Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 sep 2011 - Anul XVI, nr. 218 (4816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legea privind adunările publice, criticată dur şi respinsă in corpore de ONG-uri şi opoziţie

Joi, 15 Septembrie 2011 (17:26:33)

Proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, pus în dezbatere publică pe site-ul MAI, a fost criticat dur, joi, de către reprezentanţii societăţii civile şi ai opoziţiei, fiind respins in corpore, considerându-se că restrânge în mod nejustificat libertăţile fundamentale.

Într-o dezbatere pe marginea acestui proiect de lege, organizată, joi, la Palatul Parlamentului, de către Agenţia de Monitorizare a Presei şi Asociaţia Pro-Democraţia şi moderată de Mircea Toma, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai PSD şi PNL s-au declarat împotriva reglementărilor introduse, apreciind că, prin acestea, dreptul constituţional referitor la libera asociere este transformat într-un pericol la adresa cetăţenilor.

Reprezentanţii societăţii civile au apreciat că proiectul de lege introduce restricţii inacceptabile privind adunările publice, care nu se mai pot desfăşura "în apropierea obiectivelor cu pază militară" şi oferă Jandarmeriei posibilitatea, considerată excesivă, de a decide criteriile de risc ale manifestaţiilor.

De asemenea, proiectul de lege a fost criticat pentru că majorează termenul de solicitare a unei manifestaţii de la 3 zile la 5 zile, nu are prevederi concrete privind paşii procedurilor de intervenţie în forţă, înăspreşte condiţiile de organizare a protestelor, nu prevede posibilitatea organizării unor proteste spontane.

Prezent la dezbatere, deputatul PDL Mircea Toader a precizat că, în opinia sa, un imbold în crearea acestui proiect de lege ţine şi de ceea ce s-a întâmplat în Anglia sau Franţa, care nu au avut un cadru legal pentru intervenţie.

Deputatul PSD Carmen Moldovan a precizat că, în opinia sa, această lege nici măcar nu trebuie să existe şi că PSD va face tot posibilul pentru a o bloca în Parlament.

Moldovan a spus că proiectul de lege conţine exprimări ambigue, care dau posibilitatea Jandarmeriei să aplice în mod discreţionar legea. "E o lege pentru uşurarea muncii jandarimlor şi a organelor de represiune", a opinat şi senatorul PSD Georgică Severin, care a menţionat că PSD va vloca proiectul de lege la Senat.

La rândul său, deputatul PNL Adriana Săftoiu, a precizat că proiectul de lege constituie o suprareglementare. Prezent la dezbatere, colonelul Moise Aurel, şeful Direcţiei de Ordine Publică din Jandarmeria Română, a precizat că proiectul de lege este necesar şi că îşi doreşte ca din parlament să iasă o lege acceptată de majoritate şi respectată de toată lumea.

El a precizat că în mai multe ţări din Europa e instituită obligaţia declarării şi respectării anumitor cerinţe, că perioada de declarare variază de la 3 zile la câteva luni, că legea este cea care reglementează criteriile de risc.

În ceea ce priveşte interzicerea adunărilor publice în apropirea obiectivelor cu pază militară, Moise a spus că şi actuala lege prevede acest lucru.

Întrebat punctual, de către deputatul PNL Adriana Săftoiu, Moise a admis că prefecturile şi Guvernul au pază militară, el precizând că doar la Cotroceni nu există pază militară.

Legea actuală prevede că se interzic adunările publice în apropierea obiectivelor militare, în timp ce proiectul de lege prevede că acestea se interzic în apropierea "obiectivelor cu pază militară".

Perioada de dezbatere publică a acestui proiect de lege se încheie luni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea privind adunările publice, criticată dur şi respinsă in corpore de ONG-uri şi opoziţie.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea privind adunările publice, criticată dur şi respinsă in corpore de ONG-uri şi opoziţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei