Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mai 2012 - Anul XVII, nr. 107 (5012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Educaţiei, obligat de instanţă să valideze Carta UMF Târgu Mureş

Vineri, 11 Mai 2012 (15:08:04)

Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuie să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei, a decis, vineri, Curtea de Apel Târgu Mureş, care dă astfel dreptate conducerii UMF, în procesul în care a dat în judecată ministerul întrucât nu validase documentul adoptat de instituţie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Târgu Mureş, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a instanţei a decis, vineri, să oblige Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului să valideze Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat în dosarul numărul 67/43/2012 având ca obiect «anulare act administrativ» şi a admis în parte cererea formulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş în contradictoriu cu pârâtul, Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. (Curtea de Apel Târgu Mureş) a anulat adresa numărul 49858/bis/III/12.01.2012 emisă de pârât şi a obligat pârâtul să recunoască şi să emită rezoluţie pozitivă privind avizul de legalitate asupra Cartei universitare a Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, în temeiul articolului 128, aliniatul 5 din Legea educaţiei naţionale 1/2011", se arată în comunicatul Curţii de Apel Târgu Mureş.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a spus că instanţa a admis "în parte" cererile conducerii UMF, privind aspectele pe care le-a considerat "relevante".

Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile de la comunicare.

În ceea ce priveşte celălalt proces, în care Asociaţia Maghiară de Pregătire Medicală şi Farmaceutică din România a reclamat UMF Târgu Mureş, tot pe tema Cartei universităţii, Tribunalul Mureş a amânat, vineri, judecarea cauzei pentru 18 iunie, în vederea studierii înscrisurilor.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş anunţa, în 22 februarie, că a cerut în instanţă recunoaşterea Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii.

"Senatul şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, ca urmare a unor dispute generate de aprobarea Cartei universitare şi a exprimării unor tendinţe de separare a învăţământului superior medical din Târgu Mureş, am decis iniţierea unui demers judiciar în contencios-administrativ la Curtea de Apel competentă (Curtea de Apel Târgu Mureş - n.r.), introdus în 21 februarie 2012", se arăta în comunicatul UMF Târgu Mureş.

Potrivit sursei citate, s-a recurs la acest gest ca urmare a unor "ingerinţe politice inadmisibile, contrare textelor exprese ale Legii educaţiei, cât şi principiului autonomiei universitare", care au adus universităţii prejudicii de imagine.

Conducerea UMF Târgu Mureş sublinia că "identitatea multiculturală şi multilingvă integrată în sistemul naţional de învăţământ românesc este exprimată prin Carta universitară", aceasta fiind "ancorată în noua Lege a educaţiei naţionale şi prevederile Constituţiei".

"În ultima perioadă s-a constatat o presiune negativă a unor factori externi perturbatori, cu tendinţa, până la urmă nereuşită, de a destabiliza structura identitară a Universităţii de Medicină şi Farmacie, de a semăna neîncredere distructivă în privinţa coeziunii corpului didactic şi academic, tendinţă căreia, dacă i s-ar fi dat curs, ar fi dus la diminuarea semnificativă a calităţii şi prestigiului universităţii cu consecinţe negative pentru membrii comunităţii, atât români, cât şi maghiari. Ingerinţe politice inadmisibile, contrare textelor exprese ale Legii educaţiei, cât şi principiului autonomiei universitare au adus prejudicii de imagine. Comentarii lipsite de consistenţă profesională în media şi spaţiul public au fost instrumentate în mod concentric, împreună cu presiuni politice şi administrative", se arăta în comunicat.

Totodată, conducerea universităţii le cerea public politicienilor "să înceteze orice amestec în problemele care revin exclusiv corpului academic al Universităţii de Medicină şi Farmacie şi organelor din structura conducerii care au fost alese după proceduri transparente şi democratice".

"Desigur, rămânem deschişi la colaborare şi comunicare în cadrul instituţional legal cu toate autorităţile de bună-credinţă interesate în promovarea învăţământului superior medical şi, totodată, cu deplină transparenţă, pentru cunoaşterea publică şi accesul tinerilor, indiferent de limba pe care o vorbesc, spre formare în laboratoarele şi amfiteatrele noastre. Rugăm să fie abandonate tendinţele de denigrare, total contrare spiritului unei critici analitice şi obiective; la fel, să fim lăsaţi în afara unor trocuri politice prin care să fim puşi în faţa unor stări de lucruri împlinite", se arăta în comunicat.

Consilierul juridic al UMF Târgu Mureş, Manuela Sălăgean, declara că reprezentanţii universităţii au apelat la justiţie pe fondul disputelor cu Ministerul Educaţiei legate de adoptarea Cartei.

"Noi am făcut o plângere prealabilă la minister pentru Cartă, care a fost adoptată prin aprobare tacită după trecerea celor 30 de zile de la trimitere. Ni s-a răspuns că ministerul consideră că nu e legal adoptată, întrucât nu prevede caracterul multicultural şi multilingv al UMF Târgu Mureş. Ca urmare a acestui răspuns, am apelat la instanţă, pentru recunoaştere Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF. Noi o considerăm adoptată tacit", preciza Sălăgean.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, anunţa, în 8 februarie, că a înştiinţat Ministerul Educaţiei că îl va da în judecată pe tema aprobării Cartei universităţii, după ce un funcţionar a cerut introducerea unor "precizări" în document, deşi Carta fusese aprobată tacit.

"Am depus Carta în 13 decembrie şi în 12 ianuarie trebuia să avem decizia. A venit o hârtie de la minister, trimisă prin fax, după mai bine de 24 de ore de la trecerea termenului, şi prin poştă peste trei zile, semnată de un funcţionar din minister, nu şi de ministru, care mai venea cu alte precizări pe care dorea să le introducem în Cartă", spunea Copotoiu.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Luni, Guvernul Ungureanu a atacat însă cu recurs sentinţa de suspendare.

Guvernul a decis în şedinţa de marţi să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanţei de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Educaţiei, obligat de instanţă să valideze Carta UMF Târgu Mureş.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Educaţiei, obligat de instanţă să valideze Carta UMF Târgu Mureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei