Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mai 2012 - Anul XVII, nr. 107 (5012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Reţeta electronică va fi funcţională din iunie şi obligatorie din iulie

Vineri, 11 Mai 2012 (15:52:47)

Medicii pot prescrie, din iunie, reţete în sistem electronic, acest program urmând să devină obligatoriu începând cu 1 iulie, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Dorin Ionescu.

"Sistemul privind prescrierea electronică a reţetelor este pregătit să intre în funcţiune la 1 iunie. Astfel, medicii ar putea prescrie reţetele în acest sistem începând cu acestă zi, dar nu vor fi obligaţi. Este nevoie de o pregăire în acest sens", a explicat Dorin Ionescu.

Directorul general al CNAS a mai spus că, începând din 1 iulie, medicii vor fi obligaţi să prescrie reţetele în sistem electronic.

"Din 1 iulie, însă, medicii vor fi obligaţi să prescrie reţetele în sistem electromic. Totuşi, timp de câteva luni, prescrierea electronică va funcţiona în paralel cu cea clasică, până la sfârşitul anului", a adăugat Ionescu.

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, anunţa, în martie, că a obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru implementarea prescripţiei şi a dosarului electronic.

"Din 1 iunie, va demara sistemul de prescriere electronic, care va funcţiona o perioadă în paralel cu cel de acum", spunea Duţă

Reţeta electronică va face parte dintr-o platformă integrată complexă intitulată "Platforma informatică a asigurărilor de sănătate - PIAS". Principalele beneficii ale acestei platforme vizează administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, creşterea performanţelor în acordarea serviciilor, facilitarea raportării şi decontării acestora, dar şi monitorizarea şi controlul utilizării fondurilor.

Potrivit CNAS, avantajul prescripţiei electronice este acela că vor fi asigurate siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei. De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizează predictibilitatea consumului de medicamente şi un management performant.

Prescripţia electronică va preveni frauda în sistem, care în prezent este estimată la două-trei sute de milioane de euro, a mai spus, în martie, Lucian Duţă.

Medicii de familie spun că prescrierea electronică va reduce birocraţia şi "maldărul de hârtii pe care erau obligaţi să le completeze". "Este mult mai simplu. Nu mai cumpărăm tipizate de la Casă. La început, pacientul va merge cu o hârtie la farmacie, dar în timp va merge fără nimic şi farmacistul va citi prescripţia online", a explicat, pentru MEDIAFAX, medicul de familie Carmen Barbă, prezentă vineri la Forumul Medicilor de Familie.

Potrivit medicilor, acest sistem este benefic dacă nu încarcă medicul cu hârtii. Mai mult, reţetele vor fi prescrise atât pe denumirea comună internaţională (DCI), cât şi pe denumirea comercială (DC), cea de la raft.

"Prescrierea pe DCI şi pe DC ajută pentru că farmacia nu va mai putea schimba medicamentul cu care s-a obişnuit bolnavul", a mai spus dr. Barbă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Reţeta electronică va fi funcţională din iunie şi obligatorie din iulie.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Reţeta electronică va fi funcţională din iunie şi obligatorie din iulie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei