Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mai 2012 - Anul XVII, nr. 107 (5012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL îi cere premierului ca până luni să decidă înlocuirea lui Mang de la Ministerul Educaţiei

Vineri, 11 Mai 2012 (15:07:26)

PDL îi cere primului ministru ca până luni să decidă înlocuirea lui Ioan Mang de la Ministerul Educaţiei, deoarece acesta este acuzat de plagiat, a declarat, vineri, fostul ministru al Educaţiei Cătălin Baba, arătând că în caz contrar este o situaţie gravă.

Baba a spus, într-o conferinţă de presă, că demisia de onoare a lui Mang nu este o dramă, ci o datorie, întrucât în ultima săptămână au început să se acumuleze acuzaţii de plagiat la adresa sa.

"PDL îi cere primului ministru să decidă până luni înlocuirea lui Ioan Mang din funcţia de ministru al Educaţiei. Demisia nu e o dramă, e o datorie", a afirmat Cătălin Baba.

Baba a arătat că cercetători din Israel, Taiwan şi Japonia au certificat cu probe că există un furt, un fals intelectual în lucrarea lui Mang.

Potrivit lui Baba, Consiliul de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică este instituţia abilitată să judece cazurile de plagiat, şi nu Academia Română.

"Consiliul Naţional de Etică din cadrul ANCS este instituţia abilitată să judece aceste cazuri de plagiat, tactica de a trimite la Academia Română să se pronunţe întârzie o stare de fapt", a apreciat Cătălin Baba.

El a explicat că, atunci când există suspiciune de plagiat, orice persoană din România poate să sesizeze acest consiliu de etică şi că procedura este că acest consiliu să ia legătura cu persoanele din ţară şi străinătate care au fost plagiate pentru ca ele să se pronunţe.

Baba a mai spus că dosarul plus punctele de vedere ale celor care au fost plagiaţi intră în evaluarea consiliului, care este format din 11 membri, iar decizia de plagiat se ia cu votul a opt membri.

"Procedura poate să dureze 90 de zile. Este destul de lungă, pentru că lucrurile sunt serioase, dar în acest caz lucrurile pot să meargă mai repede", a mai spus Baba, arătând că deja există punctele de vedere ale celor care au fost plagiaţi.

Academia Română poate constitui un grup care să analizeze acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei, Ioan Mang, dacă vor fi puse la dispoziţia instituţiei documentele relevante în acest caz, a declarat pentru MEDIAFAX Ionel Haiduc, preşedintele Academiei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seară, că a decis să solicite Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

Ionel Haiduc a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Academia Română aşteaptă să fie solicitată la "modul concret", în sensul să i se pună la dispoziţie documentele relevante în acest caz, pentru a putea analiza şi, ulterior, pentru a face o sugestie premierului.

"Credem că putem încerca să constituim un mic comitet, grup, care să analizeze acuzaţiile, documentele şi să facem apoi o sugestie primului-ministru", a spus Ionel Haiduc, care se află în prezent la o conferinţă în Irlanda şi se va întoarce luni în România.

Victor Ponta a afirmat, joi seară, că a fost informat despre acuzaţiile formulate la adresa ministrului Educaţiei, Ioan Mang, de preşedintele PDL, Emil Boc, şi "cei apropiaţi" opoziţiei şi că speră să primească în cursul zilei de vineri un răspuns favorabil din partea Academiei privind constituirea grupului.

"Am hotărât să solicit - şi sper să fi fost acceptată această solicitare - către o instituţie independentă, respectiv către Academia Română, dacă există posibilitatea ca un grup format din câţiva specialişti să analizeze în cel mai scurt timp acuzaţiile care i-au fost aduse ministrului, iar în măsura în care aceste acuzaţii ce confirmă, domnia sa va trebui să îşi asume răspunderea politică şi să părăsească funcţia. Dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate, ministrul pleacă, îşi va prezenta demisia, dacă nu se confirmă, mergem mai departe şi se dovedeşte că funcţia de ministrul al Educaţiei este cea mai periculoasă din România în acest moment", a spus Ponta.

PDL a cerut, miercuri, demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", după cum a declarat, miercuri, preşedintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi".

În replică, Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este "o acţiune politică", al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ şi a declarat că îi va da în judecată pe cei care îl acuză de plagiat.

Verificarea în acest caz este făcută de Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL îi cere premierului ca până luni să decidă înlocuirea lui Mang de la Ministerul Educaţiei.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL îi cere premierului ca până luni să decidă înlocuirea lui Mang de la Ministerul Educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei