Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 sep 2011 - Anul XVI, nr. 218 (4816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANCOM a decis ca operatorii telecom să nu achite tariful de monitorizare, din cauza scăderii pieţei

Joi, 15 Septembrie 2011 (15:26:29)

Piaţa de comunicaţii a scăzut cu 6,6% în 2010, la 3,63 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei) şi, în acest context, operatorii telecom nu vor plăti, pentru al doilea an consecutiv, tariful de monitorizare către autoritatea de reglementare în domeniu (ANCOM).

"Pentru că veniturile operatorilor telecom au scăzut şi în 2010 sub presiunea contextului economic dificil pe care îl traversează România, ANCOM a decis ca nici în acest an să nu perceapă tariful de monitorizare datorat de operatori. Prin această măsură, ca şi prin decizia de a reduce cu 15% tariful pentru utilizarea spectrului radio, ANCOM vine în sprijinul operatorilor, care se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu scăderi ale veniturilor", a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

În anul 2010, piaţa de comunicaţii şi servicii poştale a atins 3,98 miliarde de euro (16,76 miliarde de lei), în scădere cu 6,2% faţă de 2009, conform informaţiilor centralizate de ANCOM pe baza raportărilor datelor statistice de către furnizori (venituri obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice şi de servicii poştale).

În 2009, piaţa de profil a însumat 17,99 miliarde de lei (4,24 miliarde de euro).

Piaţa de comunicaţii a înregistrat în 2010 valoarea de 3,63 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei), în scădere cu 6,6% faţă de valoarea din 2009, în timp ce piaţa serviciilor poştale a atins 350 milioane de euro (1,45 miliarde de lei), în coborâre cu 2,3% faţă de anul precedent.

Pe piaţa de comunicaţii, cea mai mare scădere a fost înregistrată de veniturile din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe (-12,4%), urmată de veniturile din furnizarea de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul unor reţele publice mobile terestre (-11,4%) şi de veniturile din furnizarea de servicii de linii închiriate (-10,7%).

Fluctuaţii negative ale veniturilor s-au înregistrat şi pe segmentul serviciilor de acces la internet (-5,6%) şi în zona serviciilor de transmisiuni de date (-2,3%), în timp ce veniturile din furnizarea de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 0,9%, iar cele din furnizarea de reţele publice fixe (venituri din interconectare şi acces la bucla locală) au crescut cu 9,7%.

În anul 2010, veniturile din furnizarea de reţele şi servicii de telefonie fixă au atins valoarea de 2,61 miliarde de lei, cele din reţele şi servicii de telefonie mobilă 8,63 miliarde de lei, veniturile din furnizarea de servicii de acces la Internet au ajuns la 1,32 miliarde de lei, iar cele din furnizarea de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale au însumat 1,59 miliarde de lei.

Peste jumătate (50,7%) din totalul veniturilor din reţele şi servicii de telefonie fixă în anul 2010 provine din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe persoanelor fizice, în timp ce 25,6% au fost venituri realizate din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe persoanelor juridice, iar restul de 23,6% a fost realizat din furnizarea de reţele publice fixe (la nivel de gros).

Şi în domeniul telefoniei mobile, veniturile din servicii furnizate pe bază de abonamente pentru persoane fizice deţine cea mai mare pondere (30,6%), urmate de veniturile din serviciile furnizate pe bază de abonamente pentru persoane juridice (25,1%), de veniturile din furnizarea de reţele publice mobile terestre (la nivel de gros, 23%) şi de veniturile din servicii furnizate pe bază de cartele preplătite (21,3%).

Tariful anual de monitorizare este datorat ANCOM de către toţi furnizorii autorizaţi de reţele sau servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale a căror cifră de afaceri sau ale căror venituri realizate exclusiv din aceste activităţi depăşesc suma de 100.000 de euro anual.

Pentru anul 2008, autoritatea de reglementare a perceput furnizorilor un tarif de monitorizare de 0,132% din cifra de afaceri sau veniturile realizate exclusiv din telecom.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANCOM a decis ca operatorii telecom să nu achite tariful de monitorizare, din cauza scăderii pieţei.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANCOM a decis ca operatorii telecom să nu achite tariful de monitorizare, din cauza scăderii pieţei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei