei prezidenţiale sub cea a Senatului. La conferinţă au venit numeroşi artişti şi oameni de cultură care au colaborat cu ICR de-a lungul timpului, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de instituţie. Printre aceştia s-au numărat Cristi Puiu, Andrei Şerban, Alexandru şi Ada Solomon, Grigore Leşe, Dan Dediu, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Modreanu şi Doina Jelea.

Atunci, Horia-Roman Patapievici a spus că el crede că soarta ICR este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea CNSAS şi CNA. "Părerea noastră este că ne aflăm în faţa unei grave involuţii instituţionale (...) Singura concluzie este că ICR are soarta pecetluită şi asta nu îi afectează pe cei trei membri ai conducerii, noi oricum plecam când ni se termină cel de-al doilea mandat, în ianuarie 2013. (...) Nu este un discurs al conducerii, ci al culturii instituţionale pe care am creat-o aici", a adăugat Patapievici, subliniind că se va pierde tot ceea ce a reuşit echipa de la ICR să facă în aceşti ani.

Patapievici a mai spus că faptul că premierul Victor Ponta a calificat ICR drept o instituţie politizată şi lipsită de transparenţă reprezintă două "minciuni calificate".

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.

Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Activitatea Institutului Cultural Român este înţeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de iniţiativele externe de factură politică şi economică. Pe lângă sediul central de la Bucureşti, ICR are deschise mai multe institute în străinătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.200 de persoane protestează, online, faţă de trecerea ICR sub autoritatea Senatului.
 Vizualizări articol: 771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 1.200 de persoane protestează, online, faţă de trecerea ICR sub autoritatea Senatului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Praf in ochi trimis de
(18 iun 2012, 13:37:08
toti pupinbasistii sugeau molcom la bugetul statului la ICR.pt a-i face osanale si temenele dictatorului portocaliu.Ponta a facut bine ca i-a dezlipit de sub papucul lui base.sper sa puna adevarati oameni de cultura acolo
1.1  RE: Praf in ochi trimis de
(18 iun 2012, 14:04:11
si acum s-a gasit sa comenteze un pupinpontist! cand mi-am "permis" si eu sa semnez petitia online, astazi dimineata, erau deja peste 2600 de "pupinbasisiti" care recunosteau meritele ICR-ului! ar fi interesant sa explici ce-nseamna om de cultura!
2.   JOS APLAUDACII BASISTI trimis de
(18 iun 2012, 14:05:06
Președintele ICR, Horia Roman Patapievici, unul din cei mai îndârjiți propagandiști ai regimului Băsescu, țipă de mama focului că actualul guvern vrea să înlăture din fotoliile confortabile de la acest institut trupa de cântăreți de ode prezidențiale.Reamintim că din momentul în care Traian Băsescu a devenit preşedintele României şi i-a numit la şefia ICR pe doi dintre intelectualii săi de curte, H.-R. Patapievici şi Mircea Mihăieş, acest institut a cărui principală atribuţie se referă la promovarea culturii româneşti în lume a devenit o vacă de muls pentru toţi sinecuriştii regimului. Tismăneanu, Avramescu, Cărtărescu şi soţia, Pleşu şi restul găştii, toţi aceştia şi-au scos cărţi pe cheltuiala ICR şi tot pe banii ICR au bătut lumea în lung şi lat pentru a-şi promova operele. Ca să nu mai vorbim despre numeroasele scandaluri care au zguduit ICR-ul: scandalul poneiului roz cu svastica tatuată pe fund expus la ICR NewYork sau cel al simbolurilor religioase evreieşti batjocorite în cadrul aceleiaşi expoziţii de la ICR New York, premiile acordate de ICR Budapesta unor scriitori maghiari care în opera lor au călcat în picioare demnitatea poporului român, şi lista poate continua.
3.   BUGETUL ICR 44 MILIOANE LEI trimis de
(18 iun 2012, 14:12:47
Bugetul ICR pe 2012este de 44 milioane de lei.Iată de ce această măsură a Guvernului Ponta de a schimba starea de fapt de la ICR este bine-venită, numai că ea trebuie dusă până la capăt, în sensul că schimbarea conducerii şi a subordonării institutului nu e suficientă fără un audit extins şi anchete amănunţite în privinţa modului scandalos în care ICR-ul a tocat zeci de milioane de euro nu pentru a promova cultura română, ci pentru a îndestula prietenii intelectuali ai preşedintelui Traian Băsescu.
4.   TOMTOM trimis de
(18 iun 2012, 15:16:58
prietene,gresesti cand spui ca sunt pro ponta.ai sa gasesti comentarii scrise de mine si contra lui ponta.am scris inclusiv pe blogul lui.om de cultura adevarat?ai dreptate,multi au murit.STEFAN POPA POPAS,spre exemplu...
5.   CITATE CELEBRE PATAPIEVICI trimis de
(18 iun 2012, 15:19:52
Le voi da doar pe cele care se pot reproduce din motive de decenta:
- “23 de milioane de omuleţi patibulari.”
- “Un popor cu substanţă tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.”
- “Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.”
“Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…”
“Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.” “România are o cultură de tip second hand”,
“Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană.”
6.   Viața și "opera" lui H. R. Patapievici trimis de
(18 iun 2012, 17:28:57

Pentru a ne edifica pe deplin cât de îndreptățit e Patapievici să clameze dreptate pentru cultura română, abuzată vezi Doamne de Guvernul Ponta, cotidianul.ro redă câteva citate semnificative din ”opera” culturnicului pus șef la ICR de Traian Băsescu.

Iată, de pildă, ce afirma H. R. Patapievici despre:

GEOGRAFIA ROMÂNIEI: “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

POPULAŢIA ROMÂNIEI:

- “23 de milioane de omuleţi patibulari.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)
- “Un popor cu substanţă tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)
- “Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)

LIMBA ROMÂNĂ:

“Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)

ISTORIA ROMÂNILOR:

“In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.
Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.
7.   Comentariu trimis de
(18 iun 2012, 17:31:44
Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

CULTURA ROMÂNILOR:
“Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)
“Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.” (Din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)

“România are o cultură de tip second hand”, spunea Patapievici într-o emisiune la TVR Cultural în data de 27.02.2007

VIITORUL ROMÂNIEI:
“Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană.”( interviu cu H. R. Patapievici apărut în Revista “Rost” nr. 24 / 2005)

Citatele din ”opera” lui Patapievici e pot verifica în partea întîi a volumului “POLITICE”, apărut în 1996 la Editura Humanitas.
>
8.   Frumoase citate...... trimis de
(18 iun 2012, 18:26:09
hai basistilor, ati intrat in melancolie ? va incanta aceste citate?
9.   Pt studiosii mei colegi trimis de
(18 iun 2012, 19:02:16
fratilor,indiferent de ce culoare politica ati avea,incep sa va admir pt rabdarea cu care ati citit asemenea tampenii scrise de proorocul odiosului papusar betiv.sper ca nu va ghidati in viata reala dupa asemenea"valori".astia mai fac scandal pt patapievici,dar asta nu merita nici macar banii dati pe o carte de-a lui.de fapt"ilustrul"patapievici e cadavrul din debara si sper sa ii sape uslasii o groapa cat mai adanca.
10.   AGENTURA ICR SI JAMES BOND OF DAMBOVITZA trimis de
(18 iun 2012, 19:42:18
L-am vazut acum pe Ungureanu,securistu prim ministru de o zi,participand la protestul papioanelor pentru sprijinirea lui Patapievici ,protest ordonat de Basescu.E normal ca acest James Bond cu privirea rotitoare sa fie acolo si sa-l slujeasca pe Stapanul sau Base.
In ultimii ani, Institutul Cultural Român (ICR), aflat sub patronajul Preşedinţiei şi coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, nu a fost altceva decât o agentură SIE sub masca unui organism cultural, a cărei menire a fost aceea de a finanţa un grup de propagandişti ai politicienilor aflaţi la Putere!Sunt 29 de filiale ale ICR in toate capitalele Europei ,filiale conduse de oameni cel putin ciudati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei