Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mai 2012 - Anul XVII, nr. 107 (5012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Monede din aur de tip koson, furate de la Sarmizegetusa Regia, repatriate din Spania

Vineri, 11 Mai 2012 (13:40:33)

Două monede din aur de tip koson, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi exportate ilegal în străinătate vor fi repatriate vineri din Spania şi vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de instituţia muzeală.

Ca urmare a cooperării judiciare internaţionale dintre autorităţile române şi spaniole, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), vineri vor fi repatriate din Spania două monede din aur de tip koson. Această acţiune este consecinţa aplicării cu succes a convenţiei UNIDROIT - privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, din Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia şi Germania - şi reprezintă o premieră în ceea ce priveşte recuperarea de către autorităţile române a unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi, se mai spune în comunicat.

Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică din aur, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti - "koson".

Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2000 în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfăşurate de membri ai unor reţele infracţionale, care au activat în Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în comerţul internaţional de antichităţi.

După repatriere, monedele vor îmbogăţi patrimoniul cultural naţional şi vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.

În urmă cu un an, la aceeaşi dată, autorităţile române au reuşit să recupereze din Germania şi să readucă în ţară un număr important de piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti. Era vorba de cea de-a treisprezecea brăţară din aur dacică din zona Sarmizegetusei Regia, două umbo-uri de scut de paradă din fier şi 229 de monede de argint dacice de tip koson şi stateri (monede de aur sau argint de la vechii greci şi macedoneni) de tip Lysimachos, emise la Tomis şi Callatis. Toate aceste obiecte au fost obţinute ilicit de jefuitori de comori din zona Sarmizegetusei Regia. În aprilie anul trecut, Guvernul a decis să aloce fonduri totale de 1,3 milioane lei pentru a recupera din Germania acest lot de bijuterii, monede şi piese dacice. Ulterior, aceste obiecte au fost expuse la MNIR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monede din aur de tip koson, furate de la Sarmizegetusa Regia, repatriate din Spania.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Monede din aur de tip koson, furate de la Sarmizegetusa Regia, repatriate din Spania5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei