Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mai 2012 - Anul XVII, nr. 107 (5012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şomeri "penalizaţi" cu taxă pentru că îşi caută de muncă

Vineri, 11 Mai 2012 (16:13:39)

Peste o sută de companii s-au reunit la primul târg de locuri de muncă eJobs Expo, însă mulţi dintre cei care chiar au nevoie să se angajeze nici nu au putut să aibă o întâlnire cu angajatorii, din cauza faptului că organizatorii au perceput o taxă de zece lei la intrare, deşi nu fusese anunţată.

Promovat ca fiind cel mai mare târg de locuri de muncă, eJobs Expo a fost o dezamăgire pentru şomeri şi studenţi, aceştia aflând exact la intrarea în pavilionul central de la Romexpo că nu pot ajunge în faţa angajatorilor dacă nu achită o taxă de zece lei.

În primele două ore de la deschidere, aproximativ 1.000 de persoane şi-au cumpărat un bilet de intrare şi au consultat oferta angajatorilor, însă zeci de persoane au făcut, în acelaşi interval, cale întoarsă pentru că nu îşi permiteau să achite acea taxă sau pentru simplul fapt că li s-a părut incorect să dea acei bani.

Florin Stoian are 29 de ani, a absolvit Finanţe-Bănci, a lucrat în vânzări şi de ceva timp este şomer. A venit la târgul locurilor de muncă sperând că poate să-şi schimbe statutul de şomer, însă nu a reuşit să treacă de firma de pază de la intrare, care l-a îndrumat să-şi cumpere bilet.

"Mi se pare jenant, pentru că se speculează disperarea omului. Eu am un leu la mine", a spus tânărul, evitând să plece, în speranţa că poate cineva se răzgândeşte.

Laura Chilom, PR executiv-ul organizatorilor, a justificat taxa de zece lei prin faptul că "este primul târg de o asemenea amploare" şi a precizat că "în cazuri speciale, dacă omul chiar nu are bani", se poate permite accesul gratuit.

Această regulă nu a ajuns însă şi la urechile oamenilor care vindeau bilete de intrare şi, prin urmare, nu a funcţionat şi în practică.

"Le-am explicat că nu am ştiut de taxă şi nu am decât un leu la mine, dar mi s-a spus că le pare rău şi că asta este regula", a spus Florin Stoian.

Într-o situaţie la fel de stânjenitoare a fost şi o doamnă trecută de 40 de ani, bine îmbrăcată, care căuta un bancomat.

"Am bani suficienţi, dar sunt pe card. Pentru mine nu e o problemă taxa asta, financiar vorbind, dar pentru tineri mi se pare penibilă", a spus femeia, în timp ce aştepta ca soţul său să vină cu cei zece lei pentru taxă.

Entuziasmul celor care veneau să caute de muncă dispărea brusc când aflau că pentru asta trebuie să dea bani. Unii plecau imediat, alţii rămâneau câteva minute să se gândească şi să se sfătuiască între ei dacă merită.

În faţa uşii de la intrare, Andreea Camelia Matei, studentă la Jurnalism şi Filosofie, stătea cu mâinile încrucişate şi cu lacrimi în ochi, provocate de nervii şi dezamăgirea că a bătut "atâta drum" şi nu a putut să intre.

"Mi se pare lipsă de bun-simţ. Dacă eram anunţaţi, nu mai veneam. Aş avea zece lei, dar dacă plătesc biletul, nu mai am bani să-mi iau bilet să mă întorc acasă. Am venit aici să vizităm, nu să cumpărăm ceva", s-a plâns studenta.

"Toţi suntem cazuri speciale pentru că nu avem un loc de muncă", a replicat tânăra atunci când a fost sfătuită să le explice celor de la intrare că este o "situaţie specială" pentru care ar trebui să i se permită să intre.

În cele din urmă, studenta şi-a luat inima în dinţi şi s-a dus să explice "situaţia specială" unuia dintre tinerii care vindeau bilete. Răspunsul "Îmi pare rău!" a venit imediat după ridicarea din umeri.

Printre cei care au făcut cale întoarsă erau şi oameni trecuţi de 40 - 50 de ani, unii ieşind din clădire bodogănind pentru a-şi descărca nervii.

Victor Petrovici are 54 de ani şi este unul dintre şomerii care a plătit cei 10 lei pentru întâlnirea cu angajatorii, însă consideră iniţiativa "o idioţenie", precizând că este prima oară când la un astfel de eveniment i se cere să dea bani.

Economist cu 30 de ani de experienţă, Victor Petrovici a declarat că oferta din cadrul târgului nu şi-a meritat banii, şansele de a găsi un loc de muncă fiind reduse. "Cea mai politicoasă formulă este «Lăsaţi CV-ul că vă contactăm noi»", a mai spus bărbatul.

Mariana Săvulescu, o femeie trecută de 40 de ani, este o altă participantă la târg din rândul şomerilor dezamăgită de ofertă.

Şi-ar fi dorit un loc de muncă în vânzări sau marketing, însă ofertele în domeniu "sunt foarte puţine", aproape toţi angajatorii cerând cunoaşterea a cel puţin două limbi străine.

În plus, nici ei nu i s-a părut normal să plătească pentru a veni să îşi caute de muncă, în condiţiile în care nimeni nu a anunţat înainte acest lucru. "Românul face bani din orice", a spus femeia.

Dintre cei care ieşeau de la "cel mai mare târg de locuri de muncă din România", aşa cum anunţau organizatorii, mulţi concluzionau că sunt aceiaşi angajatori care vin şi la târgul de la Sala Palatului, doar că în acest caz au dat şi bani pentru întâlnirea cu ei.

Având în vedere că organizatorii mizează pe aproximativ 35.000 de participanţi şi că angajatorii au achitat şi ei partea lor de taxe, târgul pare mai mult o afacere bine pusă la punct, decât o şansă acordată celor care doresc să intre pe piaţa muncii, aceştia din urmă contribuind însă la bunul mers al business-ului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şomeri "penalizaţi" cu taxă pentru că îşi caută de muncă.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şomeri "penalizaţi" cu taxă pentru că îşi caută de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ha ha trimis de
(11 mai 2012, 19:21:50
asa-i in romanica,asa-i in romanica!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei